Panaeng Kai - kuracie mäso v červenom karí (fotorecept)
Autor receptu: folkon
Moje asi najobľúbenejšie jedlo v Thajsku (Pad Thai ani nič iné sa nechytá)....a že pri tom obrovskom výbere skvelých jedál je ťažko vybrať si to "naj".....žiaľ kari pasta ktorú som použil pri varení bola indická a zdala sa mi nejaká "iná", ani neviem prečo.....
4 porcie |
10 minút príprava |
5-10 minút tepelná úprava |
Postup
- Nachystáme si všetko potrebné, pretože príprava jedla je skutočne expresná, kuracie mäso nakrájame na malé prúžky (samozrjem som zabudol na fotografii priložiť škoricu a koriander :D )
- Takže nakrájame rajčiny na kocky, kaffirové lístky na tenké pásiky, pol cibule na kocky a pol na polkruhové plátky, otrháme lístky z thajskej bazalky a nakoniec veľkú chilli papričku na cca 3 cm kúsky pásiky, z nej vyberieme semiačka.....malé zelené a červené chilli krájam na kolieska, ale ak niekto nerád štipľavé nemusí pridať vôbec, stačí jedna veľká chilli paprička.
- Na rozpálenom woku speníme na kocky nakrájanú cibuľku.
- Pridáme kari pastu a za stáleho miešania smažíme 1-2 minúty, kým krásne zavonia.
- Pridáme kuracie mäsko a poriadne posmažíme z oboch strán za stáleho miešania.....trvá to chvíločku tak 3 minúty, pozor, aby mäso nebolo príliš prepečené, tvrdé...
- Znížíme teplotu na strednú, pridáme zbytok cibuľky, rybaciu omáčku a škoricu. Poriadne premiešame.
- Pridáme tretinu kokosového mlieka, chilli (niečo si necháme na neskoršie dozdobenie), thajskú bazalku a rozdrtený alebo nastrúhaný palmový cukor a za stáleho miešania varíme cca 2 minúty...
- Dolejeme zbytok kokosového mlieka, pridáme kaffirové listy a rajčiny a povaríme ďalšiu minútku, dve, kým nám omáčka nezhustne....
- Hotovo, ozdobíme lístkami koriandru a chilli a podávame s jasmínovou ryžou. Na stole by nemala chýbať rybacia omáčka, chilli, prípadne limetková šťava....