Parené buchty

Parené buchty plnené lekvárom, sypané makom so šľahačkou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Dnešný obed.

4
porcie
40 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pripravila kvások. Vo vlažnom mlieku som rozmrvila droždie a posypala cukrom a múkou. Nechala na teplom mieste vykysnúť. Zatiaľ som si preosiala múky, pridala som a vajce.
  2. Keď kvások vykysol pridala som ho do múky a v nádobe, v ktorej kysol kvások som prihriala mlieko a nechala v ňom roztopiť maslo. Pridala som do cesta a vymiesila hladké nelepivé cesto.
  3. Vypracované cesto som posypala múkou zakryla kuchynskou utierkou a nechala pol hodinu kysnúť.
  4. Vykysnuté cesto som vyložila na pracovnú dosku a premiesila som ho.
  5. Cesto som rozvaľkala a vykrojila kolieska.
  6. Na každé koliesko som uložila lekvár a cesto som zatvorila.
  7. Naplnené kolieska som nechala podkysnúť.
  8. Na parenie používam na hrniec gázu, ktorú preložím 3x, aby bola hrubšia plocha a upevním ju na hrnci gumou.
  9. Podkysnuté buchty ukladám na gázu, pod ktorou už voda vrie. Buchty parím 8 min., hotové vyložím do misy a zakryjem kuchynskou utierkou, aby nevychladli.
  10. A všetky buchty hotové.
  11. Môžem ukladať na tanier. Buchty najprv potriem maslom, potom polejem medom a posypem mletým makom. Posypem práškovým cukrom. Dnes som zdobila šľahačkou a ovocím: kivi a hroznom.
  12. Prajem vám dobrú chuť.