Pečená bravčová panenka

Pečená bravčová panenka obalená v pivnom slade so smotanovo-horčicovou omáčkou

Autor receptu: natassa22

Keďže vegánom už istú dobu nie som, a varíme si doma mimo jedla aj domáce pivko, ktorého prvotnú surovinu - slad - preosievame od tej najjemnejšej múčky kvôli prípadnému pripaľovaniu v hrnci, napadlo mi využiť tú sladovú múčku pri bežnom varení. Tu Vám teda ponúkame recept na našu výbornú sladovú panenku.

6-8
porcií
20 minút
príprava
80 minút
na 200 °C

Postup

  1. Na panvici sme osmahli cca polovicu slaniny - nakrájanej na tenké pásiky. Keďže nám moc výpeku nepustila, pridali sme masť. Keď bola opečená, vybrali sme ju bokom a v danom výpeku sme prudko osmahli panenku v celku.
  2. Zatiaľ sme si do jenskej misy nasypali trochu sladu - keď bola panenka opečená, šupli sme ju do sladu v mise a vcelku ju v ňom obalili zo všetkých strán. Potom sme ju zvrchu narezali na pásiky tak, aby spodok zostal vcelku a do narezaných medzier sme dávali vrstvu opečenej slaniny s cibuľou. Zostatok čerstvej slaniny sme dokrájali na pásiky a poukladali na vrch panenky. Podliali výpekom z panvice a pivom. Nakrájali sme cesnak a posypali ním panenku. Osolili okorenili a dali do rúry piecť - 200 stupňov cca pol hod zakryté.
  3. Medzitým omáčka - dali sme zovrieť mlieko, smotanu vymiešali so sladom tak, aby to bolo husté tak akurát a postupne prilievali k mlieku. Pridali sme horčicu, bobkový list, nastrúhaný syr a miešali a redukovali. Pridali sme soľ + korenie.
  4. Po pol hod odokryjeme misu v rúre a pečieme ďalej. Po ďalšej pol hodine, keď vidím, že mäso už je upečené, sme to zaliali pripravenou omáčkou a nechali zapiecť ešte cca 20 minút.
  5. Podávali sme to s klasickým čerstvým uhorkovým šalátom, čo dokonalo spojilo tú nasladlo-údenú chuť mäsa. Dobrú chuť a príjemný zážitok. :)