Bielková torta
Bielková torta

Pavlovovej torta s mascarpone a malinami fotorecept

miika - fotkamiika, 11. mája 2018
Pavlovovej torta s mascarpone a malinami (fotorecept)
Foto: miika

Veľmi chutná bezlepková torta, ktorá nikdy nezostane, všetci chcú pridať a nie je už z čoho... Chrumkavé okraje pripomínajú deťom chuť cukrovej vaty. Recept Zobraziť celý popisVeľmi chutná bezlepková torta, ktorá nikdy nezostane, všetci chcú pridať a nie je už z čoho... Chrumkavé okraje pripomínajú deťom chuť cukrovej vaty. Recept mám od kamarátky Silvie, ktorá ho vychytala do detailu a robí tortu hlavne s mrazenými červenými ribezľami a čučoriedkami. Ja som sa zamerala na maliny, ktoré sa dajú počas roka kúpiť v čerstvom stave a chuťová kombinácia s mascarpone je výborná.

12-16
porcií
20 minút
príprava
120 minút
na 120 °C

Suroviny

6 ks
300 g (Maurícius alebo kokosový cukor)
1 ks
500 g
200 ml (alebo 30%)
5 PL
2 ČL (Gustin)
3 PL
375 g (čerstvé)




Postup

  1. 1

    Oddelíme bielky od žĺtok. 1 žĺtok si necháme na plnku. Trstinový hnedý cukor, najlepšie Maurícius alebo kokosový cukor si pomelieme na prášok. Vymiešame najprv bielky do tuha. Postupne pridávame práškový trstinový cukor. Po vymiešaní pridáme ešte 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu. Sneh bude pevnejší. Ak škrob nemáte, nevadí.

    Pavlovovej torta s mascarpone a malinami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si 3 plytké plechy, na ktoré dáme papier na pečenie, a urobíme naň 22 cm kruhy ceruzkou. Papier otočíme. A následne lyžicou davkujeme sneh tak, aby vznikli 3 rovnako hrubé korpusy. Uhladíme do pekného kruhu.

    Pavlovovej torta s mascarpone a malinami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Predhrejeme rúru na 120 stupňov a vložíme všetky 3 plechy naraz. Pečieme na programe ventilátor, bez horného a spodného ohrevu. 120 stupňov, 90 minút. Potom plechy vymeníme. Spodný dáme do stredu a vrchný do spodu, stredný navrch. Pečieme na 100 stupňov ďalších 30 minút.

    Pavlovovej torta s mascarpone a malinami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Urobíme si po vychladnutí korpusov krém. 1 žĺtko vymiešame s cukrom, pridáme 3 PL Amaretto. Následne mascarpone a nakoniec pridáme tekutú šľahačku, ktorú vyšľaháme na najvyššom stupni rýchlosti a hustou metličkou spolu s mascarpone do lahodného krému. Sú však rôzne postupy na krém. Ďalšie dve alternatívy sú: 1. Bez žĺtku a naraz, čiže cukor, mascarpone a šľahačku s alkoholom naraz vymiešať. 2. Žĺtok, cukor, alkohol a mascarpone zvlášť a do toho vmiešať samostatne vyšlahanú šľahačku.

    Pavlovovej torta s mascarpone a malinami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Korpus by mal vyzerať po upečení takto. Veľmi jemne ho oddelíme od papiera a ideme natierať krémom prvú úroveň. Pripravíme si maliny tak ze ich rozkrojíme na polovičku.

    Pavlovovej torta s mascarpone a malinami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém natrieme asi 2 cm od okraja, aby zostali krehké okraje. Veľmi jemne, tenkú vrstvu a tak aby korpus nepraskol. Následne dáme naň polovičky malín. A prikryjeme ich jemnou vrstvou krému, aby mali korpusy priľnavú plochu.

    Pavlovovej torta s mascarpone a malinami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Oddelíme si pár malin a rozpučíme ich vidličkou. Pripravíme si tak surovinu do druhej vrstvy.

    Pavlovovej torta s mascarpone a malinami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nanesieme rozpučené maliny na krém.

    Pavlovovej torta s mascarpone a malinami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dáme tretí korpus, pokryjeme krémom a položíme celé maliny.

    Pavlovovej torta s mascarpone a malinami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Alebo podobný postup, ale s jahodami.

    Pavlovovej torta s mascarpone a malinami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Alebo s čučoriedkami. Avšak tie odporúčam kombinovať v prípade dovozovych veľkých čučoriedok s malinami. Časť malín som roztlačila vidličkou a dala do spodnej vrstvy spolu s polovičkami čučoriedok. Druhá vrstva mala polovičky malín a vrchná vrstva len čučoriedky.

    Pavlovovej torta s mascarpone a malinami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po dokončení dáme tortu zachladiť na min 4 hodiny , aby stuhol krém, a aby zvlhol korpus od krému. Vznikne tým výborná kombinácia smotanového krému s kyselkavým ovocím, pričom korpus vďaka trstinovému cukru bude mať chuť karamelového krému. A najlepšie na torte sú chrumkavé okraje.

    Pavlovovej torta s mascarpone a malinami (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

mirop
boze.... Pavlovu milujem, krasne sa ti podarila
ali123
Vyzerá to fantasticky. Mám iba otázku - tá šľahačka sa do krému iba zamieša alebo treba vyšľahať? Ďakujem.
1x ywett
haji
Krásná torta, jemnej chuti, recept se mi moc líbí. Máš můj obdiv, jsi šikulka!
tetuska
najlepšia torta a pritom jej príprava je jednoduchá...
mariamka
moja bude asi kockata D:) ale ten krem, ako sa pyta Ali123 tiez som si nebola ista, tak som tam dala smotanu tekutu, uvidim, co to spravi, synator vravi, ze nabuduce bude z neho zmrzrlina :) korpus chladne, sama som zvedava
miika
@Ali123 (11.5.2018 10:10)

Andrejka, original recept je so samostatne vyslahanou šľahačkou. Ale tortu som robila 4x, 4x som šľahačku vyliala do krému a vyslahala. Lenže 2x bol krém tuhý, 2x redší. A neviem dôjsť na to prečo. Vždy som použila 40% kunin šľahačku. Takže ak chceš ísť na istotu, vyslahaj si smotanu samostatne. Ak je krém hustý, torta sa mi lepšie krajala a rezy držali. Pri redsom kreme je chuť rovnaká, len to viac kĺže a rezy sa dajú dať len na ležato na tanier. Ale zmizla torta rovnako rýchlo.
mariamka
@Miika (12.5.2018 10:32)

korpus krasne vysiel, plnka skvela, dala som vanilkovu esenciu, naskladala platy, jahody, maliny, lesne ovocie, idem rano pozriet, vsetko sa roztieklo, neztuhlo :( ale zmrzlina to isti :) este to nevzdam
miika
@Mariamka (12.5.2018 10:39)

hmm, aj ked mám krem riedky, tak nič nevyteká z torty... tak tuto asi zjesť lyžičkou alebo dať zamrazit ako poradil syn :) skus nabuduce tu šľahačku zamiešať už vyšľahanú.
bubaya
@Mariamka (12.5.2018 10:37)

