Panettone

marianna76 - fotkamarianna76, 18. decembra 2012

Tradičný taliansky koláč - kráľovná medzi múčnikmi - aspoň tak som o tom čítala. A naozaj chutí skvele. Recept som našla na webe. Je to také Zobraziť celý popisTradičný taliansky koláč - kráľovná medzi múčnikmi - aspoň tak som o tom čítala. A naozaj chutí skvele. Recept som našla na webe. Je to také dačo medzi bábovkou, biskupským chlebíčkom... ťažko to porovnať, je to iné, určite je to nezabudnuteľná chuť. Ešte budem robiť pred vianocami - tak pridám viac foto.

160 minút
príprava

Suroviny

kvások:
20 g
1 ČL
trošku
200 ml poloteplé
suroviny:
80 ml
50 ml
400 g
1/4 ČL
125 g alebo hera
4 ks
1 ks
60 g
100 - 150 g
štipka
1 z ks alebo 1 PL sušeného
1 z ks alebo 1 PL sušeného
70 g ako náhrada za pomarančovú
na potretie:
1 ČL
1 PL
1 ks vyšľahané




Postup

  1. 1

    Spravíme si kvások. necháme ho odstáť 10 - 15 minút. Med si rozpustíme v mlieku teplom.

  2. 2

    Múku dáme do misy, vmiešame hrozienka, suš.ovocie, kôru, soľ. Kandizované som nedávala lebo syn nemusí. Dala som len hrozienka + brusnice. Pridáme kvások, 2 žltka, medové mlieko. Len s tohoto spravíme cesto. Necháme kysnúť min. 1 hodinu. Potom vytlačíme varechou vzduch, tak, že jemne postláčame cesto, asi tak 6 krát. Prikryjeme ešte na 10 minút.

  3. 3

    Pridáme maslo, 2 žltky, cukor, v.cukor, muš.oriešok. Miesila som varechou. Asi tak 5 min. Bude riedke.

  4. 4

    Forma: Mám hrniec starý obyčajný, vysoký. dno som vymastila. Na boky som dala papier na pečenie. Forma musí byť hlboká tak 15 cm a papier musí nad ňu prečnievať aspoň 8 cm. moja forma - môj hrniec je dosť vysoký.

  5. 5

    Do pripravenej formy opatrne varechou dáme cesto. Prikryjeme, kysne viac ako 1 hodinu. Potrieme vyšľahaným vajíčkom s 1 PL mliekom + 1 čl v.cukor, ktorý sme si odložili. Nožom spravíme krížom kríž. Pred vložením do rúry som rúru vystriekala vodou zopárkrát. Neviem, či to pomohlo, ale tak som to čítala. Dáme piecť. 200 stupňov - 8 minút 180 stupňov - 38 - 45 minút. Vychladiť sa má otočené opačne. Vraví sa , že je najlepšia po odstáti... ale mne čerstvé Panettone chutilo najlepšie.

Diskusia k receptu

patrick
Ja keď som robil Panettone tak keď som vystriekal trúbu zopár krát vodou tak sa mi na vrchu spravila taká úžasná kôrka tak to je asi preto. Inak vyzerá super určite skúsim aj podľa tohto receptu už je v KK :-)
ancicka
Krásna je.Neboko by lepšie dať do rúry na dno nejakú mištičku s vodou?Ta voda vy sa postupne odpadovala.Ja to robím tak pri chlebe.Ono sa tej vody neodparí veľa a je v rure vždy vlhký vzduch.
marianna76
@patrick ďakujem
@ancicka tiež som o tom počula, len som nechcela, aby to bolo moc vlhké... aj keď robím chleba, len ho pohladkám mokrými rukami a keď ho vyberiem tiež...
marianna76
ďakujem.... dík @jerica , mala som aj túto formu uloženú, ale reku, nemusím vyrábať, tak som dala radšej do hrnca, akurát mi to pekne vyšlo
afataga
no veru, nadhera, mnam, mne to pripomina vianockove cesto, ja mam kysnute tiez najradsej cerstve
gabculka
Ja panettone robievam pravidelne, no v domácej pekárničke. Určite vyskúšam aj tento recept, veľmi sa mi páči :)
marianna76
@afataga ano agátka, je super a ešte lepšie, oveľa lepšie ako vianočka...

Ďakujem všetkým, som rada, že sa vám páči... Je mňam.
salinka
Poznam, jedla som to, chutilo velmi, ale neviem, ci by som sa odvazila pustit do pecenia:-)
Ale sa ti vydarila!!!!
mamatata2
Dnes som dostala o priateľky tento koláčik kúpený v obchode. Nepoznali sme ho, ale chutil nám úžasne. Práve sme ho dojedli. A otvorím varechu a recept tu, paráda, super, dobre si to vymyslela a aj @jerica vďaka za ten návod. Šikovné ste veru.
mesiar50
Je to vyborna maskrta.Jedol som ju sice velmi davno
ked si u nas v bytovke jeden talian prenajimal byt.
zenu ma slovacku priatelila sa s mojou zenou.Raz nam priniesla panettone z talianska,je to velka dobrota
Tvoja vypada navlas podobne.Ulozim si receptik si sikovna.Ale este ma zaujalo,ze vystriekat ruru.
Preco? aby cesto bolo nadychanejsie a nebolo
suche.Robil som technika miesaca vyrobkov dlhe roky
sice z mesom.Ak dovolis keby sme si dali trebars misu
z janskeho skla naplnene vodou splnilo by to ucel ?
Uvidime vyskusame.Vdaka za recepturu potesila
STASTNE A VESELE VIANOCNE SVIATKY
marianna76
@mesiar50 veľmi pekne ďakujem... potešilo ma, že sa podobá talianskemu... akosi mi je blízke srdcu. Dík a tiež prajem pekné , spokojné sviatky.... a misku s vodou nedávam.... a pri tomto nebudem ani skúšať.
mesiar50
Máš pravdu pri odskúšanom a vydarenom výrobku
sú ďalšie experimenty zbytočné mohlo by to aj uškodiť v tomto prípade.Vrátim sa radšej k mesu tam som ako tak doma.Pozdravujem z nizozemia
ursula4
@marianna76 ďakujem za recept.Dnes som ho piekla tak ako Ty v hrnci.Na spodok som dala tiež papier vystrihnutý do kruhu a ku koncu pečenia-asi tak 15 min.som ho musela zakryť papierom aby nezhorel.Chuť je výborná
remcula
Noo, tak to vypadá báječně a hodně podobné s tou Coolombou!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia