Paella Valenciana

Paella Valenciana - národné jedlo Španielska (videorecept)

Autor receptu: slobodaasolidarita

Ryža sa v Španielsku začala pestovať v 10. storočí, najmä vo Valencii. Španieli si rýchlo zvykli na jedlo, do ktorého vždy primiešali ryžu – základ paelly. Historici dodnes paellu nazývajú jedlom, ktoré symbolizuje dedičstvo dvoch dôležitých kultúr – rímskej, ktorá priniesla hrnce a arabskej, ktorá do nich dala jedlo.

Suroviny

Postup

  1. Na rozpálenom oleji opražíme nasekanú cibuľu, cesnak a klobásu na kolieska.
  2. Potom pridáme nakrájané mäso, ryžu, šafran, ochutíme soľou a korením a premiešame, podlejeme vínom, premiešame a chvíľu povaríme.
  3. Za občasného miešania prilievame horúci vývar a varíme, kým ryža nezmäkne (cca 25 minút). V polovici varenia postupne pridávame zeleninu.
  4. Na záver paellu ochutíme citrónovou šťavou a nasekanou vňaťkou.
  5. TIP majstra Ihnačáka: Do paelly sa výborne hodia aj čerstvé huby alebo mladá sezónna zelenina ako cukety či patizóny.