Jablkový koláč
Ovocný koláč s jablkovými ružičkami
Autor receptu: kucharocka123
Je sezóna jabĺk, tak ponúkam recept na trochu netradičný jablkový koláč, tentokrát s
jablkovými ružičkami.
12 porcií |
80 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si krehké maslové cesto. Studené maslo pokrájame na menšie kocky. Pridáme k nemu múku, cukor, štipku soli a rukami pripravíme mrveničku. Potom pridávame ľadovú vodu a vymiesime bochník. Pracujeme rýchlo, aby sa cesto nezačalo pod rukami rozpadávať. Hotové zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky na cca 2 hodiny.
- Tvaroh vymiešame s cukrom podľa chuti a dužinou z vanilkového struku a odložíme do chladu.
- Jablká umyjeme, vyberieme jadrovník a prekrojíme na polovice. Nakrájame ich na cca 2 mm tenké plátky a vložíme na cca 2-4 min. do hrnca s trochou vriacej vody s pár kvapkami citrónovej šťavy. Budú sa lepšie formovať a nezhnednú. Potom ich scedíme, osušíme a odložíme nabok.
- Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm na veľkosť okrúhlej formy s vlnitým okrajom o priemere cca 28 cm. Pridáme asi 2 cm na okraje. Malú časť si odložíme na pletenec. Cesto prenesieme na dno formy, presahujúce okraje začistíme, boky zľahka popritláčame a dno popicháme vidličkou. Z odloženej časti urobíme pletenec.
Na cesto rozotrieme tvarohovú náplň. Po obvode koláča uložíme pletenec, ktorý potrieme rozšľahaným vajcom.
- Osušené jablkové plátky rukami opatrne stočíme a vyformujeme ružičky, ktoré poukladáme na tvarohovú náplň. Začíname po vonkajšom obvode. Pred pečením ich natrieme marhuľovým džemom, aby mali zlatistú farbu. Pridáme aj ostružiny a brusnice, alebo iné drobné ovocie.
- Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút. Potom necháme vychladnúť a koláč posypeme práškovým cukrom. Môžeme servírovať. Dobrú chuť!