Panaeng Kai - kuracie mäso v červenom karí (fotorecept)

Autor receptu: folkon

Moje asi najobľúbenejšie jedlo v Thajsku (Pad Thai ani nič iné sa nechytá)....a že pri tom obrovskom výbere skvelých jedál je ťažko vybrať si to "naj".....žiaľ kari pasta ktorú som použil pri varení bola indická a zdala sa mi nejaká "iná", ani neviem prečo.....

4
porcie
10 minút
príprava
5-10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Nachystáme si všetko potrebné, pretože príprava jedla je skutočne expresná, kuracie mäso nakrájame na malé prúžky (samozrjem som zabudol na fotografii priložiť škoricu a koriander :D )
  2. Takže nakrájame rajčiny na kocky, kaffirové lístky na tenké pásiky, pol cibule na kocky a pol na polkruhové plátky, otrháme lístky z thajskej bazalky a nakoniec veľkú chilli papričku na cca 3 cm kúsky pásiky, z nej vyberieme semiačka.....malé zelené a červené chilli krájam na kolieska, ale ak niekto nerád štipľavé nemusí pridať vôbec, stačí jedna veľká chilli paprička.
  3. Na rozpálenom woku speníme na kocky nakrájanú cibuľku.
  4. Pridáme kari pastu a za stáleho miešania smažíme 1-2 minúty, kým krásne zavonia.
  5. Pridáme kuracie mäsko a poriadne posmažíme z oboch strán za stáleho miešania.....trvá to chvíločku tak 3 minúty, pozor, aby mäso nebolo príliš prepečené, tvrdé...
  6. Znížíme teplotu na strednú, pridáme zbytok cibuľky, rybaciu omáčku a škoricu. Poriadne premiešame.
  7. Pridáme tretinu kokosového mlieka, chilli (niečo si necháme na neskoršie dozdobenie), thajskú bazalku a rozdrtený alebo nastrúhaný palmový cukor a za stáleho miešania varíme cca 2 minúty...
  8. Dolejeme zbytok kokosového mlieka, pridáme kaffirové listy a rajčiny a povaríme ďalšiu minútku, dve, kým nám omáčka nezhustne....
  9. Hotovo, ozdobíme lístkami koriandru a chilli a podávame s jasmínovou ryžou. Na stole by nemala chýbať rybacia omáčka, chilli, prípadne limetková šťava....