Pečeňová nátierka

Paštéta z kurčacích a morčacích pečení po mojom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Veľa času ubehlo, odkedy nám naša babička i mamička, čoby „kotňakom smarkatým“, spravodlivo nadeľovali pečeň domácej pernatej „hadziny“ a králikov či zajacov, chutne urestovanú na domácom „šmaľci“ a cibuľke. *Vtedy to bola naozaj sporadická vzácnosť a naše dobré víly nám ju pripravovali vo viere a presvedčení, že je detskému zdraviu veľmi prospešná. Dnes, vďaka veľkovýrobe, už pečeň nie je takou zvláštnosťou a tak ju pripravujem aj ako vložku do halušiek i ako chutnú paštétu s extra doplnkami.

10-12
porcií
70 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ako na stole starokošickej „kofy“ na zeleninovom pľaci rádu Dominikánov.
  2. Na 3 PL kačacej masti som pod pokrievkou nechal zmäknúť pokrájané mäsité oranžové papriky, jemne posypané soľou.
  3. Medzičas som využil na pokrájanie šalotky i naplátkovanie strúčikov cesnaku. Očistené a umyté kuracie i morčacie pečene som mal už od včerajšieho večera zmiešané s 2 PL plnotučnej horčice „Liptov“ a uložené v chladničke.
  4. Keď už boli papriky skoro mäkké, pridal som do nich pokrájanú šalotku i cesnak, posypal ich sušeným tymianom, premiešal a nechal 5-6 minút podusiť.
  5. Nasledovali kúsky pečení z horčicovej „marinády“, ktoré som nechal 4-5 minút orestovať.
  6. Potom som ich premiešal, zasypal postrúhaným muškátovým orieškom, čerstvo mletým čiernym korením a „hranu naladil“ pikantným paprikovým krémom „Harissa“, kto „pikantériu“ nemusí, alebo plánuje touto paštétou hostiť aj deťúrence a vnúčence, pokojne „Harissu“ vynechá. Jemnosť „diela“ som poistil PL masla; teraz už iba premiešať a restovať druhých 4-5 minút.
  7. Nasledovala malá „škatuľka“ šľahačkovej smotany, ľahko nežne premiešať a nechať minútku „prebublať“. Potom asi na hodinku na balkón, nechať vychladiť a
  8. v mixéri so zmäknutým maslom (asi 8 PL) vyšľahať na krémovú konzistenciu.
  9. Než sa pripravil pečeňový základ, pokrájal som sušené kanadské brusnice, vopred namočené vo vlažnej vode, vložil ich do pečeňovej rozmixovanej zmesi a ľahko premiešal stierkou.
  10. Všetko som rozložil do týchto troch pohárov a každý zalial asi PL roztopeného masla a uložil do chladničky. Som presvedčený, že tam dlho „nevydržia“.
  11. S usporeným dubčekovským rohlíkom sme rukou, teda pusou, spoločnou vykonali kontrolu chuťovej kvality, kedy sme dosucha vytreli zmiešovaciu porcelánovú misu… šmakovalo a bars!
  12. Je Veľkonočná nedeľa, sneží, ale rozkvitnutej bielej magnólii, na pravom okraji záberu, to našťastie neuškodilo!