Pečená kačka, domáca parená knedľa, hlávková kapusta (fotorecept)

Autor receptu: ailuj82

Suroviny

Postup

  1. Kačicu umyjeme. Odrezanú kožu z krku a tuk zo zadnej časti osolíme a položíme na dno pekáča.
  2. Kačicu nasolíme z vnútra aj z vonka položíme prsnou časťou na kože a posypeme rascou. Prikryjeme alobalom a pečieme asi 1,5 - 2 hodiny.
  3. Medzitým si zamiesime knedľu. Vo vlažnom mlieku /vode/ rozmiešame droždie a pridáme cukor. Do misky nasypeme obe múky, pridáme vajíčko, soľ, vykysnutý kvások, olej a vymiesime hustejšie cesto /podľa potreby pridáme vlažné mlieko alebo vodu/. Necháme kysnúť asi 45 min., cesto premiesime a znovu necháme kysnúť ďalších 45 min. Potom si na doske sformujeme 4 približne rovnaké knedle, ktoré budú kysnúť ďalších 20 min. Pripravíme si hrniec na parenie, parák naolejujeme, nalejeme vodu, necháme zovrieť a vložíme knedle, medzi sebou ich potrieme olejom aby sa nezlepili. Prikryjeme pokrievkou. Na strednom ohni paríme 20-22 minút. Počas parenia hrniec NEOTVÁRAME! Hotové knedle môžeme potrieť trochou oleja.
  4. Na oleji opražíme pokrájanú cibuľu, pridáme na tenké rezančeky nakrájanú kapustu, soľ a rascu, podlejeme asi 2 dcl vody a dusíme do mäkka. Na konci pridáme podľa chuti ocot.
  5. Keď je kačica mäkká, zlejeme z nej tuk a necháme zapiecť z jednej aj druhej strany. Zliaty tuk dáme na varič a na miernom ohni necháme vypariť prebytočnú vodu. Tuk zostane krásne žltý.
  6. Naservírujeme a môžeme papkať. Dobrú chuť :)