Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné fotorecept

evusik - fotkaevusik, 8. januára 2015
Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné (fotorecept)
Foto: evusik

môj muž kúpil husokačku, samozrejme z domáceho chovu, šak si nebudem hanbu robiť... vážila 5kg a ja som z hrôzou rozmýšľala čo s ňou, Zobraziť celý popismôj muž kúpil husokačku, samozrejme z domáceho chovu, šak si nebudem hanbu robiť... vážila 5kg a ja som z hrôzou rozmýšľala čo s ňou, veď ani taký veľký pekáč nemám... ale čo ma mimoriadne potešilo, bolo to, že husokačka mala srdce, puchor aj hraby (nohy) na polievku aj veľký krčisko s kožou :-) tak som si spomenula ako som kedysi dávno, keď ešte môj otec choval husi pekávala plnený husací krk, škvarky a pečeň zaliatu v tuku a... tak vám čosi z toho ponúkam

15 minút
príprava
300 minút
na 160 °C

Suroviny

Pečená husokačka:
 kyslé
Plnený krk:
2 ks staršie
1 ks




Postup

  1. 1

    recept na pečenú husokačku uvediem len veľmi krátko, receptov je tu na Vareche dosť a aj ja tu už mám pridaný recept na kačku, červenú kapustu a žemľovú knedľu... s touto husokačkou to bolo tak - ja som ju upiekla, muž udusil kapustu a dcéra urobila knedľu - dobrá deľba práce :-) samozrejme, že na hus sa zišla celá rodina, veď hus ktorá váži 5kg by sme my dvaja skoro dôchodcovia nezjedli ani za päť dní... takže k husi, najskôr som odrezala krk aj s kožou... večer som ju dobre nasolila, ráno umyla, do brucha som jej dala očistené a na štvrťky nakrájané jabĺčka, brucho zašila, trošíčku posolila, okmínovala a dala piecť, pečieme prsami dole, až na konci hus otočíme prsami hore... hus, kačka aj husokačka sa má piecť toľko hodín koľko kg váži, ja som piekla na 160°C asi 4,5 hod. a potom ešte chvíľu som už len zapekala, aby bola kôrčička pekne "křupavá" ešte vysvetlenie k obrázku - mäso, kapusta, knedľa úplná klasika, my ešte navrch vypečené jabĺčka ktoré sa piekli v húske a husacie škvarky

    Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnený krk: najskôr krk stiahneme z kože, krk odložíme do polievky, kožu otočíme a očistíme od tuku, krk na jednej strane zošijeme

    Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a naplníme plnkou... plnku môžeme použiť akúkoľvek, ja som robila úplnú klasiku, rožky namočiť a vyžmýkať, pridať vajíčko, kuraciu pečeň nakrájanú na drobno, soľ, petrželku, majoránku... krk neplníme moc natesno, aby pri pečení nepraskol

    Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zašijeme aj druhý koniec

    Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a dáme pomaly piecť, najskôr zakryté na 160°C asi 1,5 hod. potom odkryté, už len zapiecť... musí sa to dlho piecť kvôli tomu, že koža je dosť tuhá, samozrejme pečieme na husacom tuku a pridáme aj nakrájaný tuk, ktorý sme odstránili z krku... počas pečenia polievame tukom, hlavne ku koncu

    Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    upečený krk necháme mierne vychladnúť a môžeme hneď podávať... ja som krk piekla až na druhý deň a jedli sme ho studený, s husacím mäsom čo zostalo z predošlého dňa s chlebom a kyslou uhorkou...

    Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a vrátim sa k pečeniu husokačky - počas pečenia som odoberala tuk, na obrázku je čistý, už stuhnutý husací tuk dobrý nielen na chleba ale aj na varenie...

    Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    upečenú hus som preniesla na podnos kde ju muž naporcoval a ja som tuk z pekáča preliala do hrnčeka, pridala som na drobnejšie nakrájanú hrubú kožu, ktorá sa celkom nevypiekla z tuku a na miernom ohni som nechala pobublávať, dostali sa tam aj malé kúsky mäsa zo dna pekáča... nechala som to asi 45 minút variť a potom som všetko zliala do sklenenej nádoby a nechala stuhnúť... teraz si to natierame na chleba... sú to také husacie škvarky :-)

    Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    no a moja najmilovanejšia pochúťka - pečeň zaliata v tuku... postup je úplne jednoduchý, kuracie pečienky očistíme, nakrájame na drobnejšie, vložíme do horúceho tuku a varíme cca 30 minút, zlejeme do sklenej nádoby a necháme stuhnúť... natierame na chleba a kľudne to ponúkneme aj návšteve, ktorá sa bude zalizovať aj za ušami a oblizovať si mastné prsty... ja viem, že na toto je najlepšia kombinácia husacia pečeň a husací tuk, no ale husaciu pečeň som nemala už sto rokov tak som použila kuraciu... ale aj tak je to výborné...

    Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    no a tak sme z husokačky mali úžitok 5x alebo pätoraký (päťoraký???) úžitok :-) najprv pečená na obed, potom plnený krk na večeru, čistý husací tuk, v tuku zaliate husacie škvarky a pečeň zaliatu v tuku.... z jednej husi toľko úžitku :-)

    Pečená husokačka, plnený krk a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

brambora
boze... o takomto neskorom case zverejnovat taketo recepty... co tam po huske, mne by stacili aj tie mastne chleby ;) krasna praca...
tiginko
umelecké dielo toto, a nie recept! Dávno som veru krk neplnila, už sa k nim ťažšie dostávam. Robím podobnú plnku do bársčoho, čo sa plniť dá (napr.aj bábovková forma), len dávam aj cibuľu a cesnak
sany11
Tak tento recept mi padol vhod.dostala som husokačku a nevedela co s nou,no teraz uz viem.dakujem : ) velmi ste mi pomohla.
frezia68
Ci pirko,to je krásne využitá husokačka a páči sa mi aj deľba práce :-) .Nadchol ma ten veľký krk,niekedy sme tiež plnili husací,ale priznám sa,že husokačku som nejedla a nepoznám rozdiel od húsky (hanba ? ).Veď mne stačila hus,alebo kačka.A teraz by mi stačila ochutnávka z obr. č. 10 a aj hneď,tak idem spať a Tebe dávam aspoň tých ***** :-)))
mimit
Ach jaj, tak toto vyzera uzasne!5*
jozka2
Toto nie je papanica,to je hotova zranica.Clovek by aj zhresil keby sim bola blizsie.5
evusik
všetkým ktorým som takto večer spravila chute sa ospravedlňujem a zároveň ďakujem za komentáre...
a trochu teórie nikoho nezabije - husokačka je ľudový názov pre kačicu Mulard (to je oficiálny názov), vyšľachtili ich francúzi, ako ináč, pre pečeň :-) vykŕmená Mulard má pečeň tažkú až 600g a tieto husokačky vraj nekvákajú... no neviem, ale tú pečeň by som pristala mať doma v chladničke :-)
toľko teória, v praxi môžem povedať, že:
@terinka55 veru bolo to obžerstvo...
@brambora a ja a hlavne pečeň v tuku pekne na chlebe natretú...
@izabella929 videla som tvoj pekný recept tu na Vareche :-)
@alena45 ja som krk naposledy plnila hádam aj pre 25-timi rokmi
@tiginko ja keď robím takúto pomaly pečenú plnku tak cibuľu ani cesnak nedávam... ona takto pomaly pečená má celkom inú konzistenciu a chuť ako klasicky pečená na plechu, zostane taká kompaktná... keď som kedysi takto robila plnku, môj muž povedal, že to nie je plnka ale paštéka... neviem to lepšie vysvetliť, treba to vyskúšať...
@radox1 veď kvôli krku som sem tento recept pridala :-) na ten som sa aj ja najviac tešila, len keď kupuješ hus alebo kačku v obchode tá krk aj s kožou nemá...
@amia ďakujem :-)
@medulienka122 Lacibáčiho nepoznám ale rada by som si kukla a niečo sa podučila :-)
@sony11 daj vedieť ako si upiekla... ja som mala najväčší problém s výberom pekáča, mám liatinový hlboký pekáč aj s pokrievkou v tom pečiem všetko ale na túto husokačku nestačil, tak som piekla v normálnom pekáči...
@frezia68 @jozka2 hore výš som pridala, že čo je husokačka :-)
@mimit ďakujem :-)

dogagador
Hej, super, ale - co je to husokacka? Je to hus, alebo kacka? Nikdy som ten vyraz nepocula aani take zviera nevidela.
iva2111
Evi, název zní jako pohádka a recept (a hlavně jídlo) pohádka je! Pétikilová kačica...takovou jsme koupili husu :-) )
evusik
@all ďakujem :-)
@dogagador v komente hore vyše som napísala, že čo je to husokačka :-)
@iva2111 tiež neviem prečo sa im hovorí husokačky keď sú to kačice, asi pre tú veľkosť, vykŕmené majú až 6,5kg...
kimlo
Mám v mrazáku 2 polovice takej husokačky aj s drobami, krkom a nohami, tiež mala vyše 5 kg, budem tento Tvoj super recept brať ako inšpiráciu...
kimlo
@dogagador to máš tak, keď gunár skočí na kačicu, tak z toho bude husokačka, opačne by bolo keby to spravil káčer husi, to by bola kačkohus.
brambora
pre info: husocka, alebo inym nazvom mulard je v dnesnej dobe uz bezne dostupna, ale vacsinou len priamo z fariem. My sme ju zvykli kupovat z dedinky Lúčny Dvor. Cenovo je to celkom prijatelne, a slachtili sa za ucelom vacsej pecienky a dobrej masitosti, maju vacsie prsia ako klasicke kacky. Su menej tucne ako pekinska kacka, ale chutovo pripominaju skor kacku ako hus ;) tolko v skratke.
@kimlo mne sa zda, ze husokacka je krizenec kacky s kackou ;) nazov je len preto taky, lebo velkostou sa podoba huske. Mal by to byt krizenec zoslachtenej kacice pizmovej (je vacsia ako klasicka pizmova) a kacice pekinskej. Ale nejdem sa hadat!
aandulka
úžasne si navarila, aj deľba práce je príkladná, dobre si si vychovala.
pivonka
@evusik , to som rada, že pridávaš! A ešte k tomu takú krásnu klasiku. Ešte že je po sviatkoch, tak to vydržím. A na tú husaciu pečienku zaliatu v masti si tiež už len spomínam, to ešte babka chovali husi.
evusik
@all ešte raz všetkým vďaka :)
@kimlo ja mám tiež rada recepty kde mi stačí inšpirácia, veď každý aj tak dolaďuje podľa vlastnej chuti :-)
@brambora je to presne ako píšeš, krížením kačky s kačkou vznikne husokačka :-) tiež som to spomínala hore výš...
@pivonka ja sa priznám, že na toto moc nie som, husi, kačky nemusím a ani ich často nerobím, teda ako vydatá som ich piekla možno 5-6 krát... keď nás môj šéf zobral na husacie hody ja som si dala len pečienku s chlebom a všetci na mňa hľadeli, že či som vadná až mi to bolo blbé... no ale veď každý sme nejaký, no nie :-)

babidka
Pekny recept a kedze aj mne "ide o krk" /doslova :-)/ tak si ten recept odkladam . Ja chovam husy aj kacice a mam s nimi iba jeden problem : je snad lahsie take nieco dochovat ako zohnat primerane velky a dobry pekac aby sa take kvalitne maso aj kvalitne upieklo:-)
evusik
@babidka ja mám na pečenie veľký, hlboký liatinový pekáč s pokrievkou, mám ho asi 30 rokov a nedám naň dopustiť, bohužiaľ na túto hus nestačil... tak som začala hľadať na webe spôsoby pečenia husí a natrafila som na recept na pečenú hus z Grobu, piekli ju na veľkom pekáči, trošku podliať vodou a pomaly piecť nezakryté, tak som aj ja tak dala piecť, bála som sa, že to bude prskať a zašpiním si rúru, ale bolo to v pohode... asi po 1,5 hod. som ale zistila, že sa mi pripaľujú krídla tak som ich zabalila do alobalu a ďalej som piekla bez zakrývania a hus sa krásne upiekla aj tak, nebola ani zhorená, ani suchá asi aj preto, že sa piekla na nízkej teplote, veľmi pomaly...
ja si plánujem kúpiť taký obyčajný smaltovaný dvojpekáč, dcéra má taký a je s ním spokojná...
 www.zeleziarstvoplus.sk/pekac-ovalny-38cm-dvojdielny-banquet?id...

 www.makro.sk/e_shop/detail/68120-pekac-kervel-2tr?pr...