Mne sa dvakrát stalo, keď som robila tiramisú, že som mieša mascarpone viac, ako bolo treba, a ono sa mi zrazilo a pustilo srvátku. Nemôže byť chyba v tom, že si ho miešala veľmi inteznívne, až si vyrobila maslo?
1x haji
bubaya
Juj, zabudla som tortu pochváliť ....úžasnááááá.
haji
Někdy je i mascarpone potvorka, už mám osvědčeného výrobce a jiné nechci. Je možné, že i doba odležení /od večera do rána?/ byla moc dlouhá a vše se rozmoklo. Mrazák a lžíce to jistí!
miika
@Haji (12.5.2018 15:57)

ja som robila s roznymi mascarpone (Lidl, kaufland, Galbani) a v principe sa vsetky pekne vymiesali... skor je potvora ta šlahačka, tiez rozmyslam ze aj cukor niekedy urobí krém redší, raz som celý krem vykydla do koša a išla kupit nový materiál, proste bola z toho len srvatka... plus aj pri šlahačke ked sa dlho mieša, tak začne isť do tekutej formy, ako aj dlho miešané bielka...
1x haji
haji
@Miika (13.5.2018 11:44)
Souhlas. Mně se osvědčilo mascarpone z Lidlu. Kaufland má mascarpone více druhů - a ty jsou chuťově i konzistencí rozdílné. Odmítla jsem to zkoumat a zůstala věrná lidlovému mascarpone. Cukr je též kapitola sama pro sebe. Přiznávám, že s výše uvedeným krémem zkušenosti nemám a tak nasávám informace, díky!! Udělala jsem pár zkušeností skrze tiramisu, tam je treba dodržet aj čerstvost vajec. Ale to je o inom recepte. Přeji hezkou neděli!
luss44
takúto plnku robievam často a vždy najskôr vyšľahám šľahačku takmer do tuha a následne pridám či už mascarpone alebo jemný tvaroh, podľa toho čo pečiem, a už len chvíľu prešľahám aby sa to spojilo. Dlho som používala smotanu na šľahanie z Lidla, ale posledné razy sa mi zle šľahala do tuha, tak som prešla na Rajo a odvtedy som spokojná. A super plnka je aj s pridaním rozpustenej vychladenej bielej čokolády, ale vtedy treba ubrať cukor. Tortu máš krásnu, občas ju robievam a preto viem že je výborná a veľmi rýchlo sa zje :)
1x miika
miika
@Luss44 (13.5.2018 13:41)

prosím ťa a mascarpone je pomerne mazľavé a tuhé, nepadne ti tá šľahačka ked tam kydneš tie dve mascarpone ? a potom ešte cukor a nebodaj žltka ? Kamarátka ktorá mi dala tento recept robí bez žĺtok, proste to všetko dá naraz aj s tekutou šľahačkou a vymieša dokopy. Ja robím často tiramisu, kde je základ žltka s cukrom a k tomu mascarpone, len sa tam nedá už šľahačka. Alebo je podobný krém do Red velvet torty, tam zase nejdú žltka. Ono sa to dosť opakuje tie krémy v tortách...
luss44
@Miika nie, šľahačka mi ešte neklesla, žĺtka nedávam. Cukru dávam menej lebo od neho šľahačka redne a jednak celkovo sladím menej ako je v rcp. Ale spomenula som si že mám rcp na tiramisu, kde namiesto mascarpone idú 2 nátierkové smotanové maslá neochutené plus 2 šľahačky a toto šľahám naraz plus aj s cukrom a vyšľahá sa to spolu do fajn krémovej konzistencie. Ani sem žĺtky nedávam.
morenajea
odskúšané: prvý krát pečená, prvý krát jedená. Piekla som v elektrickej rúre jednotlivé pláty zvlášť, každý cca. 45 minút na 150 stupňov. Po upečení som ich odložila a naplnila až na druhý deň. Priemer kruhu som podľa taniera mala 24 cm, takže mi pláty vyšli trochu nižšie. Plnku som robila so žĺtkom podľa prvej verzie - všetko v jednej miske. Použila som obyčajný práškový cukor. Torta je to výborná ale na náš vkus príliš sladká a kalorická. Nabudúce by som vyskúšala inú ľahšiu alternatívu: jedno mascarpone nahradiť nízkotučným tvarohom.


akira
Ďakujem za recept, robila som ju prvý krát a podarila sa






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia