Cestoviny
Párance nasladko s makom a naslano s tvarohom (videorecept)
Autor receptu: sons
V tomto videu sa dozviete ako pripraviť párance, jednoduché univerzálne cestoviny, ktoré môžete podávať nasladko i naslano.
Postup
- Do preosiatej polohrubej múky primiešame soľ, pridáme vodu a vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme na hodinu odpočinúť do chladničky.
- Odležané cesto na pracovnej doske roztlačíme dlaňou alebo vyvaľkáme. Odkrojíme pás cesta, ktorý stláčaním vytvarujeme na dlhší tenší pás. Ten potom pozdĺžne trháme (párame) a hádžeme do vriacej osolenej vody.
- Uvarené párance vyberieme a vložíme do studenej vody, aby sa zastavil proces varenia a ihneď scedíme.
- Párance naslano s tvarohom a oškvarkami: K párancom pridáme tvaroh, vyškvarenú nadrobno nakrájanú slaninu a troška kyslej a sladkej smotany.
- Párance nasladko s makom: Párance prelejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom a práškovým cukrom podľa chuti.
- Párance môžete vyskúšať aj s mletými orechmi, či s bryndzou s kôprom a oškvarkami.