Ovsenky s anízom

Autor receptu: monniee

V poslednom čase ma posadlo pečenie domácich keksíkov z ovsených vločiek. Tento receptík je osvedčený - nerozpadávajú sa, ani nerozlievajú pri pečení. Fascinuje ma jeho variabilita, vždy si tam môžete "nahádzať" to, čo je doma a prispôsobiť základný receptík momentálnej chuti :)

33
porcií
10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najprv si na suchej panvici opečieme vlašské orechy, kým nezačnú voňať a vylupovať sa zo šupky. Pozor, rýchlo sa spália, tak z nich neurobte černoškov! :) Necháme ich chladnúť na tanieriku. Neskôr z nich môžme odstrániť šupku, no nie je to vôbec nutné.
  2. V mise zmiešame všetky suché suroviny: vločky, múku, kokos, sódu, cukor hnedý a vanilkový, škoricu, ďatle nakrájané na kúsky, brusnice.
  3. V mažiari rozdrvíme aníz, okrem toho, že cookies krásne prevonia, tak napomáha pri liečbe dýchacej sústavy, riedi prieduškový hlien, čím uľahčuje vykašliavanie; pomáha pri astme, podporuje trávenie, odstraňuje plynatosť a nechutenstvo. Z tráviaceho traktu odstraňuje hnilobné a kvasinkové procesy. Pridáme ho do misy k ostatným surovinám.
  4. Maslo si rozpustíme, vlejeme do misy k suchým surovinám. Pridáme vajcia a mlieko (podľa potreby - môžte aj viac) - cesto by malo byť husté, lepivej konzistencie, aby sa z neho dali tvarovať guličko - placky :) Cesto necháme pol hodinku odpočívať v chladničke.
  5. Po vybratí z chladničky z neho rukami tvarujeme najprv guličky, ktoré trochu stlačíme, aby z nich vznikli placičky. Ukladáme na plech, na papier na pečenie. Nemusíme nechávať medzi nimi nejaké dramatické medzery, mne sa nikdy neroztiekli. TIP: pri tvarovaní cookies si môžeme pomôcť formičkou. Ja som mala obyčajnú, v tvare kruhu. Vždy som si ju položila na plech a do nej narlačila lyžicou cesto.
  6. Každú várku pečieme asi 10 - 13 minút. Ovsené cookies sú skvelé na raňajky s jogurtom alebo ovocným tvarohom. Mňam! :)