Pagáče kapustové bezlepkové, zmenené na posúch fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 10. októbra 2015
Pagáče kapustové bezlepkové, zmenené na posúch (fotorecept)
Foto: frezia68

Alebo ako sa aj majster tesár niekedy utne. V televízii mi Kamila Magálová pripomenula kapustové pagáčiky. A je sezóna kapusty, tak prečo neupiecť? Veď Zobraziť celý popisAlebo ako sa aj majster tesár niekedy utne. V televízii mi Kamila Magálová pripomenula kapustové pagáčiky. A je sezóna kapusty, tak prečo neupiecť? Veď som ich niekedy rada piekla, tak urobím z bezlepkovej múky. Veď nie je problém recepty si prispôsobiť.

40 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g biela
100 ml (alebo olej)
1 PL
štedro
Cesto:
300 g v šupke varené
200 ml
podľa potreby 200 ml vlažné
650 g
 čerstvé
1 na potretie




Postup

  1. 1

    Zemiaky a kapustu som si pripravila deň vopred, aby som ich nemusela chladiť. Uvedené množstvá som si krátila na 1/3, teda som robila z 220 g bezlepkovej múky. Magálová robila z pšeničnej. Takže múku som si preosiala...

    Pagáče kapustové bezlepkové, zmenené na posúch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pridala kvások, postrúhané zemiaky...

    Pagáče kapustové bezlepkové, zmenené na posúch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...kyslú smotanu, soľ...robot pomaly miesil, potom podusenú kapustu, ktorú som robila na masti, trocha cukru, soľ a MČK.......treba sledovať hustotu cesta a pridať mlieko alebo múku, ak je riedke. Bezlepkové cesto bolo riedke, takže som zahusťovala, veľmi sa lepilo, ale na doske som ho domiesila a nechala kysnúť.

    Pagáče kapustové bezlepkové, zmenené na posúch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Asi za 3O min. som chcela cesto prepracovať a rozvaľkať asi na 2 cm, ako som robievala z bežnej múky. Ale cesto riedke, lepivé, zrejme aj zemiaky zapracovali a tak som zasa pridávala múku, ale pagáče som vzdala. Lepivú masu som dala na plech, roztiahla a bude posúch.

    Pagáče kapustové bezlepkové, zmenené na posúch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nechala som kysnúť asi 30 min., potrela vajíčkom + trocha mlieka, posypala rascou a sezamom a miesto výborných pagáčov bol posúch.

    Pagáče kapustové bezlepkové, zmenené na posúch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Je večer a tak aj fotky vyzerajú. Posúch je upečený a celkom chutný a poučenie? Bezlepkové cesto kysnuté zo zemiakov už robiť nebudem, len ak bude spoľahlivý recept. Lebo hoci často experimentujem, nemusí sa vydariť, alebo vznikne nový recept. Piekla som na 200°C asi 30 min.,až posúch mal hnedo-zlatú farbu. Ale z pšeničnej múky sú vydarené pagáče a má tu dobrý recept @dorisa, viac som nenašla, tak pripomínam. Kto má chuť na kapustové, nech vyskúša :-). Tu sú krájané ešte horúce-nedočkavá a hladná, lebo chlieb sa minul :-))).

    Pagáče kapustové bezlepkové, zmenené na posúch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A ešte jeden pohľad na krásne jesenné Tatry.

    Pagáče kapustové bezlepkové, zmenené na posúch (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

radost
@frezia
krásne naše Tatry..aj posúch kapustový k jeseni patrí..
piekla som ich kedysi..míňali sa rýchlo z misy..mám chuť znova spraviť..už od Tajomstva...nemôžem sa tej myšlienky zbaviť..ty si akčná žienka..a šikuľka..taká je moja o tebe mienka..
navnadil ma tvoj jednoduchý pagáčov tvar..
:-)
luss44
dobre si sa vynašla, máš kockaté pagáče :) Kapustové robievam, ale z kyslej. Hlávkovú som tiež dnes dusila na kapustníky, nemali sme ani nepamätám. A takisto v Tatrách som nebola roky rokúce, na hanbu... neni s kým. Tak aspoň foto poteší.
marianne
@frezia absolutne tomu nic nechyba, ba este naopak mne sa to viac paci ako posuch, nez pagace. Premna nastava kapustovy cas, uz som si vybornu polievku z kyslej kapusty spravila, ak na Tvoj pochuch dojde..A nebol by este lepsi z kyslej kapusty?
frezia68
Ďakujem za komentáre a hoci som z kyslej kapusty nerobila,určite stojí za vyskúšanie :-)
yogicek
Z kyslej som už robil aj ja a je dobrý. Ja zas neviem ako chutí tento. Bohužiaľ ho mať nebudem ale verím že je dobrý. Peknú nedeľu drahá @frezia68.
babidka
No kto by sa babral s pagacmi ked moze mat posuch ?Ja urcite nie , mne posusik vyhovuje ovela viacej ... lebo aspon nepocitam kolko kuskov som toho na veceru zjedla :-) ja nastastie nemusim bezlepkove ale posunula som to dalej v rodine kde maju bezlepkovu princeznu ktora strasne rada porusuje vsetky zakazy a tak musia mat stale nieco napecene aby dieta nezjedlo co najde :-)
sracz
Bezlepkové, lepkové, v bársakej kombinácii, beriem od Teba všetky, @frezia68 aj zos "tepšu"! ... dzifče mojo robotne, aj pečeš bars fajňe!
frezia68
@sracz :nuž veru,tie bezlepkové nechutia tak dobre,ako s lepkom,aj sa mrvia,ani tak pekne nenakysnú.Ostaň Ty len pri pečení,ako máte doma zaužívané a "tepšu" nedám :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia