Papľuch v zemiakovom nebíčku (fotorecept)

Autor receptu: greenewerrea

Keď ma niekto naštve, tak varím, keď som smutná varím a aj keď chcem niekoho potešiť niečo vtipné pripravím. Tento výtvor vznikol včera, aby som si aspoň trošku zdvihla pochmúrnu náladu z dňa BLBEC a na konci sa už na mňa usmievali milé tváričky, čo prinútilo aj mňa sa radovať z týchto rozkošníčkov, ktorí potešia najmä deti :) Veď posúďte sami.

4
porcie
90 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si zadovážime všetky ingrediencie potrebné na prípravu receptu
  2. 8ks väčších zemiakov dôkladne umyjeme a dáme ich variť v šupke do slanej vody, kým nebudú polomäkké. Potom ich vyberieme, necháme trošku vychladnúť a ošúpeme.
  3. Pripravíme si plnku, ktorú dáme do Papľuchov a zvyšok použijeme na tzv. Nebíčko. Do misky si dáme nadrobno roztlčené arašidy. Keďže mne sa nechcelo naháňať arašidy po denku použila som roztláčač na cesnak.
  4. Ďalej pridáme na pásiky natrhané varené kuracie mäso. Ja som použila kuracie prsia z polievky, vtedy je vláčne. Vytlačíme syr z črievka, ale malú časť si odložíme nabok, tá nám poslúži na lepenie klobúčikov. Prilejeme smotanu na varenie, premiešame a dosolíme podľa chuti. Tak a máme hotovú plnku.
  5. Vareným zemiakom zarovnáme končeky z oboch strán tak, aby sa dali postaviť a vydlabeme ich, aby sa dali naplniť. Vydlabané zemiaky natrieme olejom a poukladáme ich do vytretého pekáča a následne naplníme plnkou a dáme zapiecť do rúry pri 200 stupňoch na 15 minút, kým plnka a okraje zemiaku na vrchu nezhnednú. Ak sa to stane, zemiaky z rúry vyberieme.
  6. 1 kg predomnevarených zemiakov nakrájame na kocky, osolíme a navrch nalejeme zvyšok plnky a dáme zapiecť pri 200 stupňoch na cca 20 minút, kým zemiaky nebudú makké. A nebíčko bude na svete :)
  7. Pre dokončenie Papľuchov, prekrojíme paradajky napoly tak, aby navrchu ostala stopka a takúto polovičku prilepíme na zemiak syrom, ktorý sme si predtým odložili nabok. Z celého bieleho korenia urobíme oči, nos bude polka arašidu, ktorú tiež syrom prilepíme a z celého čierneho korenia spravíme úsmev. Tak a dielko je hotové, teraz už len vybrať si najkrajšieho Papľucha a obklopiť ho nebíčkom. Dobrú chuť!