Paradajkový pretlak fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 27. augusta 2014
Paradajkový pretlak (fotorecept)
Foto: babkamt

Konečne sa môžem pustiť do varenia paradajkového pretlaku. Doteraz sme stihli zrelé paradajky konzumovať. Odkedy mám 6 litrový tlakový hrniec, varím paradajky v ňom Zobraziť celý popisKonečne sa môžem pustiť do varenia paradajkového pretlaku. Doteraz sme stihli zrelé paradajky konzumovať. Odkedy mám 6 litrový tlakový hrniec, varím paradajky v ňom 20 minút. Je to šikovné, nemusím stáť dlho pri sporáku. Tie fľašky na hlavnom obrázku mi vyšli z jednej dávky. Niekedy varím paradajky naraz v dvoch tlakových hrncoch.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Obrala som paradajky. Fľašky som si umyla predošlý deň.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obraté paradajky som nechala pár dní v bedničke, aby ešte dozreli,

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Paradajky som umyla, nakrájala. Vložila som ich do tlakového hrnca. Rukou som ich ešte trochu pomágala. Hrniec som zavrela, dala na oheň. Plyn som dala na plno. Keď začal hrniec fučať, znížila som plameň a nastavila som si minútky na 20 minút.Po 20 minútach som oheň vypla a nechala hrniec vyfučať.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto vyzerajú uvarené.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarené paradajky som ponorným mixérom rozmixovala.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som si hrniec, v ktorom ich budem ešte variť. Paradajky som prepasírovala cez husté sitko.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto vyzejú prepasírované paradajky. Majú už teraz krásnu farbu. A tá vôňa.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Toto mi zostalo z pasírovania.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prepasírované paradajky som dala na oheň. Varila som ich ešte pol hodiny. Občas som ich premiešala.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kým sa mi varili paradajky, krátila som si čas lúpaním fazule.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Horúci pretlak som naplnila do fliaš, zatvorila a dala do suchého dunstu. Zabalila som ich do deky, v ktorej ich nechám vychladnúť.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Toto je jedna červená veľká paradajka.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dúfam, že bude dobré počasie a aj ostatné paradajky dozrejú.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Hneď som spravila z čerstvej paradajkovej šťavy plnenú papriku.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Dnes som v špajzi objavila jednu fľašku paradajkového pretlaku, do ktorého som pridala celé papriky. Z umytej papriky odrežem vršok, vyberiem vnútro, na pár sekúnd ju dám do vriacej vody, vyberiem a ukladám do pripraveného pohára. Snažím sa vsúvať jednu papriku do druhej. Keď sa do pohára nezmestí viac paprík, tak ju zalejem vriacim pretlakom, fľašku uzavriem a zabalím do deky.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Takto pripravená paprika je výborný polotovar na plnenú papriku v zime.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

tiginko
naša pracovitá @babkamt :-) Dobrý nápad s tlakovým hrncom, je to určite šikovnejšie. Stále sa máme čo učiť od vás skúsenejších. Tuším si pri lúpaní fazule pozerala nejaký seriál v telke, že ? :-)
tiginko
inak vidím, že aj vy máte radi chlebík k plnenej paprika. U nás všetci len takto, a mne stačí aj čistá, veď je v nej ryža
ata8888
juj ja som uz uvarila asi 60 litrov a prave teraz varim dalsie asi 3litre ...mnam bude co maskrtit v zime
megdesign1
@babkamt Otazka: ak sa to vari len 20 min v tlakovom hrnci a potom 30 min otvorene, nebude to riedke? Netreba vyvarit tekutinu potom este?

