Pagáče
Pagáče s údenou slaninou a jarnou cibuľkou
Autor receptu: csicsi
70 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup- Droždie necháme napučať vo vlažnom mlieku s cukrom. Soľ premiešame s múkou vo veľkej mise, potom pridáme aj ostatné suroviny. Rukou alebo mixérom vypracujeme jednotné cesto a približne 10 minút ho miesime, kým nebude povrch napnutý, lesklý a pružný. Cesto vložíme do vymastenej misy, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Nakrájanú slaninu opečieme na panvici dozlatista a do chrumkava. Vytiahneme ju z panvice a odložíme bokom. Na výpeku zo slaniny orestujeme na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku dozlatista, kým nebude sklovitá. Opečenú slaninu aj cibuľku dáme do misky a necháme vychladnúť.
- Vychladnutú opečenú slaninu a cibuľku premiešame so smotanovým syrom. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Vykysnuté cesto premiesime, na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku prsta. Rovnomerne ho potrieme syrovou zmesou. Spodnú tretinu cesta prehneme nahor, potom hornú tretinu preložíme nadol (ako list papiera). Následne preložíme zľava doprava a sprava doľava, aby vznikol „balíček“. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke 30 minút.
- Cesto otočíme o 90 stupňov doľava a opakujeme rovnaký postup prekladania, otáčania a odpočívania v chladničke ešte dvakrát. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku dvoch prstov. Ostrým nožom na povrchu urobíme šikmé zárezy (mriežku) a potrieme ho rozšľahaným vajíčkom. Cesto nakrájame nožom na štvorcové pagáče a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pagáče pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút, kým nie sú upečené dozlatista. Necháme ich vychladnúť a podávame čerstvé.
|