Šalát s lososom

Paradajkovo-avokádový šalát so sezamom a s lososom

Autor receptu: redakcia

Semienka sa stali doslova hitom moderného kulinárstva a výživy. Ja však pri nich spolu s ďalšími nadšencami – profesionálmi i laikmi – oceňujem nielen obsah zdraviu prospešných látok, ale aj ich orieškovú chuť a vizuálny efekt v jedle. Zaujímavo menia jeho štruktúru, dopĺňajú prílohy k rybám či mäsu a obohatia aj dezerty, šaláty, polievky a nápoje. Doslova sa dá s nimi čarovať pri každom chode.

4
porcie

Postup

  1. Limetku a pomaranč umyjeme a kôru nastrúhame najemno. Cukor, soľ, nasekaný kôpor, nastrúhanú kôru z limetky a pomaranča zmiešame, zasypeme umytého osušeného lososa a necháme 24 hodín odležať v chladničke.
  2. Sezamový olej, dijonskú horčicu, med a limetkovú šťavu spolu vyšľaháme na dresing. Listové šaláty natrháme na menšie kúsky, umyjeme a osušíme. Z avokáda vyberieme kôstku, očistíme ho, nakrájame na menšie kúsky, pridáme listový šalát, dresing, sezam, nakrájané cherry paradajky, očistenú nakrájanú cibuľu a všetko zľahka premiešame.
  3. Lososa poutierame, nakrájame na kocky a na miernom ohni opekáme asi 30 sekúnd, pokvapkáme sezamovým olejom. Dochutený šalát dáme na tanier a poukladáme naň opečeného lososa.