Panské párance (fotorecept)

Autor receptu: papkoska

Nielen pre pánov a paničky, ale aby som to vysvetlila ... Pôvodný recept na Drevorubačské párance s pečenými zemiakmi som upravila a posunula do iného levelu pridaním ďalších surovín. Tak mi jedlo chudobných prešlo na bohatší dvor...

4
porcie
15 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky v šupke umyjeme, vyrežeme prípadné očká, položíme na plech s papierom na pečenie, v rúre na 200-220°C pečieme približne hodinu. Raz otočíme. Môžeme dať piecť aj nakrájané zemiaky, ale podľa mňa pečené v šupke sú chutnejšie takto, nie sú také suché.
  2. Večer vopred sme si pripravili cesto na párance. Na doske zmiešame múku, soľ a vodu. Nepridávame viac, musíme cesto tuho pritláčať o dosku cca 10 minút, všetko sa pekne spojí a nelepí. Dôkladne zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na noc do chladničky. Možno stačí zamiesiť a nechať odstáť len ráno, nabudúce vyskúšam.
  3. Keď sa zemiaky pečú, pripravíme si slaninu, cibuľku, opečieme do zlatista.
  4. Pridáme maslo, necháme roztopiť a odložíme na bok, zmes počká na uvarené párance.
  5. Cesto NEmúčime, ruky máme umyté a suché. Cesto trochu váľkom povaľkáme, nelepí sa ani o pracovnú dosku.
  6. Nakrájame na pásiky.
  7. Každý pásik trochu váľkom sploštíme....
  8. ... potom rukami natiahneme. S cestom sa pracuje dobre, je pružné.
  9. Párame párance, začneme zhruba 3 cm od vrchu, potom po celej dĺžke.
  10. Každý páranec párame ešte raz alebo dovtedy, kým "párance nie sa hrubie". Ak je pásik pred páraním príliš dlhý, roztrhneme ho na polovice.
  11. Na jednu várku varenia som vypárala asi 4 pásiky cesta.
  12. Upečené zemiaky nakrájame na menšie kúsky, dáme do pekáča a popučíme.
  13. Párance postupne varíme v osolenej vode. Varia sa rýchlo, hotové sú, keď vyplávajú hore. Vyberáme dierkovanou naberačkou do pekáča so zemiakmi. V tomto bode môžeme pridať len rozpustené maslo, podľa chuti dosoliť a podávať drevorubačské párance.
  14. Na uvarené párance nadrobíme bryndzu, pridáme obsah panvičky, premiešame, posypeme pažítkou. Ja som si ešte pridala aj kyslú smotanu, ale to už si nabudúce nedám, bolo toho príliš. Dúfam, že mi tetušky z Pukanca odpustia, som len samouk, párance som varila druhý raz v živote len podľa toho, čo som odkukala v TV a na Radvanskom jarmoku pri stánku s párancami. Veľmi ďakujem týmto pani Anne Zorvanovej za to, že Slovensku pripomenula tento chutný recept.