tori111222
už som sa bála, že nebudem mať miesto na svoj názor, toľko je tu komentárov... aj ja chválim šikovnú gazdinú... ja budem zajtra plniť krky... vychovala som si husokačky, a tie majú dlhé krky .. to bude bašta..1***** ;D))
tinca
@evusik krásny rcp, len žiaľ ja tieto jedlá už nemôžem,občas zhreším kačacími stehnami. Plnený krk /kačací,husací/ sme robili keď žila mamina a ja som k sviatkom kúpila na trhu domácu kačicu alebo hus vykrmené od pukančiariek na trhu v čase štúdia. Je to veľká dobrota, aj my sme robili klasickú plnku. Veľká škoda, že u kúpenej hydiny je krk hlboko odrezaný:)
tatranka
Och ako by som sa takouto dobrotou ponúkla.Recept krásne spracovaný.Nedivým sa,že sa ozvalo toľko vareškárov.Veď je to chuťovka na pohľadanie.5*Tiež som prd tým kým sme boli mladší robievala takéto pochúťky,no raz príde ten čas,keď nie všetky dobroty môžeme jesť.Potom sa už naozaj len ochať a dopriať ich tým čo môžu...
evusik
@tori111222 ďakujem :) ten domáci chov ti určite mnohí potichu závidíme :-))
@katka78 ďakujem :)
@tinca ja som sedávala pri mame keď husi kŕmila, u nás sa tomu hovorilo, že nadžgávala a tiež robila nielen plnený krk ale aj pečienku zaliatu v tuku... teraz by som to ani ja nemala vôbec jesť ale neodolám a trochu si vždy dám...
@tatranka veď ja už tiež patrím k tým čo nemôžu ale občas zhreším tak ako ty... rodine navarím a ja si potom už len prsty pooblizujem, alebo pozveme deti na obed, čo sa nepoje im zabalím a mňa potom nemá čo lákať :-)
@sandy11 ďakujem :)
sany11
podarila sa všetkým chutilo.dakujem za recept velmi mi pomohol : )
havino
jezus maria, kým som sa prerolovala dole, takto to @evusik je u nás na Štefana, druhý sviatok vianočný, doslova,už piaty rok objednávam husokačku z Nových Zámkov, vozia na priamo do Vrútok, tento rok mala 5,5 kg, prvý krát taká veľká, pečiem ju pre 7 ludí, kapusta, lokše, knedle,musia byť, ale podotýkam ja sama, k tomu polievka, rezance, pečienkové halušky, ale nakrútim sa okolo toho, zatial ma to baví. My už v cene máme aj pečeň, tento rok vážila 750 g, plus vnútornosti na polievku, krk plním detto, pekáč som priamo len na ňu kúpila a používam raz do roka, tak je veľký, ale čo si ma naučila je , samozrejme, že počas pečenia tuk zlievam, mám v pohári, ale tá posledná masť ked sadne a hrubšia koža, na tej si veru pochutnal náš Laky asi posledný krát,to ma nenapadlo, super nápad. pritom ja to vôbec nemusím, zjem viac kapusty, ako husokačky, ale plnený krk to lubim.
evusik
@sony11 tak to ma nesmierne teší, že som trochu pomohla :-) veď to, že vám chutilo je len tvoja zásluha :-))

@havino klobúk dolu, to si kedy vstávala? ráno o 5-tej? moje nervy, toľkej roboty postíhať... ale kedysi som aj ja tak robila a postíhala som aj navariť aj napiecť... teraz mi to už všetko akosi dlhšie trvá, alebo ja som spomalená? ide to asi s vekom :(
tak tú pečienku ti potichu závidím, ja by som také vôbec nemala jesť ale raz do roka by som si kúštik dala... nabudúce nakážem mužovi kúpiť aj s pečeňou... s tým tukom to vyskúšaj, ja to mám ešte z domu keď mama chovala kačice, asi chcela využiť všetko, veď nás bolo 5 detí a tak sme mali na chleba a veru čistý tuk sa zjedol posledný, prvý sa zjedol vždy ten oškvarkový...
kimlo
Husacie oškvarky práve pobublávajú...a kuracie pečienky sa rozmrazujú na použitie do masti podľa Tvojho receptu...
evusik
@kimlo ty si ale provokatér, ja tu chrúmem reďkovku a ty také dobroty :) tak dúfam, že chutilo :)
sashenka1
evusik,ahoj-aj ja chcem taku "husokacku"kto mi poradi kede ju zozeniem,som z Kosic a neviem,ci niekde v okoli sa chovaju taketo husokacky-hned by som si jednu kupila,mozno v Madarsku?na trhu?poradte prosim,inac aby som nezabudla,recepty na vsetky dobroty,co si napisala,nafotila-slinky mi tecu,mna-dakujeeem a 100bodov aj s hviezdickami
evusik
@sashenka1 ďakujem za krásny komentár :-) ale s tou husokačkou ti nepomôžem, neviem ako u vás ale u nás chodia v sezóne predávať na trh, môžem si aj objednať...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia