Šalát s lososom
Paradajkovo-avokádový šalát so sezamom a s lososom
Autor receptu: redakcia
Semienka sa stali doslova hitom moderného
kulinárstva a výživy. Ja však pri nich spolu
s ďalšími nadšencami – profesionálmi i laikmi
– oceňujem nielen obsah zdraviu prospešných
látok, ale aj ich orieškovú chuť a vizuálny efekt
v jedle. Zaujímavo menia jeho štruktúru,
dopĺňajú prílohy k rybám či mäsu a obohatia aj
dezerty, šaláty, polievky a nápoje. Doslova sa
dá s nimi čarovať pri každom chode.
Postup
- Limetku a pomaranč umyjeme a kôru
nastrúhame najemno. Cukor, soľ, nasekaný
kôpor, nastrúhanú kôru z limetky a pomaranča zmiešame, zasypeme umytého osušeného lososa a necháme 24 hodín odležať
v chladničke.
- Sezamový olej, dijonskú
horčicu, med a limetkovú šťavu
spolu vyšľaháme na dresing. Listové šaláty
natrháme na menšie kúsky, umyjeme a osušíme. Z avokáda vyberieme kôstku, očistíme
ho, nakrájame na menšie kúsky, pridáme
listový šalát, dresing, sezam, nakrájané
cherry paradajky, očistenú nakrájanú cibuľu
a všetko zľahka premiešame.
- Lososa poutierame, nakrájame na kocky
a na miernom ohni opekáme asi 30 sekúnd,
pokvapkáme sezamovým olejom. Dochutený šalát dáme na tanier a poukladáme naň
opečeného lososa.