Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept)
Autor receptu: lyali
Rada zbieram inšpirácie. Niekedy dlho ukladám, nechávam zrieť. V pamäti som mala obrázok paradajkového želé s kockami eidamu v ňom, zo staršieho Dobrého jedla asi z 2006. Rada nechávam fantázii rozprestrieť krídla... Želé, či aspik je pripravený z pasírovaných paradajok a voňavých korenín, za pomoci plátkovej želatíny a miesto eidamu sa v červenom aspiku ocitli biele miniguľôčky mozzarelly. Dostala som otázku: "Dobre. Aspik. A čo s ním teraz?" Raz ako srdiečka na jednohubkách a inokedy v šaláte.
Postup
- Táto inšpirácia je pre tých, ktorí ľúbia želé, aspik, či huspeninu v akejkoľvek podobe. A ďalšou podmienkou je, ľúbiť paradajkovú polievku, či omáčku. A okruh sa zužuje. Rada sa delím o recepty farebné, s multifunkčným nápadom. A rada čarujem srdiečka na tanieri :-) Možno niekto sa inšpiruje zrovna bazalkovo-cesnakovým maslom alebo len samotným šalátom, a čo nás po želé paradajkách :-) Taktická poznámka: z pôvodnej foto mi v úvode odkrojilo - pozri obr. v bode 9 :-)
- Pasírované paradajky a spol. (keďže nie je paradajková sezóna, siahla som po polotovare). Koreniny použite také, ktorými bežne dochucujete Vašu paradajkovú polievku/ omáčku.
- Na oleji orestujeme cibuľu (zarovno s cibuľou pridávam koreniny, aj cukor - podľa mojej chuti 2 čl).
- Pridáme pasírované paradajky. Rozriedime podľa potreby vodou (pridala som 1 dcl). Povaríme 10-15 min. Dochutíme soľou, príp. cukrom a po vypnutí štipkou mletej škorice. Necháme zvlažnieť toto horúcô a pomocou želatíny urobíme z neho studenô :-)
- A želatínujeme z plátkovej želatíny (6 plátkov na 0,5ltekutiny! minula som akurát 1 bal.) a z návodu si vyberám :-) Do menšieho hrnca dáme 4-5 PL vody a plátky želatíny v nej necháme asi 10 min napučať. Za stáleho miešania zahrejeme (nevaríme) až do úplného rozpustenia želatíny. Pridáme 2 PL paradajkovej zmesi a zamiešame.
- Vmiešame do ostatnej paradajkovej zmesi.
- Zmes nalejeme do vhodnej nádoby (moja má rozmery: 15 x 20 cm) (odporúčam vopred vyložiť potravinárskou fóliou). Vtlačíme do nej miniguľôčky mozzarelly a necháme stuhnúť (ja najradšej cez noc).
- ... minimozzarella...
- A keďže som dostala otázku spomenutú v úvode: "Dobre. Aspik. A čo s ním teraz?" Použila som ho na jednohubky :-) (pozn. množstvá surovín na jednohubky: od oka a keďže ja mám "4" oči... :-) )
- Rozmixovala som obyčajné maslo s natrhanými čerstvými bazalkovými listami, pretlačeným cesnakom a soľou. Natrela na kolieska bagetky. A položila na ne srdiečka vykrojené zo želatíny :-) Srdiečka nevyrábajme do zásoby a vykrajujme z aspiku vybratého z chladu radšej postupne.
- A tu je aspikom ozdobený šalát. Už som na to prišla. Takto nakrájaný aspik mi pripomína domino kocky :-)) (pozn. množstvá surovín na šalát: čuduj sa svete, ale zasa od oka :-) )
- Mrazenú fazuľku si pripravíme v pare. Následne schladíme.
- Uvarené kuracie mäso (z nedeľného vývaru) si natrháme na strapaté kúsky.
- Pripravíme si napr. takúto zálievku. Bazalku natrháme a cesnak pretlačíme.
- Rozmixujeme spolu s olivovým olejom. Ochutíme vínnym octom, cukrom, soľou.
- ...
- Pripravíme si zeleninu. Umyté šalátové listy natrháme na menšie. Rukolu umyjeme. Očistenú mrkvu nakrájame na rezančeky (používam špeciálnu škrabku).
- Zeleninku s kuracím mäsom poprekladáme po vrstvách a
- tie priebežne pokvapkáme zálievkou (odporúčam nemiešať). Na tanieri na šalát poukladáme nakrájané domino :-)
- Dobrú chuť :-)