Pascualina fotorecept

slavka2012 - fotkaslavka2012, 25. marca 2013

Tento tradičný slaný koláč, plnený mangoldom alebo špenátom s vajíčkami a ricottou, s príznačným názvom Pascualina robievajú moji argentínski príbuzní slovensko-talianských koreňov Zobraziť celý popisTento tradičný slaný koláč, plnený mangoldom alebo špenátom s vajíčkami a ricottou, s príznačným názvom Pascualina robievajú moji argentínski príbuzní slovensko-talianských koreňov nielen na Veľkú noc, ale aj v priebehu celého roka. V našej rodine ho v špenátovej verzii už niekoľko rokov pripravujeme na Zelený štrvtok a pomaly sa stal rodinnou tradíciou.

6-8
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180, 160 °C

Suroviny

2 balenia
450 g
250 g
50 g
5 ks
1 ks
1 ks
1/4 KL
podla chuti
podla chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky potrebné suroviny.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu a červenú papriku pokrájame na malé kocky, špenát dobre umyjeme a sparíme v horúcej vode. Necháme ho odkvapkať na sitku. Cibuľu začneme smažiť na olivovom oleji.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po chvíľke pridáme pokrájanú červenú papriku a sparený a odkvapkaný špenát, posolíme a okoreníme muškátovým orieškom. Smažíme až kým sa neodparí prebytočná tekutina.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme postrúhaný grana padano

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je grana padano takmer rozpustený, pridáme ricottu, premiešame a odstavíme z platne. Necháme vychladnúť.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým plnka chladne, vyložíme tortovú formu s priemerom 20cm jedným okrúhlym lístkovým cestom tak, aby siahalo aspoň 5 cm nad dno formy. Cesto popicháme vidličkou a ak sa nám zdá, že plnka je príliš vlhká, posypeme ho trochou strúhanky. Ja som tentoraz neposýpala.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto vo forme naplníme vychladnutou špenátovo-syrovou plnkou.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do plnky urobíme 4 jamky a do každej rozklepneme jedno surové vajíčko.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Druhé lístkové cesto rozprestrieme a vykrojíme z neho kruh o 1 cm väčší ako je priemer tortovej formy. Takto upraveným cestom prikryjeme plnku s vajíčkami.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Okraje oboch ciest k sebe pritlačíme a špirálovite zahneme smerom dovnútra, takže napokon dostaneme tortu akoby s venčekom na okrajoch.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vrch Pascualiny popicháme vidličkou a ozdobíme lístočkami, kvetinkami, či inými motívmi, ktoré povykrajujeme z odkrojených okrajov cesta. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme do rúry piecť. Najskôr, približne 10 minút pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 180°C, potom ju znížime na 160°C a pečieme ešte ďalších približne 40 minút.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Upečenú Pascualinu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť vo forme. Neodporúčam ju vybrať z formy horúcu, pretože môže stratiť tvar.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    PO vychladnutí pokrájame a múžeme podávať ako drobné pohostenie, prípadne so zeleninovým šalátom ako ľahký obed či večeru.

    Pascualina (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Povodne sa Pascualina robí z cesta, ktoré sa ručne naťahuje na požadovanú veľkosť, potrie sa rozpusteným maslom a vždy dva a dva pláty sa zlepia dohromady. Na jednu tortu sa použijú 4 pláty cesta, dva na dno a dva na pokrytie. Keďže takáto originálna príprava cesta je náročná na čas a vyžaduje si aj istú zručnosť, ako dobrá alternatíva sa mi osvedčilo lístkové cesto .

Diskusia k receptu

babav
Krásna Pascualina!Pridavas jedinečné recepty @slavka2012 . Tento slany kolac určite upečiem k Veľkej noci ;-).
tiginko
To vyzerá úžasne a lákavo, aj ja budem silno rozmýšľať, či ho neurobiť. A keď ešte pridám môj obľúbený medvedí cesnak ....
evusik
veľmi krásny slaný koláč, určite výborný, samé dobré veci.... tohto roku idem prvý krát zasadiť mangold tak už sa teším na takéto a podobné vyvárania a vypekania... s čerstvým špenátom alebo mangoldom to musí byť úžasné... ale aj medvedí cesnak je výborná alternatíva, musím ísť na prieskum či už u nás rastie... tento recept ma fakt potešil :-)
ubka
Poznám recept, ale Tvoje prevedenie je nádherné! .-))
slavka2012
@babav , dakujem za komentar, som rada, ze sa ti moje recepty pacia, myslim, ze je to obojstranne, ja sa chystam na tvoj kysnuty citronovy kolac s lemon curdom:-).
slavka2012
@tiginko , no s tym medvedim cesnakom si mi nasadila chrobaka do hlavy, nabuduce, ak bude poruke, skusim ho aj ja pridat do spenatu.
tiginko
Slavka keď je sezóna medvedieho cesnaku, tak si ho užívam :-) Inak robievam aj klasický špenátový prívarok, kde je pol na pol špenát s MC
slavka2012
@evusik , do plnky mozno dat aj cuketu a articoky, fantazii sa medze nekladu.Ja osobne mam radsej spenat ako mangold, pretoze niektore mangoldy prilis chutia po repe, neviem cim e to, pretoze som jedla aj mangold bez tej silnej prichute...ale treba vyskusat, toto nie je zlozity recept a vysledok potesi aj oci aj zaludok. Tak nech sa ti v zahradke urodi dobre vela zeleniny:-).
palokuchki
Vsetko je pekne. Fotky, mne sa najviacej paci ta posledna. Recept si velmi pekne zrozumitelne napisala a kolacik je urcite vynikajuci. Rozmyslam ze aj ja nieco take podobne spravim.
radost
pridám skúsenosť s pestovaním mangoldu-bez problémov sa vydarí..kdežto špenát-ak na jar nastúpia rýchle horúčavy-ide do kvetu..a prestane rásť-zakrpatie..skôr čakáme na druhý-jesenný..a mangold vydrží až do mrazov....
slavka2012
@radost , aj ja som niekolko rokov pestovala na zahradke mangold, niekedy bol dobry, krehky a jemny, niekedy mal vsak prilis silnu prichut repy, co mi vadilo. Neviem, ci to bolo sposobene odrodou alebo momentalnymi klimatickymi podmienkami v danych rokoch.. teraz uz ho nepestujem davam prednost klasickemu spenatu, uz dostat odrody alebo krizence F1, ktore nejdu hned do semena.
zuzkabluzka
@slavka2012 krasny recept, pekne fotecky, na velkonocny pondelok sme pozvani na grilovacku, kazdy ma nieco doniest, ty si mi tymto rceptom vyriesila problem, myslim, ze aj studena pasqualina musi byt vynikajuca, velka vdaka ;-)
dogagador
velmi sa mi to paci, myslim, ze je to super tip na zeleny stvrtok, vdaka
jozka2
vo vnutri vyzera uzasne,zaiste je aj dobry,podobny som jedla grecky so spenatom ale s listkovym cestom.
diababka
práve som dopiekla, len som k špenátu pridala medvedí cesnak, sušené paradajky a syry mliečna kocka a gervais. Vrch som ozdobila dvoma radmi kuriatok v hniezdach, keďže som piekla v sklenej obdĺžnikovej miske. Upečené to vyzeralo krásne, len ešte neviem pridávať foto / doučím sa /a chutilo ešte lepšie. Len čo nato povie môj glukometer :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia