Pečená šťuka s paradajkami a restovanými zemiakmi
Autor receptu: martinis
Viete, ryby sú skvelým jedlom samé o sebe. Možno ich doplniť aj rôznymi omáčkami,
prílohami a podobne, ale najlepšie jemná chuť šťuky vynikne v spojení s pečenými
paradajkami, petržlenovou vňaťou a narýchlo orestovanými zemiakmi :)
1 porcia |
35 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Aby nám príprava šla od ruky, pripravme si na varnú dosku panvicu, vedľa hrniec s paráčikom a vodou a rúru nechajme rozohriať na 180 stupňov. Štyri menšie zemiaky očistíme, umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, to isté urobíme s paradajkami. Filety zo šťuky uložíme na veľký tanier a z oboch strán okoreníme kvalitnou zmesou korení. Samozrejme, možno použiť aj každé korenie samostatne na dosiahnutie požadovanej chuti, ale moja zmes je výborne namiešaná a naozaj poctivá, takže rád ju pri príprave rýb používam.
- Malý pekáčik vymažeme olejom a uložíme filety. Vložíme do rúry na najnižšiu úroveň a necháme piecť 10 minút. Zatiaľ si zemiaky nakrájame na pol až centimetrové kolieska, ktoré vložíme do hrnca s paráčikom, vodu necháme zovrieť a paríme tiež 10 minút. Jednu paradajku nakrájame na kolieska, druhú na osminky.
- Po desiatich minútach pečenia ryby do pekáčika priložíme paradajky, posypeme provensálskymi bylinkami a sušeným mletým cesnakom. Pokvapkáme olivovým olejom a vložíme späť, pečieme ďalších 10 minút. Na panvicu dáme lyžicu masla, ktoré necháme pomaly rozpustiť a naň vsypeme zliate zemiaky. Osolíme a pridáme trocha čierneho korenia či rasce, zvýšime plameň a pár minút restujeme, kým nechytia jemne hnedú farbu.
- Dopečenú rybu s paradajkami uložíme na tanier, pridáme zemiaky a posypeme petržlenovou vňaťou, jedlo je výborné s dobrým čajom :)
- Ryby sú hádam jednou z najvďačnejších surovín, lebo majú skvelé a rôznorodé využitie. Moja šťuka pečená s paradajkami je veľmi šťavnatá, krehká a výbornej chuti, ktorú podtrhujú cesnakovo - bylinkové paradajky. Znamenitá kombinácia - a ak použijete malé kríčkové paradajky, získate ešte intenzívnejšiu chuť :)