Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes sme mali chuť na ľahšie zeleninové jedlo, spravila som plnené papriky, ktoré som netradične naplnila cuketou a kukuričnou krupicou, uvarila som ich vo voňavej, korenenej, ľahko pikantnej paradajkovej omáčke.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Umyla som cuketu, očistila som stopkový zeler, papriky som zbavila jadrincov a žiliek i semienok, umyla a nechala odkvapkať z vody.
  2. Stopkový zeler som pokrájala na kocky asi 0,5 cm veľké.
  3. Cuketu som umyla, odkrojila oba konce a pokrájala na kocky o hrane 0,5 cm.
  4. Na rozohriatom oleji som orestovala polovicu na jemno pokrájanej cibule do sklovita,..
  5. ...pridala som cuketu a orestovala som ju do mäkka.
  6. Nechala som ju vychladnúť a rozmixovala som ju do hladka.
  7. Pridala som kukuričnú krupicu,...
  8. ...soľ, čerstvo mleté čierne korenie,...
  9. ..dobre premiešala a nechala som kukuričnú krupicu dobre napučať.
  10. Na rozohriatom oleji som zatiaľ orestovala druhú polovicu cibule do sklovita, pridala som stopkový zeler, orestovala som ho krátko,...
  11. ...pokrájala som zatiaľ na drobno čerstvú zelerovú vňať z mladého zeleru.
  12. K rozmixovanej cukete s kukuričnou krupicou, ktorá už napučala, som pridala vajce, dobre premiešala a náplň do paprík bola hotová.
  13. Pripravené papriky som naplnila.
  14. K orestovanej cibuli a stopkovému zeleru som pridala čerstvo mleté čierne korenie, mletú škoricu, pálivú mletú červenú papriku, celé nové korenie a krátko som spolu orestovala.
  15. Priliala som domácu paradajkovú šťavu, ktorú som tiež krátko orestovala,...
  16. ...pridala som ešte sladkú červenú mletú papriku, ktorú som nechala rozpustiť.
  17. Vložila som naplnené papriky, podliala vodou do polovice výšky paprík, pridala som bobkový list, osolila...
  18. ..a prikryté pokrievkou som dusila na strednom plameni do mäkka - asi 45 minút, na záver som pridala pokrájanú čerstvú zelerovú vňať,...
  19. ..vypla som plameň, pridala som prelisovaný cesnak, prikryla pokrievkou a nechala celé niekoľko minút prevoňať cesnakom.
  20. Podávala som horúce, ako príloha boli varené nové zemiaky, mne postačil na prikusovanie krajec čerstvého domáceho chleba, všetci sme si pochutnali na ľahkom letnom obede.
  21. záber zblízka: Náplň z cukety s cibuľou, korením a kukuričnej krupice je veľmi chutná, jemná, výborne ju dopĺňa voňavá a ľahko pikantná paradajková omáčka so stopkovým zelerom a doplnená zelerovou vňaťou, na zahustenie netreba žiadnu múku, primerane ju zahustila tá trocha náplne, ktorá sa dostala von z plnenej papriky. Ide o vynikajúce ľahké a chutné, letné jedlo, vhodné aj pre bezlepkové, bezlaktózové diéty a vegetariánov.