Paprikový pretlak z grilovaných paprík /fotorecept/

Autor receptu: babidka

Urobiť takýto paprikový pretlak síce trošku dlhšie trvá - ale výsledok stojí zato ! Použiť sa dá pri príprave jedál z mäsa aj zeleniny a keď ho ochutíte cesnakom a bylinkami je to výborná pomazánka.

2 minút
príprava
1 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najlepšie na pretlak sú hrubostenné , dobre vyzreté červené papriky . Môžu byť kapie alebo aj iný druh - ja si nosievam z Bulharska aj papriky ktoré vyzerajú na prvý pohľad ako paradajky . Sú trochu sladšie ako kapie a sú aj trochu "mäsitejšie". Na obrázku sú vpravo dole. Celé papriky umyjeme , osušíme a grilujeme dokedy sa šupka nezačne nafukovať a nestmavne .Ja ich grilujem na normálnom dreve na záhradnom grile .
  2. Grilované papriky dáme do misy a ihneď zakrývame prikrývkou aby ostali teplé a zaparili sa .
  3. Papriky sa ľahko lúpu - jednou rukou si chytíme stopku , druhou šupku a šupku stiahneme .
  4. Medzitým vysvetľujeme zvedavým dvorným dámam postup pri práci :-) Sú to skôr "záhradné dámy":-)))
  5. Po ošúpaní papriku očistíme - papriky sú mäkké, čistia sa ľahko a ak máte akurátne rozpálený gril , tak 5 kg paprík spracujete asi za hodinku -dve :-)
  6. Papriky nakrájame na menšie kúsky , mierne osolíme a dáme ich dusiť . Kapie sa musia variť trošku dlhšie lebo su tuhšie , "paradajkové" papriky zmäknú rýchlejšie ale majú v sebe viacej vody . Papriky dusíme dovtedy , kým sa neodparí väčšina vody a papriky sa nerozvaria . Mne to trvá asi hodinu .
  7. Na záver papriky pomixujeme mixérom aby vznikol lahodný jemný pretlak.
  8. Dávame do menších fľaštičiek , sterilizujeme 2O min. na 80°C . Keď pri varení nespotrebujete celú fľaštičku naraz , na vrch nalejte asi 1/2 cm vrstvičku oleja . Odhadujem , že z 5 kg paprík získame asi 1,5 l pretlaku ...niekedy aj menej :-) Ale akú dobrú chuť to má.....