Ovsené mlieko

Autor receptu: zuzananoskova

V minulosti som kravské mlieko mala rada, hoci som ho väčšinou pila iba ochutené: kakaom, meltou či ako koktejl s ovocím. Od mája 2012 pijem iba rastlinné mlieka: ovsené, sójové, ryžové, madľové, sezamové, lieskovcové...

Suroviny

Postup

  1. Rastlinné mlieka sú jednoznačne stráviteľnejšie a ja som si na ich chuť zvykla pomerne rýchlo. Zo začiatku mi veľmi "nechutilo" mlieko ovsené, ale teraz je mojím dokonca aj dcériným favoritom :-)
  2. Keď som si prvýkrát kúpila a dala mlieko mandľové, očakávala som mega mandľovú chuť, hoci zastúpenie mandlí v l mlieka som si prečítala ;-) Tak som si mandľové mlieko vyrobila doma a chystám sa naň opäť a aj na mlieko z lieskových orechov. Mandlí a lieskovcov doma mám v škrupine celkom dosť, len si musím nájsť čas ich s kladivkom pobúchať a následne zbaviť škrupiniek.
  3. Večer som do sklenenej nádoby vysypala 2 hrnčeky ovsených vločiek a zaliala 1l studenej vody. Občas som tú zmes premiešala. Na druhý deň som to zmixovala a precedila cez jemnú bavlnenú plienku.
  4. Vyšlo mi 700ml ovseného mlieka. Mlieko je hustejšie ako to kupované a chuťovo vločkovejšie ;-) Rozmixované vločky som odložila v nádobke do mrazničky, v týždni sebe a dcére pripravím na raňajky acai mrazenú dreň vymixovanú s odloženými vločkami a kolieskami banánu :-) Polovicu mlieka som odložila do chladničky na druhý deň a zo zvyšného som urobila koktejl s banánom, mletou škoricou a 1KL ryžového sirupu. Banánový koktejl som robila nespočetne veľakrát, no s pridaním ml.škorice som začala nedávno na odporúčanie (pri detoxikácii) Janici z Jemine :-)