Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Toto obľúbené pečivko z Latinskej Ameriky som si všímala už dlhšie na internete, jednak milujem chuť pečeného syra a jednak sa mi páči použitie tapiokovej múky, ktorú mávam doma. A tak včera prišlo na rad ako príloha k skvelému obedu od @marcelc - http://varecha.pravda.sk/recepty/dusene-hovadzie-so-sosovicou/48060-recept.html

40
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. V hrnci dáme zovrieť mlieko s maslom a soľou, vypneme akonáhle mlieko začne vrieť. Vylejeme do misy s odmeranou tapiokovou múkou.
  2. Premiešame vareškou, kým nezostane ani kúsok suchej múky.
  3. Necháme chvíľu vychladnúť, len kým to nie je horúce, ale stále teplé. V tomto bode buď presunieme do robota s miešadlami na cesto, alebo jednoducho všetko spracovávame rukou, alebo vareškou. Nie je to nič zložité a ide to pomerne ľahko a rýchlo. Postupne pridáme vajíčko po vajíčku a zapracujeme do cesta. Nakoniec pridáme nastrúhaný syr. K tomu syru: niektoré recepty pridávajú len parmezán, mnohé ho kombinujú s nejakým pikantejším syrom, samozrejme latinskoamerické druhy ťažko zohnať v našich zemepisných šírkach, ale európskymi variantami odporúčaný chedar som pridala 1:1. Cesto je trochu lepkavé, nedajte sa odradiť!
  4. Z cesta naolejovanými rukami tvarujeme loptičky veľkosti pinpongových a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
  5. Pečieme cca 20 min na 170 stupňov, do slabo zlatistej farby. Konzumujú sa teplé, majú vo vnútri mierne lepkavú štruktúru a chutia fantasticky!