Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dnes sme mali chuť na ľahšie zeleninové jedlo, spravila som plnené papriky, ktoré som
netradične naplnila cuketou a kukuričnou krupicou, uvarila som ich vo voňavej, korenenej,
ľahko pikantnej paradajkovej omáčke.
4 porcie |
20 minút príprava |
45 minút na 80 - 90 °C |
Postup- Umyla som cuketu, očistila som stopkový zeler, papriky som zbavila jadrincov a žiliek i semienok, umyla a nechala odkvapkať z vody.
- Stopkový zeler som pokrájala na kocky asi 0,5 cm veľké.
- Cuketu som umyla, odkrojila oba konce a pokrájala na kocky o hrane 0,5 cm.
- Na rozohriatom oleji som orestovala polovicu na jemno pokrájanej cibule do sklovita,..
- ...pridala som cuketu a orestovala som ju do mäkka.
- Nechala som ju vychladnúť a rozmixovala som ju do hladka.
- Pridala som kukuričnú krupicu,...
- ...soľ, čerstvo mleté čierne korenie,...
- ..dobre premiešala a nechala som kukuričnú krupicu dobre napučať.
- Na rozohriatom oleji som zatiaľ orestovala druhú polovicu cibule do sklovita, pridala som stopkový zeler, orestovala som ho krátko,...
- ...pokrájala som zatiaľ na drobno čerstvú zelerovú vňať z mladého zeleru.
- K rozmixovanej cukete s kukuričnou krupicou, ktorá už napučala, som pridala vajce, dobre premiešala a náplň do paprík bola hotová.
- Pripravené papriky som naplnila.
- K orestovanej cibuli a stopkovému zeleru som pridala čerstvo mleté čierne korenie, mletú škoricu, pálivú mletú červenú papriku, celé nové korenie a krátko som spolu orestovala.
- Priliala som domácu paradajkovú šťavu, ktorú som tiež krátko orestovala,...
- ...pridala som ešte sladkú červenú mletú papriku, ktorú som nechala rozpustiť.
- Vložila som naplnené papriky, podliala vodou do polovice výšky paprík, pridala som bobkový list, osolila...
- ..a prikryté pokrievkou som dusila na strednom plameni do mäkka - asi 45 minút, na záver som pridala pokrájanú čerstvú zelerovú vňať,...
- ..vypla som plameň, pridala som prelisovaný cesnak, prikryla pokrievkou a nechala celé niekoľko minút prevoňať cesnakom.
- Podávala som horúce, ako príloha boli varené nové zemiaky, mne postačil na prikusovanie krajec čerstvého domáceho chleba, všetci sme si pochutnali na ľahkom letnom obede.
- záber zblízka: Náplň z cukety s cibuľou, korením a kukuričnej krupice je veľmi chutná, jemná, výborne ju dopĺňa voňavá a ľahko pikantná paradajková omáčka so stopkovým zelerom a doplnená zelerovou vňaťou, na zahustenie netreba žiadnu múku, primerane ju zahustila tá trocha náplne, ktorá sa dostala von z plnenej papriky. Ide o vynikajúce ľahké a chutné, letné jedlo, vhodné aj pre bezlepkové, bezlaktózové diéty a vegetariánov.
|