Pytam sa preto, lebo my robime pretlak husty skoro ako jam. Kym sa vyvari tekutina, trva to aj takych, dobrych 5-6 hodin :)
kukulienka71
@babkamt , ke´d som bola malá, vôňu variaceho sa paradajkového pretlaku som z duše nenávidela. Až ma napínalo aj pri pohľade na pasírovač:-) teraz si to varenie pretlaku vychutnávam, poznám len málo lepších vôní a chuti. V tom tlakovom sa mi zdá dobrý nápad, máš mojich 5* a plnenú papriku mám v pláne zajtra aj ja, už sa tešííím;-)
terinka55
No, jednoducho paráda! A s tým tlakovým hrncom je to super nápad :) Šikovnica. Chuť papriky si viem dokonale predstaviť. Mám ju veľmi rada. U mňa za 5*
babkamt
@tiginko ja som televízny maniak. Ráno po príchode do kuchyne zapínam televíziu a postavím vodu na kávu:-) Mám dva tlakové hrnce a často ich využívam pri varení.Šetria čas aj energiu. K plnenej paprike mám rada chlieb.
@izabella929 my sme všetok vlaňajší pretlak minuli. Ešte chcem dávať do pretlaku papriku. V zime sú papriky drahé a teraz ich mám dostatok v záhrade.
babkamt
@afataga ďakujem.
@megdesign1 paradajky v tlakovom hrnci sú rýchlo rozvarené. Potom ich rozmixujem a prepasírujem. Už pri pasírovaní je pretlak polohustý. Zvyčajne varím tak, aby sa aspoň tretina odparila. Ak chceš mať pretlak hustý ako lekvár, tak ho musíš samozrejme variť dlhšie.
@ata8888 tiež ho máme radi. Varím z neho polievku, paradajkovú kapustu, ale je výborný aj samotný na pitie.
babkamt
@kukulienka71 plnená paprika z čerstvo uvareného pretlaku je dobrota. Ja si robím pretlak doma. Neviem prísť na chuť tomu z obchodu.
@terinka55 plnená paprika je obyčajná , ale vynikajúca klasika:-) Tiež ju máme radi.
babkamt
@marienka44 roky som varila pretlak vo veľkých hrncoch, mám aj veľký pasírovač, no tento spôsob mi najviac vyhovuje.
kukulienka71
@babkamt , tú papriku by si len tak surovú dala do pretlaku do fľaše? lebo potom sa ešte bude variť naplnená s mäsom, takže asi áno. Za ten nápad by som ti dala Oskara!! chuť letných paprík je o inom ako zimných, dovezených a jedli by sme fakt chutné jedlá aj v zime-)
alzbetka2
@babkamt , a neprihoria paradajky v tlakáči? Keď sa varia len v hrnci, tak ich treba sem-tam premiešať, aby neprihoreli. Inak je to dobrý nápad. Čo sa týka hustoty pretlaku, ja ho nikdy nevarím veľmi hustý, príde mi zbytočné nechať odpariť paradajkovú šťavu a potom pri varení dolievať vodu- aj tak treba, ale menej....
daguska
Skvelo sa pripravujes na zimu.Páci sa mi tvoj recept.Tiez som sa zamýslala nad tým,ci v tlakovom hrnci neprihorí.
babkamt
@kukulienka71 papriku zbavenú semienok na malú chvíľku vložím do vriacej vody, len aby bola pružná. Potom sa snažím v pohári vsúvať jednu papriku do druhej. Pohár naplním paprikami a zalejem vriacim pretlakom, uzavriem, dám do deky. Hotovo. V zime potom bez problémov varím plnenú papriku. Takto pripravená paprika je ako z čerstvých paprík.Dnes som našla jednu fľašku z minulého roka.Bola som ju teraz odfotiť. Doplním do receptu, lebo v komentároch si to nemusia všimnúť.
babkamt
@alzbatka2 neprihoria. Všimni si bod 3., kde píšem, že paradajky nakrájam a ešte ich rukou rozmágam. Je tam dosť šťavy, nemusíš sa báť, že ti to prihorí.
@daguska už mám problém s fľaškami:-) Police sa prehýbajú od zaváraním. Zopár fliaš mi dala švagriná, lebo ešte idem robiť cviklu.
kimlo
To s tou paprikou vyskusam aj ja, velka vdaka za recept.
fejton1
@babkamt tvoj recept sa mi páči. ja robím podobný len bez tlakového hrnca. zajtra pridam recept.
babkamt
@kimlo vyskúšaj. Ja to takto robím už roky. Recept mám od mojej svokry. A to som vydatá len 45 rokov:-) Som rada, že sa ti recept páči.
@fejton1 pozriem si tvoj recept, keď ho pridáš.
alzbetka2
@babkamt , vďaka za ten nápad s tlakovým hrncom, v živote som tak rýchlo nemala uvarený pretlak a neprihorel... papriku do pretlaku dávam už roky aj ja, v zime je to super
pusta
{babkamt, máš ich skutočne krásne červené.
mne ale aj iným sa však stalo, že sa im zmenila farba paradajok mixovaním do oranžova z pôvodnej červenej. ked som robila po druhýkrát, tak som ich mlela, nemixovala a farba zostala krásna sýto červená.
je o tom písané v komentároch pod receptom od @zdezda.
babkamt
@alzbetka2 naše staré matky nemali možnosť v zime si kúpiť v supermarkete čerstvú papriku. Tak sa vynašli a dávali ju paradajkového pretlaku tak ako ty a ja:-)
@pusta verím, že môžeš mať takú skúsenosť so zmenou farby do oranžova. Ja takú skúsenosť nemám. Aj dnes som robila pretlak a má krásnu červenú farbu.Pretlak robím zo zrelých paradajok. Niektoré síce sú okolo stopky biele, to vyrežem. Obraté zrelé paradajky nechám ešte pár dní dozrieť v bedničke, až potom ich použijem na pretlak. Ale ak sa ti osvedčilo mletie, tak je to fajn. Ide hlavne o finálny produkt. Prajem ti príjemný , hoci upršaný deň.
evanaaa
@babkamt , keď vidím tú krásnu červenú farbu, dostávam chuť aj ja robiť pretlak, ale neviem, či by bol taký dobrý ako iste ten tvoj z kupovaných paradajok, a ak aj nie, aspoň by bol môj, domáci. Ja mám síce tlakový
hrniec, ale hliníkový a v takom by sa paradajky variť nemali, no mám aj nový, ktorý som ešte nepoužila ( a mám ho aj tri roky ), len neviem aký je to materiál. No, prinajhoršom môžem variť aj v smaltovom hrnci.
babkamt
@evanaaa na trhu určite kúpiš dobré domáce paradajky na pretlak. Ja v kuchyni často využívam tlakové hrnce. Mám ich dva. Päť a sedem litrové. Dá sa variť aj v smaltovom hrnci. Nám kupovaný pretlak nechutí. Sprav si pár pohárov a porovnaj chuť.
lenka6591
Ahojte, prosím, prečo sa to toľko varí? Ja som robila pretlak len tak, že som surové paradajky rozmixovala aj s cibuľou a jablkom, prichutila a dala prevariť. Potom naplnila a hotovka. Celý rok som mala pomoc pri varení a pečení. Neviem, či to bolo správne, nie som ,,gazdiná" so záhradou, len taký mestský amatér, ale vyšlo to .
zlaticka
tak toto sa mi páči, ani by ma nenapadlo variť v tlakovom hrnci a ta paprika, hmm až tu cítim vôňu hneď zajtra varím
babkamt
@zlaticka varenie v tlakovom hrnci skráti čas varenia. Rokmi mi ubúda energia, nechce sa mi stáť dlhé hodiny pri sporáku a miešať paradajky, aby mi neprihoreli. No pretlak si musím uvariť, ten z obchodu nám nechutí. Snažila som sa prácu si uľahčiť, lebo nie je nad domáci pretlak. Ozvi sa, či ti tento spôsob varenia pretlaku vyhovuje.
monty469
Milá @babkamt , tohto roku som aj ja skúsila uvariť pretlak v tlakovom hrnci, a je to naozaj skvelé. Ušetrí to veľa času, nemusím pri hrnci stáť a miešať, miešať .. Vynikajúci nápad, ďakujem ti veľmi pekne !


siisa
Jeeeje, tak toto je aká vychytávka ...... úžasný nápad !!!
Ďakujem Monty469 , že si ma naň upozornila. A tebe milá @Bankomat , ďakujem za ten úžasný recept. Ukladám do KK a 5*
twixi
Tiež takto robím pretlak, dam troška soli ako konzervant, už len čakám kym dozreju rajčiaky
jullie44
Perfektný receptík... ten tlakový hrniec a potom rozmixovať... takmer nebolo čo pasírovať išlo to veľmi rýchlo a úplne ľahko. Vrelá vďaka, že si sa snami podelila o takúto vychatávku...
babkamt
@Monty469 (3.8.2016 10:08)
Zdravím ťa, tiež varím pretlak do zbláznenia. Už sa ma nevesta pýta, čo budem robiť s takým množstvom pretlaku:-) Nasadila som veľa paradajok, tento rok sa im darí. Mám pri varení dve pomocníčky. Vnučka otrháva stopky, nevesta mi ich pomáha krájať a pasírovať. Ešte chcem robiť pretlak, lečo. Ďakujem, že si vytiahla tento recept a vyskúšala ho. Tvoj komentár nabudil aj iných, aby tento rýchly spôsob varenia pretlaku vyskúšali. Máš pekný košík, foto potešilo:-)
babkamt
@Siisa (3.8.2016 11:03)
Som rada, že sa ti recept páči. Ďakujem za uloženie do kk a hodnotenie. Len tak na okraj. Trochu si mi skomolila meno. Môj nick je babkamt, hoci by som sa nehnevala, keby som mala svoj vlastný Bankomat:-) @Twixi niet nad domáci pretlak. Vieš, čo si doňho dáš. Ja mám nasadených kopu koreňov. Nemohla som sa tiež dočkať, kedy dozrejú. @Jullie44 je to presne tak ako píšeš. Ďakujem, že si recept vyskúšala a podelila sa so svojim hodnotením receptu. @Petolebo Ďakujem za hodnotenie receptu a komentár.
siisa
@Babkamt (17.8.2015 06:56)

Hahahahaha, prepáč mi za to skomolené meno, ale to môj tablet si píše čo chce :DDD
babkamt
@Siisa (21.8.2016 19:55)

Nič sa nedeje, aj ja mám taký tablet, preto radšej píšem na počítači:-)
babkamt
@Siisa (21.8.2016 19:55)

Nič sa nedeje, aj ja mám taký tablet, preto radšej píšem na počítači:-)
babulikevulik
Je to síce recept staršieho dátumu, ale tam sa nič nemení, keď je dobrý ! . . . už sa varí, idem zatvoriť tlakový hrniec, som zvedavá či zmení farbu, idem ho robiť presne podľa tohto návodu. Ďakujem !
babkamt
@Babulikevulik (7.8.2017 13:04)

Už máš pretlak hotový? Ja mám obraté dve debničky paradajok, tiež sa ho chystám robiť. Vlani som si dala pretlak aj do fliaš od presnídavky. Ten využijem, keď potrebujem pretlak pod mäso. Napíš, či si bola s postupom a hotovým pretlakom spokojná.
zifi
@Babkamt dakujem za recept, aj rady z neho. Robil som paradajkovy pretlak prvy krat. Ja nemam tak velky tlakovy hrniec, ako by vyzadovala zasoba rajcin, co momentalne mam, tak som pretlak varil v klasickom hrnci. Pomohla vsak rada o rucnom vystiskani stavy z pokrajanych rajcin, co ma priviedlo ku rozmackaniu rajcin jednorucnym pucitkom na zemiaky. Dost to pomohlo. Uz boo vidiet dost stavy... Potom som po 30 minutovom vareni na plyne bol spokojny s postupom, tak som vzal ponorny mixer (mam s kovovou nasadou), a este v hrnci opatrne vsetko rozmixoval. Opatrne, aby ma vriaca stava nepopalila...! Aj tak som mal za minutu cely hrniec zmixovany na hustu stavu. To podstatne skratilo aj dalsie varenie. Predsa len drobne kusocky sa rychlejsie uvaria, ako velke kusy... Cize potom uz som varil len 15 minut, nalial do poharov a uskutocnil ten tzv. suchy dunst. Farba bola dobra, hustota blizko tej, ked otvaram krabicu s rajcinovou stavou (taky co sa leje na pri takej minutovej priprave rajcinovej polievky). Uvidim, ako to dlho vydrzi, aj ked je to bez konzervantov, len s troskou soli.

Mam prakticku otazku: Ako dlho varite rajciny, aby mali konzistenciu ako pretlak, myslim tym ten, co sa predava v takych malych plechovkach, velkosti pastety? Dakujem za radu.
babkamt
Najprv chcem podotknúť, že tu na Vareche si tykáme bez rozdielu veku. Varím - odparujem na prudkom ohni, stále miešam, kým nie som spokojná s hustotou. Tých 15 minút na hustý pretlak je určite málo. Tipujem to od oka na 45 - 60 minút. Ja som si čas nemerala, takže sa treba riadiť podľa hustoty. Ospravedlňujem sa , že sa neskoro ozývam. Ja takto zaváram už pár rokov, no ešte sa mi nič nepokazilo.
zolik
@Babkamt
Dakujem za recept. Pretlak je vynikajuci. Este caka na naplnenie do poharov. Napad s paprikou sa mi velmi zisiel, v kazdom pohari su 3 kusy. Vyborny polotovar z vlastnych surovin. Prajem este pekne leto.


1x haji
ivan14
Děláte z toho vědu. Nakrájím-rozvařím-přepasíruju-zahustím do vhodné konzistence-naplním do sklenic-zasterilizuju. Co s tím lze dělat jiného - pokud nedělám kečup či co? (neuražte se, prosím :-))
babkamt
@Ivan14 (11.8.2019 19:57)

Bodaj by aj môj Ivan vedel ako na pretlak:-) Ako správny chlap, bez zbytočných rečí okolo v jednej vete je celý recept:-) Samozrejme, že uvariť pretlak nie je veda. Pekný deň prajem.
1x haji
haji
@Babkamt (12.8.2019 07:23)
Pěkně napsané, s láskou a něžně.
babkamt
@Haji (12.8.2019 10:00)

Ako môžem inak zareagovať, keď som bola vyzvaná, aby som sa neurazila:-)
1x haji
kamilla60
@alzbetka2 (28.8.2014 09:32)

Ak sa paradajky dobre popučia rukami, tak je tam toľko šťavy, že neprihoria. Ja som to vyskúšala a je to SUPER nápad! Už len takto budem robiť domáci pretlak! Ďakujem za recept a nápad!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia