Patizón a la Ufo (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Lahodné a zaujímavé jedlo letných dní.

4
porcie
60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Na masti opražíme do zlatista porezanú cibuľu. Odstavíme a vložíme na drobno porezaný cesnak. Premiešame a necháme vychladnúť.
  2. Mäso umyjeme, osušíme, porežeme a zomelieme. Prípadne si dáme zomlieť u mäsiara. Ja nerada kupujem už mleté mäso.
  3. Chlieb porežeme na kocky, pokropíme mliekom alebo vývarom.
  4. K mäsu pridáme osmaženú cibuľu s cesnakom, vyžmýkaný chlieb, vajíčko, Jalapeňo(kto chce pikantné), talianske bylinky, soľ, čierne korenie, prípadne podľa potreby zahustíme strúhankou. Dobre premiešame.
  5. Patizón ošúpeme škrabkou na zemiaky. Cez vlnky patizón rozrežeme a vyberieme semená.
  6. Vyčistený patizón ponoríme na 2-3 minúty do vriacej osolenej vody(aby potom nepúšťal vodu pri dusení), ochladíme v studenej vode, osušíme a naplníme pripravenou plnkou.
  7. Prikryjeme druhou časťou patizónu, vložíme do janského skla(alebo iného pekáča), podlejeme vodou s vegetou, obložíme vločkami masla, zakryjeme a pečieme(dusíme)v rúre 1 hodinnu pri 200st C.
  8. Kým sa nám dusí patizón, pripravíme si prívarok: cuketu ošúpeme, vyberieme semená, postrúhame, posolíme a necháme postáť asi 15minút.
  9. Na masle orestujeme cibuľu porezanú na drobno, pridáme vytlačenú cuketu, osolíme, okoreníme a podusíme. Podľa potreby podlejeme vodou. Nedusíme celkom do mäkka, len aby bola chrumkavá, pridáme cukor a ocot alebo citrń. šťavu.
  10. Obe smotany, žĺtok a múku vymiešame.
  11. Vlejeme do udusenej cukety, pridáme kôpor a chvíľu mierne povaríme.
  12. Patizón po udusení necháme chvíľu(20minút) odpočívať. Potom ho režeme na trojuholníky ako tortu. Podávame s prívarkom z cukety a varenými maslom omastenými novými zemiakmi. Výborne chutí aj s bagetou alebo ciabattou.