Parená knedľa

pamacka - fotkapamacka, 26. novembra 2010
Parená knedľa
Foto: pamacka

U nás doma sa knedťa vždy robila,tak neporušujem tradíciu a pokračujem ....

30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
1 ks, čerstvé
1/2 lyžičky
3 dcl




Postup

  1. 1

    Do múky,vajíčka a soli pridáme vykysnutý kvások/mlieko cukor kvasnice/ ,pri spracovaní ak treba dolejeme vlažné mlieko aby cesto bolo polotuhé a vymiesime.Cesto necháme vykysnúť,premiesime a znovu necháme vykysnúť.Vytvarujeme knedle,20 minút ich necháme odpočívať a dáme na paru.

  2. 2

    Kto nechce v pare dajú sa aj uvariť vo vode.Paríme 18-20minút.Niekto knedle potiera olejom ja nie.Ak sa varí vode tak 25-28 min a v polovici varenia knedľu opatrne otočíme.

  3. 3

    No parené sú oveľa lepšie.Ja ich robím klasika,hrniec s vodou,natiahnutá utierka a hrniec z vrchu.Na plátno sa cesto vôbec nenalepí.Ak sa knedľa nezje môže sa zamraziť,alebo opiecť a dať na ňu vajíčka.

Diskusia k receptu

aja1616
Veľmi krásne knedle. Naozaj ide len 2 dcl mlieka na 1 kg múky? To má byť také tuhé cesto? Robím podobne, ale nedávam vajíčko a múku miešam s hladkou, ale mlieka dávam tak do 0,5 litra.
mamina2
urcite skusim lebo mame parene radi ... dakujem ...
emila
no mne sa zdá aj tých 3dcl mlieka málo na 1 kg múky. Ja robím asi z 1/2 kg múky a tam dávam približne toľko, Inak - sú naozaj krásne...
duschko
Knedle robim z polovicnej davky muky tak akoemila a davam cca 3dcl mlieka. Varim nad parou a su velmi dobre podla ohlasu stravnikov.
duschko
Ale aj tvoje su nadherne a urcite aj take chutne ako vyzeraju. Velmi pekna fotka.
ejmepb
Mňa mamka učila že knedľa nemá byť ako koláč, takže cesto bez vajíčka a miesiť s vodou a za lyžicu oleja, múku pol na pol je vláčnejší.
1x ribana
ejmepb
ale tvoj je utešený, akurát zajtra robim k segedínke, celkom by sa mi ten tvoj hodil.
brigita
Aj u nás sa tak robí knedla ja sa teším keď zostane , obalím ju vo vajíčku a mletých orechoch a vysmažím. Skús dať na rezne namiesto strúhanky mleté orechy, je jedno či bude bravčové alebo kura
skye
Moze mi niekto poradit kolko gramov ma 1 ks cerstvych kvasnic? Kde ja zijem odkrajuju z vacsich blokov kolko si vypytam........nezijem na konci sveta ale v Spanielsku :-))))) Diky
evia
skye, bežne má kocka kvasníc 42 g.
skye
Dakujem pekne evia ..... moc to pomohlo :-)
luminela
tak to sa mi pači, ja tiež robim domáce knedle, to sa nevyronajú kúpeným
sestricka126
aj ja robim len domace knedle su chutnejsie a na druhy den chutia ako cerstve :) kupovane sa bud v ten isty den alebo na druhy den uz mrvia a preto ich nekupujeme a manzel ma rad len domace :) a k dnesnej koprovej omacke sa priam pytaju :D vyskusam recept :)
jurovic6
Domace knedle su najliepsie,tie kupovane chutia vacsinou ako podrazka na topanke. :D
45678
Veru, domáce sú najlepšie....a keď zostanú, zlepím džemom, posypem mletým makom a nahradím parené buchty :-))
Takto som "klamala " deti a veruže teraz aj maškrtného manžela :-)))
iva24
noooo, robila som knedlu podla tohto receptu, ale neodporucam...knedla nebola nakysnuta, tuha, aj ked som tam dala viac mlieka ako bolo uvedene...uz nikdy viac!
cajoris
Musím povedať, že tento recept je super! Skúšala som ho s polovičným množstvom surovín, ale knedlík bol FAKT super (a to je čo povedať, pretože ja knedlík nemám veľmi rada)
maja21041989
Výýýýborný...krásny a chutný.Vyskúšali sme! Sme veľmi prekvapení...Krásne nakysli a sú super...ODPORÚČAME VŠETKÝM :O)
larrinka
Ďakujem za skvelý recept, presne také knedle ľúbim :) keďže sme iba dvaja, tak som spravila polivičnú dávku a pomohla si parným hrncom. Vyšli mi 2 stredné knedle a k tomu som spravila segedínsky, mňam :))))
ferrari
No horevyssie si slubila, ze mlieko prilievas a ze dopises. Dakujem ze si "dopisala", lebo som musel priliat asi este dva deci co je vlastne skoro raz tolko. Uz kysnú...
jozka2
aja 1616,v recepte je 3 dcl mlieka nie 2 dcl.
jozka2
dievcata,vyskusajte pridat namiesto vody mineralku.Toto mam z jednej ceskej kucharskej knihy a su velmi dobre.
veronca
taktiež robím podobné knedle ale na 1 kg pol.múky dávam 3/4 l mlieka
/ z tohto množstva však urobím kvások / po rokoch som si to zrýchlila do misky ja ju volám miska kyska preosejem pol.múku urobím si jamku nalejem 2 dcl. mlieka vlažného osladené 1PL cukru podrobím kocku droždia jemne posypem múkou a počkám kým mi kvások nevykysne cca 15 min. V ostatnom mlieku rozšľahám 2 celé vajcia a vypracujem vláčne cesto, ktoré nechám 1/2 hod kysnúť .
myalab
Robim takto, ale davam 0,70 l tekutiny - mlieko a najlepsie perliva voda napoly, drozdie podla noriem by malo byt 65 g, staci aj 42g, davam len zltok aj to nemusi byt, olej moze a nemusi byt, do cesta sa moze pridat aj aktivia mala alebo lyzica pochutkovej smotany
wiwi
ja dám polovicu vody bublinkovej a polovicu mlieka spolu asi 6 dcl
timeas
Výborná, naozaj môžem len odporúčať. Nevedeli sme sa dojesť. Odteraz už len domáca :-)
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
krasne knedle




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia