Papľuh v zemiakovom nebíčku (fotorecept)
Autor receptu: greenewerrea
Keď ma niekto naštve, tak varím, keď som smutná varím a aj keď chcem niekoho potešiť niečo vtipné pripravím. Tento výtvor vznikol včera, aby som si aspoň trošku zdvihla pochmúrnu náladu z dňa BLBEC a na konci sa už na mňa usmievali milé tváričky, čo prinútilo aj mňa sa radovať z týchto rozkošníčkov, ktorí potešia najmä deti :) Veď posúďte sami.
4 porcie |
90 minút príprava |
60 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv si zadovážime všetky ingrediencie potrebné na prípravu receptu
- 8ks väčších zemiakov dôkladne umyjeme a dáme ich variť v šupke do slanej vody, kým nebudú polomäkké. Potom ich vyberieme, necháme trošku vychladnúť a ošúpeme.
- Pripravíme si plnku, ktorú dáme do Papľuchov a zvyšok použijeme na tzv. Nebíčko.
Do misky si dáme nadrobno roztlčené arašidy. Keďže mne sa nechcelo naháňať arašidy po denku použila som roztláčač na cesnak.
- Ďalej pridáme na pásiky natrhané varené kuracie mäso. Ja som použila kuracie prsia z polievky, vtedy je vláčne. Vytlačíme syr z črievka, ale malú časť si odložíme nabok, tá nám poslúži na lepenie klobúčikov. Prilejeme smotanu na varenie, premiešame a dosolíme podľa chuti. Tak a máme hotovú plnku.
- Vareným zemiakom zarovnáme končeky z oboch strán tak, aby sa dali postaviť a vydlabeme ich, aby sa dali naplniť. Vydlabané zemiaky natrieme olejom a poukladáme ich do vytretého pekáča a následne naplníme plnkou a dáme zapiecť do rúry pri 200 stupňoch na 15 minút, kým plnka a okraje zemiaku na vrchu nezhnednú. Ak sa to stane, zemiaky z rúry vyberieme.
- 1 kg predomnevarených zemiakov nakrájame na kocky, osolíme a navrch nalejeme zvyšok plnky a dáme zapiecť pri 200 stupňoch na cca 20 minút, kým zemiaky nebudú makké. A nebíčko bude na svete :)
- Pre dokončenie Papľuchov, prekrojíme paradajky napoly tak, aby navrchu ostala stopka a takúto polovičku prilepíme na zemiak syrom, ktorý sme si predtým odložili nabok. Z celého bieleho korenia urobíme oči, nos bude polka arašidu, ktorú tiež syrom prilepíme a z celého čierneho korenia spravíme úsmev. Tak a dielko je hotové, teraz už len vybrať si najkrajšieho Papľucha a obklopiť ho nebíčkom. Dobrú chuť!