Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Rada zbieram inšpirácie. Niekedy dlho ukladám, nechávam zrieť. V pamäti som mala obrázok paradajkového želé s kockami eidamu v ňom, zo staršieho Dobrého jedla asi z 2006. Rada nechávam fantázii rozprestrieť krídla... Želé, či aspik je pripravený z pasírovaných paradajok a voňavých korenín, za pomoci plátkovej želatíny a miesto eidamu sa v červenom aspiku ocitli biele miniguľôčky mozzarelly. Dostala som otázku: "Dobre. Aspik. A čo s ním teraz?" Raz ako srdiečka na jednohubkách a inokedy v šaláte.

Postup

  1. Táto inšpirácia je pre tých, ktorí ľúbia želé, aspik, či huspeninu v akejkoľvek podobe. A ďalšou podmienkou je, ľúbiť paradajkovú polievku, či omáčku. A okruh sa zužuje. Rada sa delím o recepty farebné, s multifunkčným nápadom. A rada čarujem srdiečka na tanieri :-) Možno niekto sa inšpiruje zrovna bazalkovo-cesnakovým maslom alebo len samotným šalátom, a čo nás po želé paradajkách :-) Taktická poznámka: z pôvodnej foto mi v úvode odkrojilo - pozri obr. v bode 9 :-)
  2. Pasírované paradajky a spol. (keďže nie je paradajková sezóna, siahla som po polotovare). Koreniny použite také, ktorými bežne dochucujete Vašu paradajkovú polievku/ omáčku.
  3. Na oleji orestujeme cibuľu (zarovno s cibuľou pridávam koreniny, aj cukor - podľa mojej chuti 2 čl).
  4. Pridáme pasírované paradajky. Rozriedime podľa potreby vodou (pridala som 1 dcl). Povaríme 10-15 min. Dochutíme soľou, príp. cukrom a po vypnutí štipkou mletej škorice. Necháme zvlažnieť toto horúcô a pomocou želatíny urobíme z neho studenô :-)
  5. A želatínujeme z plátkovej želatíny (6 plátkov na 0,5ltekutiny! minula som akurát 1 bal.) a z návodu si vyberám :-) Do menšieho hrnca dáme 4-5 PL vody a plátky želatíny v nej necháme asi 10 min napučať. Za stáleho miešania zahrejeme (nevaríme) až do úplného rozpustenia želatíny. Pridáme 2 PL paradajkovej zmesi a zamiešame.
  6. Vmiešame do ostatnej paradajkovej zmesi.
  7. Zmes nalejeme do vhodnej nádoby (moja má rozmery: 15 x 20 cm) (odporúčam vopred vyložiť potravinárskou fóliou). Vtlačíme do nej miniguľôčky mozzarelly a necháme stuhnúť (ja najradšej cez noc).
  8. ... minimozzarella...
  9. A keďže som dostala otázku spomenutú v úvode: "Dobre. Aspik. A čo s ním teraz?" Použila som ho na jednohubky :-) (pozn. množstvá surovín na jednohubky: od oka a keďže ja mám "4" oči... :-) )
  10. Rozmixovala som obyčajné maslo s natrhanými čerstvými bazalkovými listami, pretlačeným cesnakom a soľou. Natrela na kolieska bagetky. A položila na ne srdiečka vykrojené zo želatíny :-) Srdiečka nevyrábajme do zásoby a vykrajujme z aspiku vybratého z chladu radšej postupne.
  11. A tu je aspikom ozdobený šalát. Už som na to prišla. Takto nakrájaný aspik mi pripomína domino kocky :-)) (pozn. množstvá surovín na šalát: čuduj sa svete, ale zasa od oka :-) )
  12. Mrazenú fazuľku si pripravíme v pare. Následne schladíme.
  13. Uvarené kuracie mäso (z nedeľného vývaru) si natrháme na strapaté kúsky.
  14. Pripravíme si napr. takúto zálievku. Bazalku natrháme a cesnak pretlačíme.
  15. Rozmixujeme spolu s olivovým olejom. Ochutíme vínnym octom, cukrom, soľou.
  16. ...
  17. Pripravíme si zeleninu. Umyté šalátové listy natrháme na menšie. Rukolu umyjeme. Očistenú mrkvu nakrájame na rezančeky (používam špeciálnu škrabku).
  18. Zeleninku s kuracím mäsom poprekladáme po vrstvách a
  19. tie priebežne pokvapkáme zálievkou (odporúčam nemiešať). Na tanieri na šalát poukladáme nakrájané domino :-)
  20. Dobrú chuť :-)