Pečená plnená tekvica podľa Ondreja (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Ešte som sa vrátil spomienkou na baču Ondreja a na jeho perfektnú pečenú tekvicu.

8
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si uvarím ryžu vo vode, do ktorej pridám aj odložené kože údené aj surové. Z toho vývaru si potom odložím asi 1,5 dcl. Nezohnal som tekvicu na pečenie akurát do pekáča. Tak som použil hokkaido mali priemer asi 15 cm. Na tekvici som spodok zarovnal a odrezal vrch. Ten bude slúžiť ako vrchnák. Tekvicu som vydlabal, tak aby ostala stena na 1,5 cm hrúbky.
  2. Slaninu som krájal na 1,5 cm kúsky a cibuľu na drobno. Cesnak som očistil a posekal. Na panvicu som dal škvariť slaninu s cibuľou. Počas škvarenia som do nej pridal rascu. Ku koncu som do panvice dal cesnak nechal prevoňať. Panvicu dal preč zo sporáku a nechal vychladnúť.
  3. Zatiaľ sa mi uvarila ryža tej som použil pol kila uvarenej. Nechal som tiež vychladnúť. Potom som do nádoby dal mäso, ryžu a slaninu s cibuľou. Z korenín som použil nové korenie mleté, čierne korenie mleté, majorán a soľ. Pridal som tam vajcia a dobre premiešal. Počas miešania som tam prilieval vývar. Musí to byť lepkavé a nie suché. Nechal som to postať tak 1/2 hodiny nech prejdu chute.
  4. Tekvice som osolil a naplnil po vrchnák.
  5. Uzavrel som ich vrchnákom a zvyšok mäsa som dal do alobalu. Plech som potrel olejom a nalial ešte trochu vody. Dal som to do rúry na 200 °C na hodinu. Je to dosť veľké, tak nech sa to prepečie.
  6. Po hodine je tekvica mäkká a vonia riadne. Vytiahol som mäso v alobale a tekvice som nechal vychladnúť v horúcej rúre.
  7. Odporúčam nechať dobré vychladnúť. Potom som tekvicu preložil na tanier a orezal ostrým nožom vrchnú tvrdú kožu. Nechal som to ešte vychladnúť. Lepšie sa potom krája. Mäso v alobale som zjedol, takže ešte vydržím čakať.
  8. Potom som to krájal na 2 cm pláty. Čo dodať - kvasenú uhorku k tomu a čerstvý chlieb a sme v siedmom nebi. Má to chuť ako jelito a s tou tekvicou blaženosť sama. Toto sme si takto na jeseň robievali a k tomu marhuľové kvapky 52 %, aby nás nebolel žlčník. Takže aj vám želám dobrú chuť.