Kačacia paštéta

Paštéta z kačacej pečene s orechmi a hruškou (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Niečo aj pre milovníkov kačacej pečene bez vykŕmenia. Túto paštétu máme veľmi obľúbenú a vždy zmizne raketovou rýchlosťou. Nie a nie odložiť na neskôr.

5 pohárov 330 g
porcií
100 minút
príprava

Postup

  1. Do hrnca dáme lyžicu kačacej mastí a 25 g masla. Na to dáme pokrájanú slaninu,cibuľu a mäso. Dusíme nech sa všetka voda odparí a slanina čo najviac stopí. Pridáme zelené korenie zomleté a muškátový oriešok mletý, toho len trochu. Soľ ešte nedávame. Kto chce môže dať aj čili, ja som dal, to sú tie červene kúsky. Máme radi, keď mierne páli. Nie je to povinné, preto som to do rozpisu surovín nedával.
  2. Keď už slanina stopila dosť masti, tak dáme pečeň a za lyžicu mletého vlašského orechu a ďalej dusíme. Teraz nalejeme koňak.
  3. Počas ďalšieho dusenia pridáme očistený a na plátky nakrájaný cesnak. Stále prudko dusíme a prilejeme víno.
  4. A napokon pridáme hrušku očistenú od jadrovníkov a šupky a pokrájanú na drobno.
  5. Miešame a prudko varíme. Keď sa hruška trochu zapracuje, tak dáme hrniec preč zo sporáku.
  6. A necháme vychladnúť. Potom hmotu dáme do mixéra a pridáme zvyšok kačacej masti, zmäknutého masla a smotanu. Teraz osolíme.
  7. Do hladka rozmixujeme a pridáme zvyšok vlašských zomletých orechov. Rozmiešame spolu a nalievame do pohárov. Dobre uzavrieme a sterilizujeme pri 100 °C hodinu. Necháme vychladnúť a postáť aspoň jeden deň nech prejdú chute spolu.
  8. Pár pohárov sme urobili na rýchlu konzumáciu, nech nezabažime. Navrch mandle a môžme ochutnávať s chlebom, bagetou a dobrý Tokaj k tomu a hrdlom sa bude len tak kĺzať. Čo? No predsa paštéta aj Tokaj.