Pagaštan konský - tinktúra /NIE JEDLÉ GAŠTANY!!!/

Autor receptu: marianna76

NEKONZUMUJE SA! tento postup som si dovolila pridať medzi recepty, aby sme si ho mohli uložiť. Je od janyzjarku a ťažko sa mi tento rok hľadal tu na vareche,keďže bol medzi jej zážitkami.

Postup

  1. Potrebujeme gaštany, biely alkohol najlepšie 40 % a viac. Gaštany sa pokrájajú na hrubšie plátky spolu aj so šupkou.
  2. Gaštany dáme do zatváracieho skleneného pohára a zalejeme alkoholom. Pred prvým použitím necháme vylúhovať minimálne 3 týždne.
  3. Vylúhovanou zmesou potierame boľavé kĺby, kosti, nohy... Je dobré naliať tinktúru do nádobky s rozprašovačom a striekať na miesta kde potrebujeme.Ja som používala keď som mala nohy unavené od námahy, taktiež na žily na nohách.
  4. Ak nás klby trápia častejšie tak tinktúru zlejeme do nádoby a už použité gaštany znovu zalejeme alkoholom a to opakujeme až pokiaľ nám znovu nenarastú gaštany.