Ovocný koláč z mikrovlnky fotorecept

evusik - fotkaevusik, 28. júna 2011
Ovocný koláč z mikrovlnky (fotorecept)
Foto: evusik

Tento ovocný koláčik som piekla podľa @julica a jej receptu na výborný jablkový koláč z mikrovlnky Nie každému sa pečenie v mikrovlnke páči, ale Zobraziť celý popisTento ovocný koláčik som piekla podľa @julica a jej receptu na výborný jablkový koláč z mikrovlnky Nie každému sa pečenie v mikrovlnke páči, ale my sme len dvaja a piecť koláč na celý plech nemá zmysel. Podľa tohto receptu som piekla koláč už viac krát a tak som si ho postupne upravovala.... a tu je moja verzia.

6
porcií
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
8 PL
4 PL
4 PL
4 PL
1/2 KL
  sezónne




Postup

  1. 1

    Silikónovú formu som štetcom vymazala olejom, posypala kryštálový cukrom a nasypala ríbezle. Toto bola naša celá tohto ročná úroda ríbezlí, máme nové korene, tak hádam už na rok bude o čosi viac. Na vrch som ešte hojne zasypala cukrom, pretože ríbezle boli dosť kyslé.

    Ovocný koláč z mikrovlnky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a vylejeme do formy na ovocie. Môžete urobiť zvlášť sneh z bielkov, ja som nerobila. Čo sa týka polievkových lyžíc, treba dávať také zarovnané, nie kopcom, mám to vyskúšané.

    Ovocný koláč z mikrovlnky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme piecť na plný výkon, u mňa je to 900W, na 10 minút. Ale asi záleží aj na veľkosti nádoby. Ja to mám s touto formou takto odskúšané.

    Ovocný koláč z mikrovlnky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečený koláč preklopíme na plech, na pečiaci papier. Posypeme strúhanou čokoládou.

    Ovocný koláč z mikrovlnky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyšľaháme sneh z bielkov s pridaním 1-2 PL cukru. Množstvo bielkov neuvádzam, mne zostali dva bielky z pečenia tak som ich využila. Sneh navrstvíme na koláč a dáme na 2-3 minúty do vyhriatej rúry. Práve som s nej vytiahla zapekané cestoviny ktoré máme dnes na obed, tak mi ti to prišlo vhod, že rúra bola rozohriata.

    Ovocný koláč z mikrovlnky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení...

    Ovocný koláč z mikrovlnky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    stačí už len nakrájať....

    Ovocný koláč z mikrovlnky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a za chvíľu už zvoní suseda, že čo to pečiem, keď to vyváňa až k nim :-))

    Ovocný koláč z mikrovlnky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tati2008
Mnam,mam rada varenie-pecenie v MR.Cez vikend som piekla ceresnovu bublaninu v MR,mam grisp platnu a rozdiel nevidim ci peciem v rure alebo v MR,len casovo.A tak peciem aj kolac z kys.mlieka,babovku a pod.
3sandra3
ešte som nepiekla v mikrovlnke... noo,, mala by som to vyskúšať
evanaaa
Evusik, pekne upečené, dobré je aj dávkovanie lyžicami, a výborný výsledný "produkt". Žiaľ, ja mám staršiu mikrovlnku, ktorá stále ešte slúži ( na ohrievanie jedál) a potvora, nechce sa pokaziť, ináč už mám novú. V tejto by som sa piecť neodvážila, nemala som k nej ani slov. návod ( bola kupovaná "pod rukou"). Ale pri istotu aj tak vkladám do KK.
evusik
@evanaaa ja mám tiež tú najobyčajnejšiu mikrovlnku, ktorá slúži len na ohrievanie, nič iné sa v nej nedá robiť.... odkedy som ale na Vareche objavila tento recept a ešte žemľovú knedľu, tak tieto dve veci robím v mikrovlnke. Netreba sa toho báť. Treba to vyskúšať :-)
julica
Jééj, som v perexe :) a ešte pri akom peknom recepte, spravím cez víkend, juch
tatranka
V mikrovlnnej rúre pečiem pravidelne.Mám funkciu crisp a dve formy pre tento program.Je to veľká úspora.No veľa som pokazila,kým som prišla na spôsob ako a koľko nechať v rúre,aby to bolo také,aké to malo byť.Dnes kysnuté buchty,pizzu,pečené mäská všetko robím v MR.Je ohromné,že sa to dá aj na obyčajnom programe.Páči a mi tvoj recept.
evusik
@julica ja ďakujem , pošmákli sme si :-)
@tatranka ja mám kamarátku, ktorá tiež skoro všetko robí v mikrovlnke.... ja sa ešte len učím :-)
ketty3811
chutný receptík.Len tomu nerozumiem,tá mikrovlnka sa pustí iba na obyčajný ohrev?
evusik
@ketty3811 áno pustí sa na obyčajný ohrev, ja to dávam na maximum na 900W, ale myslím, že sa to spraví aj na 750W. Asi ako píše tatranka treba to skúšať - teda kto má záujem. Mne sa podaril, hneď ten prvý koláčik, ktorý som v mikrovlnke piekla.
dorisa
Veľmi pekný koláčik. A nie je to škodlivé v mikrovlnke pripravovať? Možno vyskúšam,keď sa to robí tak krátko. Dík za recept.
pacik
A ako so snehom, keď práve nemám zapnutú normálnu rúru a nechcem ju kvôli tomuto zapínať?
pacik
Mám len normálnu mikrovlnku, bez funkcie crisp...
evusik
@pacik tak to je problém, kto má zapekaciu funkciu crips ten problém nemá, my ostatní spravíme bez snehovej čapičky a miesto nej dáme rozmiešaný tvaroh s cukrom a posypeme kakaom, alebo grancom, alebo si vymyslíme niečo iné.... alebo robíme vtedy keď je trúba zapnutá kôli inému pečeniu :-)))
siskam
No tak tento nápad sa mi veľmi páči - piecť v mikre. Nie som momentálne doma, takže ani neviem či mám program crips. Ja v nej totiž len zohrievam a rozmrazujem, ale gril má, tak možno aj pečenie. No určite vyskúšam, keď sa bude dať. Vďaka za recept.
marienka44
@Evusik ,ja mam MVR len na ohrev s hodnotami 400,600,800 W. Nemam silikon. formu. Netreba pocas pecenia v MVR mucnik zakryt takym umelym vrchnakom /ten mám/, aby cesto nevystrekovalo hore a na steny? Tvoj recept sa moze upiect cely v babovkovej klasickej forme a v obycajnej el. rure? Dakujem vopred za odpoved.
evusik
@marienka44 ak chceš vyskúšať daj mikrovlnku na 800W a ak nemáš silikónovú formu použi misu z jenského skla.
Tvoje obavy z toho, že cesto bude striekať po mikrovlnke nechápem. Veď ani v rúre cesto nestrieka.... či ho môžeš piecť v rúre neviem to som neskúšala, pretože mám dosť iných a odskúšaných receptov, ale v podstate si myslím, že sa to dá, vyskúšaj
angelheart
Tak tento koláč vyzerá veľmi dobre. Ukladám a ďakujem - nikdy by ma nenapadlo piecť koláč v mikrovlnke :)
hubarka35
parádny koláčik-len ja v mikrovlnke som ešte nič také nerobila a neviem či sa mi to podarí...a nevybuchne mikro....raz mi zhorela a to som len pukance šla robit na dve tri minutky...tak neviem že desatmin...čo urobi...máme novú...aké funkcie má musim pozriet....a nemám taku menšiu formu-len klasika silikonovu....ani jansku misu...no splašim volačo a skusim koláčik urobit...
hubarka35
parádny koláčik-len ja v mikrovlnke som ešte nič také nerobila a neviem či sa mi to podarí...a nevybuchne mikro....raz mi zhorela a to som len pukance šla robit na dve tri minutky...tak neviem že desatmin...čo urobi...máme novú...aké funkcie má musim pozriet....a nemám taku menšiu formu-len klasika silikonovu....ani jansku misu...no splašim volačo a skusim koláčik urobit...
evusik
@hubarka35 nemôžem ti nič inšie poradiť len aby si vyskúšala... ja si myslím, že použiť môžeš aj plastovú nádobu, takú pevnejšiu... ja som bola tiež skeptická a bola som prekvapená výsledkom :-)
olga42
Ja som vyskušala babovku v mikrovlnke,piekla som v babovkovej forme s janskeho skla.Bola pekne upečená len po vychladnutí veľmi stvrdla.Asi som urobila chybu,že som je nechála po vypnutí vo forme.Poradí mi niekdo ako som to mala piecť.Srdečne ďakujem.
evusik
@olga42 rada by som ti pomohla ale bohužiaľ nemám také skúsenosti s pečením v mikrovlnke, zatiaľ som robila iba tento koláč a ten sa mi vždy podaril, ale čo viem je že v mikrovlnke sa jedlo "dorába" aj po vypnutí mikrovlnky, napr.ryža. Ale pri koláčoch to možno má iný efekt, lebo čo viem koláč sa po tých 10 minútach má vybrať z mikrovlnky a aj vyklopiť z formy. Takže možno tam bola chyba.
ainy
@olga42 koláče pečiem v mikrovlnke často, všetky časom vyschnú. Ja mám silikónové formy, plus iné vyslovene do mikrovlnky od firmy Tupperware, takže sa mi pečie v mikrovlnke super. Akurát, že sa mi skracuje čas na 6-8 minút, podľa toho v čom pečiem. Koláčik nie je tvrdý, nevyschne a samozrejme ho potom aj vzduchotesne uzatvorím do nádobky taktiež Tupperware a ostane vláčny aj 2 dni, ak sa hneď nezje :-)
gumidekmomo
ja som kolacik skusala je dobry akurat nabuduce dam viacej toho prasku do peciva nech to je viacej nadychanejsie :-)))
olga42
Ja už pečiem v mikrovlnke teraz často treba to len vyskušať.Mám Cr ips platnu a na nu dávan silikonovu formu.Pečiem koláče aj tortu.Je to výborná vec len treba vyskušať.
evusik
@olga42 ja používam mikrovlnku len príležitostne, ale konkrétne tento recept robím najčastejšie, pretože je to rýchlovka... ale crips nemám, s tým je to asi jednoduchšie... mám kamarátku ktorá v mikrovlnke robí všetko....
tinka1977
Mňam :-) nemám bábovkovú formu, tak poslúžila aj obyčajná misa z jenského skla s priemerom 20 cm. Akurát, že tam sa to robilo iba 8 minút a keďže som použila ananásový kompót, tak som vodu nahradila šťavou z kompótu :-) Takmer zjedli aj mňa. Fantastický koláčik.
evusik
@tinka1977 ďakujem za vyskúšanie, teším sa, že chutilo...
@lusinkab nielen vyzerá, ale hlavne chutí dobre... a hlavne je veľmi rýchlo hotový :-)
lenka2507
Chcem sa spýtať, ak by som to chcela piecť riadne v trúbe, tak môžem a ako dlho a pri akej teplote. Ďakujem
evusik
@lenka2507 asi ti neporadím lebo ja som tento koláč piekla iba zopár krát ale len v mikrovlnke a už som ho nepiekla roky, myslím, že na koláče v rúre je tu veľa dobrých receptov stačí si len vybrať...