Cestoviny

Párance nasladko s makom a naslano s tvarohom (videorecept)

Autor receptu: sons

V tomto videu sa dozviete ako pripraviť párance, jednoduché univerzálne cestoviny, ktoré môžete podávať nasladko i naslano.

Suroviny

Postup

  1. Do preosiatej polohrubej múky primiešame soľ, pridáme vodu a vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme na hodinu odpočinúť do chladničky.
  2. Odležané cesto na pracovnej doske roztlačíme dlaňou alebo vyvaľkáme. Odkrojíme pás cesta, ktorý stláčaním vytvarujeme na dlhší tenší pás. Ten potom pozdĺžne trháme (párame) a hádžeme do vriacej osolenej vody.
  3. Uvarené párance vyberieme a vložíme do studenej vody, aby sa zastavil proces varenia a ihneď scedíme.
  4. Párance naslano s tvarohom a oškvarkami: K párancom pridáme tvaroh, vyškvarenú nadrobno nakrájanú slaninu a troška kyslej a sladkej smotany.
  5. Párance nasladko s makom: Párance prelejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom a práškovým cukrom podľa chuti.
  6. Párance môžete vyskúšať aj s mletými orechmi, či s bryndzou s kôprom a oškvarkami.