Pagáče zo sadlového cesta

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 9. marca 2013
80 minút
príprava
12-15 minút
na 200 °C

Suroviny

70 dkg
40 dkg
2 PL (alebo jogurt)
1 ks
2 - 3 ks (na potretie)
1,5 dcl
3 PL
1 ČL
1 ČL
cca 3 dcl
1 - 2 dkg
3 cl (alebo vodka)




Postup

  1. 1

    Očistené a pomleté bravčové sadlo premiešame s 10 dkg polohrubej výberovej múky a octom ,vytvarujeme na obdlžnik a dáme do chladničky,kým si pripravíme cesto.K zvyšnej múke pridáme soľ,cukor,rozdrobené droždie,celé vajce,smotanu,domácu pálenku,biele víno a toľko (asi 3dcl) sódovej vody,aby sme mali vláčne cesto.Dobre ho premiesime,aby bolo pekné lesklé.Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi ako palec.Do stredu uložíme tehlu sadla z chladničky a zabalíme ju do cesta ako do obálky(najprv prikryjeme spodnou častou,potom zvrchu a z lavej aj pravej strany,aby bolo sadlo všade dobre prikryté.

    Pagáče zo sadlového cesta - obrázok 1
  2. 2

    zabalené cesto necháme 15 minút odpočívat.Rozvaľkáme ho znovu na hrúbku palca a zložíme tak,ako prvý krát.Necháme 15 minút odpočívat a celý postup zopakujeme ešte raz(celkom 3x rozvaľkat a nechat stát)Týmto získa cesto pekné vrstvy.Pri poslednom vaľkaní urobíme na ceste ostrým nožom mriežky a vykrajujeme menšie pagáčiky,ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Pagáče zo sadlového cesta - obrázok 2
  3. 3

    Pagáčiky neukladáme moc blízko,lebo nám budú počas pečenia rásť.Vrch potrieme vyšľahaným vajcom a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C.Pečieme zhruba 12-15 minút,musíme ich vybrat,keď sú pekné červené,ale ešte nie pripálené.Ja som piekla na dvoch plechoch,kým je jedna dávka v rúre,rýchlo ukladáme na plech dalšie pagáčiky.

    Pagáče zo sadlového cesta - obrázok 3

Diskusia k receptu

cesminaz
No,k tymto pagacikom uz nic nepotrebujeme,kedze "VINKO A PALENKA"su uz v nom!! :-DD Velmi zaujimave...
mesiar50
Nádherné pagáče si spravila.U nás sa to tiež robilo na zabíjačkách.
Naše gazdinky z toho robili aj šatôčky plnené lekvárom.
Ďakujem,že si mi tie krásne časy pripomenula.Pagáče máš za 1.
helika92
WOW!!!
Toto sú pagáčiky, ktorým sa nevyrovnajú žiadne iné. Robievam tak často, ako si náš zdroj surovín(bravčové sádlo vnútorné) na nás spomenie. Sú fantastické , miznúce rýchlosťou blesku.
marijanka712
krásne pagáčiky neuveríš , ale až sem voňajú, len ich enmôžem ochutnať to je škoda recept si ukladám páči sa mi velmi...
cesminaz
Ano pagaciky vyzeraju naozaj krasne,no zatial nikto nespomenul ze vlastne aku ma to "VINO A PALENKA" v tych pagacoch funkciu!? :-)
A dalo by sa to aj s kacacim alebo husacim sadlom??
helika92
pre cesminaz: vínko a pálenka má v pagáčikoch asi taký význam ako rum (um) v šiškách, ocot v štrúdľovom ceste. Nadvihne, odľahčí, nenasiakne, a hlavne nie je ich tam cítiť. Robievam tiež pagáčiky mojej nagymamy, a tiež sú s vínkom a výborné-
kukulienka71
Ďakujem vám všetkým za pochvalu,toto boli moje prvotinky zo sadlového cesta.Helika92 presne opísala funkciu alkoholu v pagáčikoch.Nechcem nikoho odrádzať,ale ked sa tie pagáčiky pečú,v kuchyni je (pre slabšie žalúdky)neznesiteľný pach(ocot+sadlo+víno+pálenka)ja som robila dupľovanú dávku,tak som to voňala 5! hodín.Ale hotové pagáče už "nesmrdia",sú fantastické.Manžel je tiež mäsiar,tak sme mali čerstvé sadlo,ale veľmi si rozmyslím,kedy ich budem piecť znova:-))asi v lete pri otvorenom okne.S kačacím alebo husacím sadlom by som skôr potierala zakaždým cesto po rozvaľkaní,lebo aj tak sa dá každá jedna vrstva,ale bravčové sadlo je tuhšie,tak som ho balila.Možno sa mýlim,treba vyskúšať.Potešili ste ma,ešte raz ďakujem.
kukulienka71
ešte pridávam,že toto cesto sa dá aj plniť (makom,orechami,lekvárom),tak ako písal pán mesiar50,len treba vhodne vybrať lekvár,čo znáša vyše 200°C,to je dôležité,aby nám nevytiekol.Hotové šatôčky sa zvykli celé obaliť(nielen posypať)v práškovom cukre.