Pečená plnená paprika s dusenou ryžou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Takto upravenú papriku podávam aj samostatne alebo ako prílohu k rôzne upravenému mäsu, najmä k nedeľnému obedu v sezóne čerstvej zeleniny.

30 minút
príprava
10 + 5 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V hrnci na rozohriatom oleji som opražila niekoľkokrát v teplej vode umytú a z vody dobre odkvapkanú ryžu do sklovita, pridala som na kocky pokrájané čerstvé paradajky a papriku,...
  2. ...zaliala som celé 1 a 1/2 násobným množstvom horúcej vody, pri dlhozrnnej SOS ryži toto množstvo vody bohate postačí, osolila som, ...
  3. ...vodu som priviedla do varu, všetko som premiešala, prikryla pokrievkou,plameň som stiahla na minimum, ryžu so zeleninou som dusila asi 15 minút,...
  4. ....vypla som plameň a nechala dôjsť pod pokrievkou ešte asi 15 minút, potom som vmiešala do ryže na drobno posekanú petržlenovú vňať,...
  5. ...takto pripravenú ryžu som naplnila do zelených paprík, ktoré som umyla, zbavila jadrovníka, žiliek a semienok, nechala odkvapkať dobre z vody, naplnené papriky som vložila do pekáčika, preliala olejom a vložila piecť do rúry neprikryté,...
  6. ...piekla som 10 minút v rúre vyhriatej na teplotu 200 stupňov C , potom ešte 5 minút na funkcii gril, až papriky dostali na povrchu peknú zlatohnedú farbu, takto pripravujem plnené papriky najmä v lete a na jeseň, niekedy ešte do ryže vmiešam šampiňony predtým opečené na tuku do hneda, do ryžovej náplne môžete pridať akúkoľvek zeleninu, ktorá vám chutí, je to veľmi chutné samostatné jedlo, v ktorom ryža preberie skvelú chuť pečenej papriky a použitej zeleniny, môže sa podávať len tak sama o sebe alebo s prílohou napr. zo zemiakov či s krajcom čerstvého domáceho chlebíka, je to ľahký a chutný zdravý obed či večera, tiež robievam tieto plnené papriky ako chutnú prílohu k rôznemu mäsu na šťave, k rôznemu pečenému mäsu, recept je nenáročný, ľahký na prípravu a veľmi variabilný, my zbožňujeme v dusenej ryži chuť čerstvej pečenej papriky s ostatnou zeleninou, je to výborná príloha k rôznym grilovaným jedlám, poslúžia aj ako predjedlo alebo slaná chuťovka, množstvo surovín som zámerne neuviedla, každý si zvolí sám podľa počtu osôb a chuti do jedla.