Paradajková kapusta zahustená sladkým zemiakom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Batáty (kumarasy) majú veľké hľuzy a chutia sladkasto. Vo svojej kuchyni ich úspešne využívam už šiesty rok. Mamka i babička, moje dve víly – čarodejky s vareškami - ma učili, že „divú chuť“ paradajkových omáčok je možné zjemniť troškou kryštalového cukru; na zahusťovanie, nielen prívarkov, radšej používam strúhaný zemiak ako hladkú múku. Nuž a v tomto mojom rcp som „zabil dve muchy jednou ranou“ a obľúbenú „ružovú kapustu“ mojej dcérky Angeliky, som „finalizoval“ nastrúhaným sladkým zemiakom.

6÷8
porcií
12 minút
príprava
111 minút
tepelná úprava

Postup

  1. ideme na to a začíname dôkladnou kontrolnou prehliadkou nastúpených ingrediencií
  2. na 2÷3 PL olivového oleja do „sklovita“ orestujeme stredne veľkú červenú cibuľu, pokrájanú na „mesiačiky“ a
  3. na ňu uložíme pokrájanú hlávku bielej kapusty; pridáme bobkový list 3÷4 ks; soľ alebo vegetu 1 PL; mleté biele korenie 1 KL; ďumbier mletý 1 KL; rascu mletú ½ ML; papriku červenú mletú sladkú 1 ČL; papriku červenú mleúá pálivú 1 ML; opatrne premiešame a dusíme
  4. na polomäkkú kapustu pridáme jeden veľký paradajkový pretlak (340 g) a pre zvýšenie „fajnovosti“ jemný kečup a domáci kápiový krém (ja som dal po 3 PL, ale každý si môže „naladiť“ podľa svojich chutí!!!). Nežne premiešame, podlejeme horúcou vodou alebo vývarom, ale iba tak, aby povrch kapusty nebol na „suchu“ a necháme 5÷7´variť
  5. tak a teraz je čas na postrúhanie očisteného batátu a prípravu „mandlí“ z mletého hovädzieho mäsa s ryžou (rcp pridávam samostatne ešte dnes)
  6. postrúhaným batátom zahustíme kapustu a hovädzie “mandle” s ryžou jemne, pomocou PL, poukladáme na povrch kapusty; prikryjeme pokrievkou a dobrú hodinku necháme uvariť v pomaly „bublinkujúcej“ kapustičke
  7. kyslá smotana, ~ ¼ litra, nie je zlá, ak ju na záver po PL pridáme do voňajúcej dobroty; ľahko premiešame, ale opatrne, aby sme „neroztentočkovali“ hovädzie mandle!
  8. a porcujeme s voňavým domácim chlebíkom (rcp s prekvapením pridám čoskoro)
  9. na druhý deň (prihrievaná kapusta je ešte „šmačňejša“) pre mňa so zvláštnou prílohou; tomu, kto prvý do 24 hodín uhádne, čo som ako prílohu jedol, pri mojom najbližšom pobyte na Slovensku tento rcp, vlastnoručne a na vlastné náklady, uvarím!
  10. ... a toto som si o batátoch dovolil "vygúgliť" iba pre Vašu zaujímavosť: Povojník batátový (lat. Ipomoea batatas), neformálne batát, je druh tropickej rastliny z čeľade pupencovité, ktorej hľuza je tzv. sladký zemiak - batát. Batáty (kumarasy) alebo sladké zemiaky zo zdravotného hľadiska sú zaujímavé pre vysoký obsah vitamínu E, ktorý prospieva nášmu srdcu a očiam. Dajú sa z nich pripraviť podobné jedlá ako zo zemiakov. Oranžová farba dužiny batátov je spôsobená vysokým obsahom karotenoidu beta-karoténu, ktorý je silným antioxidantom a v pečeni sa premeňuje na vitamín A. Jednou so schopností beta-karoténu je zneškodňovať voľné radikály – jedovaté vedľajšie produkty metabolizmu a znečisteného životného prostredia. Voľné radikály môžu poškodzovať bunky a odštartovať rakovinové zmeny. Batáty s krémovou i oranžovou dužinou sú bohaté na uhľovodany, draslík a vitamíny C a E.