Bielková torta

Pavlovovej torta s mascarpone a malinami (fotorecept)

Autor receptu: miika

Veľmi chutná bezlepková torta, ktorá nikdy nezostane, všetci chcú pridať a nie je už z čoho... Chrumkavé okraje pripomínajú deťom chuť cukrovej vaty. Recept mám od kamarátky Silvie, ktorá ho vychytala do detailu a robí tortu hlavne s mrazenými červenými ribezľami a čučoriedkami. Ja som sa zamerala na maliny, ktoré sa dajú počas roka kúpiť v čerstvom stave a chuťová kombinácia s mascarpone je výborná.

12-16
porcií
20 minút
príprava
120 minút
na 120 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme bielky od žĺtok. 1 žĺtok si necháme na plnku. Trstinový hnedý cukor, najlepšie Maurícius alebo kokosový cukor si pomelieme na prášok. Vymiešame najprv bielky do tuha. Postupne pridávame práškový trstinový cukor. Po vymiešaní pridáme ešte 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu. Sneh bude pevnejší. Ak škrob nemáte, nevadí.
  2. Pripravíme si 3 plytké plechy, na ktoré dáme papier na pečenie, a urobíme naň 22 cm kruhy ceruzkou. Papier otočíme. A následne lyžicou davkujeme sneh tak, aby vznikli 3 rovnako hrubé korpusy. Uhladíme do pekného kruhu.
  3. Predhrejeme rúru na 120 stupňov a vložíme všetky 3 plechy naraz. Pečieme na programe ventilátor, bez horného a spodného ohrevu. 120 stupňov, 90 minút. Potom plechy vymeníme. Spodný dáme do stredu a vrchný do spodu, stredný navrch. Pečieme na 100 stupňov ďalších 30 minút.
  4. Urobíme si po vychladnutí korpusov krém. 1 žĺtko vymiešame s cukrom, pridáme 3 PL Amaretto. Následne mascarpone a nakoniec pridáme tekutú šľahačku, ktorú vyšľaháme na najvyššom stupni rýchlosti a hustou metličkou spolu s mascarpone do lahodného krému. Sú však rôzne postupy na krém. Ďalšie dve alternatívy sú: 1. Bez žĺtku a naraz, čiže cukor, mascarpone a šľahačku s alkoholom naraz vymiešať. 2. Žĺtok, cukor, alkohol a mascarpone zvlášť a do toho vmiešať samostatne vyšlahanú šľahačku.
  5. Korpus by mal vyzerať po upečení takto. Veľmi jemne ho oddelíme od papiera a ideme natierať krémom prvú úroveň. Pripravíme si maliny tak ze ich rozkrojíme na polovičku.
  6. Krém natrieme asi 2 cm od okraja, aby zostali krehké okraje. Veľmi jemne, tenkú vrstvu a tak aby korpus nepraskol. Následne dáme naň polovičky malín. A prikryjeme ich jemnou vrstvou krému, aby mali korpusy priľnavú plochu.
  7. Oddelíme si pár malin a rozpučíme ich vidličkou. Pripravíme si tak surovinu do druhej vrstvy.
  8. Nanesieme rozpučené maliny na krém.
  9. Dáme tretí korpus, pokryjeme krémom a položíme celé maliny.
  10. Alebo podobný postup, ale s jahodami.
  11. Alebo s čučoriedkami. Avšak tie odporúčam kombinovať v prípade dovozovych veľkých čučoriedok s malinami. Časť malín som roztlačila vidličkou a dala do spodnej vrstvy spolu s polovičkami čučoriedok. Druhá vrstva mala polovičky malín a vrchná vrstva len čučoriedky.
  12. Po dokončení dáme tortu zachladiť na min 4 hodiny , aby stuhol krém, a aby zvlhol korpus od krému. Vznikne tým výborná kombinácia smotanového krému s kyselkavým ovocím, pričom korpus vďaka trstinovému cukru bude mať chuť karamelového krému. A najlepšie na torte sú chrumkavé okraje.