Jablkový koláč

Ovocný koláč s jablkovými ružičkami

Autor receptu: kucharocka123

Je sezóna jabĺk, tak ponúkam recept na trochu netradičný jablkový koláč, tentokrát s jablkovými ružičkami.

12
porcií
80 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si krehké maslové cesto. Studené maslo pokrájame na menšie kocky. Pridáme k nemu múku, cukor, štipku soli a rukami pripravíme mrveničku. Potom pridávame ľadovú vodu a vymiesime bochník. Pracujeme rýchlo, aby sa cesto nezačalo pod rukami rozpadávať. Hotové zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky na cca 2 hodiny.
  2. Tvaroh vymiešame s cukrom podľa chuti a dužinou z vanilkového struku a odložíme do chladu.
  3. Jablká umyjeme, vyberieme jadrovník a prekrojíme na polovice. Nakrájame ich na cca 2 mm tenké plátky a vložíme na cca 2-4 min. do hrnca s trochou vriacej vody s pár kvapkami citrónovej šťavy. Budú sa lepšie formovať a nezhnednú. Potom ich scedíme, osušíme a odložíme nabok.
  4. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm na veľkosť okrúhlej formy s vlnitým okrajom o priemere cca 28 cm. Pridáme asi 2 cm na okraje. Malú časť si odložíme na pletenec. Cesto prenesieme na dno formy, presahujúce okraje začistíme, boky zľahka popritláčame a dno popicháme vidličkou. Z odloženej časti urobíme pletenec. Na cesto rozotrieme tvarohovú náplň. Po obvode koláča uložíme pletenec, ktorý potrieme rozšľahaným vajcom.
  5. Osušené jablkové plátky rukami opatrne stočíme a vyformujeme ružičky, ktoré poukladáme na tvarohovú náplň. Začíname po vonkajšom obvode. Pred pečením ich natrieme marhuľovým džemom, aby mali zlatistú farbu. Pridáme aj ostružiny a brusnice, alebo iné drobné ovocie.
  6. Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút. Potom necháme vychladnúť a koláč posypeme práškovým cukrom. Môžeme servírovať. Dobrú chuť!