Parker House žemle (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tieto žemle pochádzajú z hotela Parker House v Bostone v USA, sú to jemné nadýchané
žemle typického tvaru, obsahujú maslo, vajce a mlieko v ceste, majú vynikajúcu chuť.
Našla som viac receptov na nete, vybrala som jeden z nich, pravda, nie je to originál
priamo z hotela, ale sú výborné, na vareche som takéto žemle nenašla, preto pridávam
recept pre tých, čo by ho chceli vyskúšať.
1 dávka - 12 ks porcia |
170 minút príprava |
8 minút na 200 °C |
Postup- Do misy som k preosiatej múke pridala soľ a premiešala.
- Do priehlbinky v múke som dala 1 CL medu,..
- ...rozdrobila som čerstvé doždie,...
- ...zaliala asi 100 ml vlažného mlieka.
- K vykysnutému kvásku som pridala vajce,...
- ...priliala som rozpustené vlažné maslo - 30 gramov,...
- ...postupne som pridala zvyšné vlažné mlieko a všetko som dôkladne miesila rukami - asi 15 až 20 minút, kým nevzniklo hladké, lesklé, pružné, polomäkké cesto.
- Nechala som cesto prikryté čistou utierkou na teple kysnúť 90 minút, základom týchto žemlí je dokonalé vymiesenie a dostatočne dlhé kysnutie na teple.
Na vymiesenie môžete použiť aj robot a miesiť asi 10 minút.
- Vykysnuté cesto som vyklopila na jemne pomúčenú dosku,...
- ...vyvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1 cm, s cestom sa veľmi dobre pracuje, nelepí sa.
- Vykrojila som okrúhle tvary o priemere 8 cm, použila som na vykrajovavanie sklený pohár, ktorý som pred vykrajovaním vždy dobre namočila do múky. Odkrojky sa dajú znovu dobre spracovať krátky premiesením na cesto a vykrojiť, zužitkuje sa celé cesto.
- Stred každej žemle som stlačila pevne rúčkou drevenej varešky dole k podložke a vznikol hlboký zárez. Tieto žemle sa nenarezávajú v strede nožom ako zvykneme narezať iné, tento postup im dáva ich typický charakteristický tvar.
- Oba okraje som jemne priložila k sebe, už som nestáčala, tým sa žliabok uprostred ešte viac prehĺbi a žemle sa pri kysnutí postupne znovu pekne otvoria.
- Takto upravené žemle som uložila na plech vystlaný teflónovou fóliou
- Potrela som ich časťou rozpusteného vlažného masla na potieranie a nechala som ich kysnúť na teple 45 minút.
- Piekla som ich pri teplote 200 stupňov 8 minút, čas si odsleduje každý sám podľa vlastnej trúby. Ešte teplé som ich potrela na povrchu zvyšným vlažným maslom, ktoré do žemlí vsiakne, nebudú mastné. Na spodok trúby treba dať hrnček s vriacou vodou.
- prierez žemľou: je dostatočne vysoká, dobre vykysnutá, ľahučká, krásne nadýchaná s početnými dierkami, ktoré sa mi mobilom nedarí zreteľne vyfotiť, v zábere ich výrazne vidím, na foto už také výrazné nie sú.
- Vychladnuté žemle som vložila do košíka, tieto žemle sú jemnej vynikajúcej chuti a to vdaka obsahu mlieka, vajca a pomerne veľkého množstva masla, sú veľmi kvalitné, vrelo odporúčam vyskúšať, z jednej dávky mi vyšlo 12 kusov perfektných žemlí, asi nie nadarmo sú veľmi vychýrené a známe aj mimo hotela, môžete si ich upiecť aj sami :-)
|