Pečená cvikla so zemiakovo-bylinkovou plnkou fotorecept

elixir - fotkaelixir, 10. januára 2014
Pečená cvikla so zemiakovo-bylinkovou plnkou (fotorecept)
Foto: elixir

Jedlo je ľahšie, než ľahké... preto sa množstvo môže s kľudom znásobiť.

1-2
porcia
15 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

5 ks (uvarená)
3 ks (uvarené v šupke)
1 ks (menšia)
0,5 PL (kopcom)
2 PL
 (alebo sušený)
 (+ mletá)




Postup

  1. 1

    Nachystáme suroviny.

    Pečená cvikla so zemiakovo-bylinkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu pokrájanú na drobno opražíme na lyžičke olivového oleja.

    Pečená cvikla so zemiakovo-bylinkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené zemiaky roztlačíme, pridáme opraženú cibuľu, drožďové vločky, koriander, čierne korenie, rascu, tymian a soľ. Zamiešame.

    Pečená cvikla so zemiakovo-bylinkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Od stredu každej cvikle odkrojíme 2 plátky hrubé cca 1 cm.

    Pečená cvikla so zemiakovo-bylinkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prichystáme zmes na obalenie: do misky dáme múku, mletú rascu, čierne korenie, soľ a trochu tymianu. Zamiešame.

    Pečená cvikla so zemiakovo-bylinkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pekáč potrieme olejom. Všetky kolieska cvikle obalíme z jednej strany zľahka v múke a polovicu z nich dáme bokom. Polovicu ukladáme na pekáč pomúčenou stranou nadol a navrch vrstvíme zemiakovú plnku.

    Pečená cvikla so zemiakovo-bylinkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odloženými kolieskami cvikle plnku obložíme pomúčenou stranou nahor. Pomúčený povrch dobre potrieme olejom a dáme piecť na 200°C na 20-25 minút.

    Pečená cvikla so zemiakovo-bylinkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečenú cviklu podávame najlepšie so zemiakmi, varenými alebo pečenými.
    (Tip: Pri príprave zemiakov v šupke ich dáme variť viac než je spomenutých v recepte, zvyšné prerežeme na kocky ako do zemiakového šalátu, pridáme do nich cibuľku opraženú na zvolenom tuku - olej, alsan, či maslo - a čerstvú petržlenovú vňať.)
    (Do plnky by sa hodili i vlašské orechy nasekané na drobno.)

    Pečená cvikla so zemiakovo-bylinkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Časti cvikle, ktoré odložíme po odrezaní plátkov od stredu, môžeme použiť napríklad do Cviklového šalátu.

Diskusia k receptu

frezia
Pridala si prekrasne jedlo, pripravim to v nedelu ako prilohu k hlavnemu jedlu.
garanco
Práve sa chystáme do našej zásobárne (do pivnici na záhrade) pre zeleninu a jablká, takže aj cvikla bude - Tvoj recept vyskúšam, potom napíšem:-))
afataga
zaujimave, pekne to vyzera, paci sa mi to, az na to drozdie, je to plne chemie, aspon u nas, mrkni zlozenie
elixir
@garanco budem sa tešiť :)
@afataga Ďakujem Ti za peknú pochvalu :) Zloženie ma vždy zaujíma, skôr než produkt vložím do košíka :) Používam "Hefeflocken" od Rapunzel. Ak máš zlé skúsenosti z bežných reťazcov, túto značku Rapunzel som videla aj na Slovensku, i v Žiline v Auparku je malý bio obchodík, tam sa dá nájsť.
alena45
vekom prichádzam na chuť aj cvikle, a tento recept aspoň vyzerá dobre na oko, lebo niektoré šaláty ma skôr odradia ako povzbudia. Fakt dobrý recept.
garanco
Tak, dnes sa udiala, a chutila!!
My pestujeme cviklu podlhovastú ( má aj 40-50cm) a z nej nakrájaš kolieska pekné a koľko chceš. Urobila som ju presne podľa Teba, pridala som aj posekané orechy a podávala som ju s vareným údeným mäsom - to bola pochúťka. Ešte som nejedla pečenú cviklu, ale jej chuť ma príjemne prekvapila. Ďakujem za recept:-))
elixir
@pumaamravec :)
@garanco som veľmi-veľmi rada, že si bola spokojná :) podlhovastá cvikla je veľmi praktická, brala by som tiež; ďakujem, že si napísala :)
kukulienka71
Dnes sme mali tvoju cviklu ako prílohu,veľmi mi chutila,manželovi sa zasa páčila,že je veľmi dekoratívna takto prekrojená:-)

elixir
@kukulienka71 som rada, ak ste boli spokojní a ďakujem aj za krásnu foto, tá cvikla má pekný "motív" :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia