Pečená plnená paprika s dusenou ryžou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Takto upravenú papriku podávam aj samostatne alebo ako prílohu k rôzne upravenému
mäsu, najmä k nedeľnému obedu v sezóne čerstvej zeleniny.
30 minút príprava |
10 + 5 minút na 200 °C |
Postup- V hrnci na rozohriatom oleji som opražila niekoľkokrát v teplej vode umytú a z vody dobre odkvapkanú ryžu do sklovita, pridala som na kocky pokrájané čerstvé paradajky a papriku,...
- ...zaliala som celé 1 a 1/2 násobným množstvom horúcej vody, pri dlhozrnnej SOS ryži toto množstvo vody bohate postačí, osolila som, ...
- ...vodu som priviedla do varu, všetko som premiešala, prikryla pokrievkou,plameň som stiahla na minimum, ryžu so zeleninou som dusila asi 15 minút,...
- ....vypla som plameň a nechala dôjsť pod pokrievkou ešte asi 15 minút, potom som vmiešala do ryže na drobno posekanú petržlenovú vňať,...
- ...takto pripravenú ryžu som naplnila do zelených paprík, ktoré som umyla, zbavila jadrovníka, žiliek a semienok, nechala odkvapkať dobre z vody, naplnené papriky som vložila do pekáčika, preliala olejom a vložila piecť do rúry neprikryté,...
- ...piekla som 10 minút v rúre vyhriatej na teplotu 200 stupňov C , potom ešte 5 minút na funkcii gril, až papriky dostali na povrchu peknú zlatohnedú farbu, takto pripravujem plnené papriky najmä v lete a na jeseň, niekedy ešte do ryže vmiešam šampiňony predtým opečené na tuku do hneda, do ryžovej náplne môžete pridať akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí, je to veľmi chutné samostatné jedlo, v ktorom ryža preberie skvelú chuť pečenej papriky a použitej zeleniny, môže sa podávať len tak sama o sebe alebo s prílohou napr. zo zemiakov či s krajcom čerstvého domáceho chlebíka, je to ľahký a chutný zdravý obed či večera, tiež robievam tieto plnené papriky ako chutnú prílohu k rôznemu mäsu na šťave, k rôznemu pečenému mäsu, recept je nenáročný, ľahký na prípravu a veľmi variabilný, my zbožňujeme v dusenej ryži chuť čerstvej pečenej papriky s ostatnou zeleninou, je to výborná príloha k rôznym grilovaným jedlám, poslúžia aj ako predjedlo alebo slaná chuťovka, množstvo surovín som zámerne neuviedla, každý si zvolí sám podľa počtu osôb a chuti do jedla.
|