Pappardelle s pytliackou klobásou – internacional fotorecept

sracz - fotkasracz, 12. júla 2013
Pappardelle s pytliackou klobásou – internacional (fotorecept)
Foto: sracz

Na Liptove som jedával výborné bryndzové halušky varené s malými kockami zemiakov; na Detve zas furmanské s opečenými kolieskami údenej klobásy; na Šariši Zobraziť celý popisNa Liptove som jedával výborné bryndzové halušky varené s malými kockami zemiakov; na Detve zas furmanské s opečenými kolieskami údenej klobásy; na Šariši strapačky s kyslou kapustou a s riadnou „žufanou“ bravčového „soté“; „… a čo som ja od macochy?“! Skombinoval som moju obľúbenú dusenú kapustu s talianskými dlhými a širokými „pappardelle“(„klinky či cvekerli či cik_cak“ som bol opäť lenivý urobiť), pridal som k nim „ježka“ pytliackej údenej klobásy SVK a voňavá „novota“ uzrela svetlo sveta.

4
porcie
30 minút
príprava
12/20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
5 - 6 PL
podľa potreby
podľa potreby
3 - 4 PL
454 g
4 ks




Postup

  1. 1

    tentoraz naozaj iba v krátkosti, lebo príprava je podobná ako v mojom, už zverejnenom, rcp „ Fliačky so sladkou kapustou – hevitamky LG - (fotorecept) “ z ktorého som použil aj prvé dva obr. … vo veľkom nižšom širokom hrnci som „rozpustil“ bravčovú masť, na ktorej, za horúca, som podusil jemne osolenú a oMČK_ovanú postrúhanú hlávku kapusty; orientoval som sa podľa postupne sa meniacej farby a narastajúcej intenzity príjemnej vône postrúhanej, dusiacej sa, kapusty

    Pappardelle s pytliackou klobásou – internacional (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    takto, na „voňavo“ s peknou zlatohnedou farbou; pripravil som si maslo na „prepečenie“

    Pappardelle s pytliackou klobásou – internacional (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vo vriacej osolenej vode, s PL stolového oleja, som vyvaril dlhé a široké talianske „pappardelle“ (454 g balenie) – na talienske cestoviny som si musel zvyknúť, lebo na ich vyváranie potrebuje viac času (v Ø 12´); ak ich po vyvarení nasleduje hneď servírovanie, nie je ich potrebné „preplachovať“ v studenej vode; kapusta sa na ne lepšie „nalepí“; ospravedlňujem sa Vám za obrázok z internet, ale než som sa „zdohadal“ k nafoteniu aj tohoto rcp, všetko už bolo hotové a pripravené na jedenie - „ta naj mi prebača“ -:)))

    Pappardelle s pytliackou klobásou – internacional (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    než sa „pappardelle“ vyvarili nadrezal som si „na ježka“ vynikajúcu údenú pytliacku klobásu z domova a „prepražil“ 3÷4 PL masla; potom to už išlo, zároveň so zvýšenou intenzitou „slinotoku“, raz_dva => friško; scedené „pappardelle“ som uložil do pracovnej misy (vajndlingu), polial ich voňavým „prepraženým“ maslom, rozložil na pripravené plytké taniere, priložil na ne „ježka“ a s obrovským pôžitkom „zniesol zo svetla sveta“ allias „zblajzol“; výdatne si „pošmakovalo“ aj moje lepšie JA!!! Zmena, ani v type cestoviny, nezaškodí a vrelo ju odporúčam aj Vám! Niekedy nie je na škodu byť aj „LG“ = Lenivým Gazdiniakom! Verte- neverte aj táto kombinácia cestoviny s dusenou sladkou kapustou a údenej klobásy je gastronomickým pôžitkom každého gurmána!

    Pappardelle s pytliackou klobásou – internacional (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a ani na tanieri nevyzerá najhoršie!

    Pappardelle s pytliackou klobásou – internacional (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz...skvel ý recept, skvelá práca....) tu u nás je dosť často využívaná kombinácia mäska s kapustovými fliačkami, rezancami,alebo dokonca tvarohovými rezancami...mala som v pláne tento recept pridať, ale som si to rozmyslela,pretože sa obávam, že ma varecháči odsúdia, že vnášam maďarské jedlá na slovenskú Varechu...je to škoda, lebo ten recept je veľmi krásny , ale aj jedlo úžasne chuťné...nevadí, život ide ďalej a ,,,jedna lastovička leto nerobí,,,preto viem oceniť kombináciu tvojho jedla a ohodnotiť iba slovkom ,,,skvelé,,)vďaka za foto, potešil si ma,.-)
manya
skvelé jedlo, vďaka za inšpiráciu.
janger
Jej, mily @sracz , ani to, vsetky tie dobrotky, v tom tvojom uvodnom popise radsej nespominaj... Strasnu chut si mi narobil :-)...Asi budem musiet tiez nieco taketo spravit. Klobasu slovensku este v mraznicke mam...Veru, vonava dobrota je to :-). Prajem pekny vikend.
jac37
Milý příteli @sracz velice děkuji za vynikající inspiraci a v nejbližší době připravím. Na toto jídlo si pamatuji z doby snad před 70 lety kdy to připravovala moje mamka, ovšem to bylo bez té zbojnické klobásky.
frezia68
Tak ja vypínam Varechu,lebo už nemienim tu slintať s hladným žalúdkom.Také dobroty budem čítať už len najedená.Pôjdem na trh a niečo "zdravé" ukuchtím a nebudem tu pozerať na fajnovú klobásu,ktorú mám tááááák rada :-)))
sracz
Ďakujem Ti, @izabella929 – si naozaj milá! Ja nemám „problém“ so žiadnou národnosťou ani s národom na zemeguli! Snažím sa ku každému prihovárať rovnakým jazykom, s človečenstvom v myslení i vo vyjadrovaní a keď mi k tomu dopomôže aj vynikajúci rcp, tak to je už srdce a duša, ako na dlani! Presne ako Tvoj „džem s ružami a levanduľou“ prednesený formou ľúbostnej poézie! … nuž iba toľko!
sracz
… nech Ti padne na úžitok, milá @manya – ja ďakujem za Tvoje slová!
sracz
Milá @janger dobrá klobása nie je zlá, ale najlepšia je v Tvojom brušku! Príjemné dni aj Tebe!
sracz
Dobre mi padli slová Tvojho komentu, vážený a milý @jac37 – tu, na Varecha.sk je množstvo rcp evokujúcich spomienky na naše detstvo a mladosť! Som naozaj rád, že som Ti pripomenul Tvoju sladkú mamku a dovoľujem si Ťa pozdraviť aj na druhej strane Jablunkovského pz.
sracz
Nevypínaj milá @frezia68 ale navar a napeč a „pošmakujece sebe obi dva“ – dúfam, že si si na trhu prišla na svoje! I ja mám rád atmosféru „vihidňarskich pľacoch“ aj tu mi chýbajú – veľmi, ver mi! Sľubujem Ti, že až „zavítam“ raz do našich končín, tak zmajstrujeme domácu údenú klobásu rukami spoločnými!
eviana
Krásna improvizácia milý @sracz musím uznať, pekne si skombinoval chute aj vône... a úžasne si popísal v úvode, až mi Pavlovov reflex naskočil...ešte, že si o pár dní na svoje snáď prídem, idem na Liptov dovolenkovať trošku, takže Tebou vyššie menované lakocinky mi hádam okoštovať bude dopriate :) Ďakujem za skvelý gastronomický výlet... a ešte mi nedá - milá @izabella929 len smelo vkladaj recepty bez váhania, veď ako povedal Savarin "Objav nového jedla znamená pre šťastie človeka viac než objav novej hviezdy". Takže by bolo hriechom pripraviť varecháčov o skvelé recepty maďarskej kuchyne len kvôli obavám z obmedzenosti niektorých jednotlivcov... ja osobne si nesmierne rada pozriem, prípadne vyskúšam recepty zo všetkých kútov sveta a teším sa na každý nový, ktorý tu nájdem :)
srac
Ďakujem Ti milá @eviana - čka za compliment I ostatné mile slová! Dúfam, že si si na Liptove užila do sýtosti tela I duše!!! Čo sa týka našej spoločnej šikovnej priateľky na Varecha.sk, @izabella929 sj ja som na Tvojej strane a reagujem presne ako Ty!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia