Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. februára 2012
Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept)
Foto: pusta

Mali sme chuť na niečo svieže. Spravila som syrový šalát, ale vybrala som údený eidam, z ovocia som volila jablko, opražené orechy a mandarínku, Zobraziť celý popisMali sme chuť na niečo svieže. Spravila som syrový šalát, ale vybrala som údený eidam, z ovocia som volila jablko, opražené orechy a mandarínku, zo zeleniny cibuľu a nakladanú kyslú uhorku. Suroviny som spojila domácou základnou majonézou, ktorú som odľahčila kyslou smotanou. Touto kombináciou som získala chutný a osviežujúci syrový šalát, nakoniec môžete posúdiť sami, ak vyskúšate.

6
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

150 g
100 g
100 g
50 g
50 g
50 g
100 g
100 g /jogurt
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti na poprášenie




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny.

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú cibuľu som pokrájala na jemno.

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Syr som pokrájala na malé kocky.

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Syr a cibuľu som dala do misy.

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mandarínku som ošúpala, vyfiletovala a...

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pokrájala na malé kúsky,...

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...ktoré som pridala do misy.

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kyslé uhorky som tiež pokrájala na kocky.

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokrájané uhorky som pridala do misy.

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V trúbe vyhriatej na 190 stupňov som na sucho opražila vlašské orechy 5 minút. Nechala som ich úplne vychladnúť a posekala som ich na hrubo, stačí niekoľkokrát prejsť ostrým nožom.

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Posekané orechy som pridala do misy k ostatným surovinám.

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridala som základnú domácu majonézu - recept mám tu.

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    K majonéze som pridala kyslú smotanu, dochutila som soľou, čerstvo mletým čiernym korením a celé som dobre premiešala. Cukor som nedávala, lebo mandarínky a jablká sú sladké dosť. Syrový šalát som odložila na 1 hodinu vychladiť do chladničky a aby sa navzájom prepojili chute.

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podávala som s krajcom čerstvo upečeného chleba, ale dobré je podávať tento šalát s čerstvým celozrnným pečivom. Môže sa podávať ako samostatný pokrm alebo jedlo po večeri, tiež je tento šalát vhodný na prípravu obložených chlebíčkov, plnenie paradajok a inej zeleniny alebo šunky.

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Moju porciu som poprášila sladkou mletou červenou paprikou.

    Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

liama
Zelenina a ovocie sa nemaju spolu kombinovat.
evanaaa
Práve som to chcela aj ja napísať, že by sa nemali kombinovať, ale šalát vypadá chutne, takže......
2010
? preco , v azii , arabskych krajinach sa to robi bezne a ovocie nahradzuje cukor dava salatu komplexnejsiu chut.
janger
Dobry salat. Ja tiez kombinujem zeleninu s ovocim.... Nechapem, preco by sa to nemalo? Z akeho dovodu?
lucylee
V delenej strave sa nemoze kombinovat :-) Ale inak ano. A @2010 ma pravdu. Ovocie nahradza cukor. Ja by som ho ale papala iba na ranajky. A aj si ho coskoro spravim :-)
redakcia
Odpoveď od @pusta : "liama, možno je pre teba kombinácia ovocia a zeleniny v šaláte neznáma alebo neobvyklá. v tom prípade odporúčam vyskúšať. naprosto súhlasím s názorom 2010, že v ázii, v arabských krajinách sa to robí bežne. jänger žije v Holandsku a tiež to pozná. takúto kombináciu som našla aj v kuchárskej knihe slávneho českého šéfkuchára Viléma Vrabca, taktiež vo francúzskej, libanonskej, marockej, židovskej a mnohých iných svetových kuchyniach.stretávam sa s tým veľmi často aj na Slovensku. nikde som sa nedočítala, že sa to nemá kombinovať. napriek tomu, by ma zaujímalo, prečo si to myslíš? dakujem ti za odpoved.
liama
Ovocie sa podla zasad vegetarianov, makrobiotikov a urcite aj inych ktorí sa zaoberaju zdravou stravou nekombinuje. Malo by sa konzumovat vzdy samostatne, ani nie hned po jedle. Obsahuje totiz cukor, ktory sposobuje kvasenie jedla v zaludku,co vyvolava rozne zravotne problemy. Nie som odbornik na vyzivu ale moje skusenosti tuto teoriu potvrdzuju. Ja len tolko. Samozrejme je to na kazdom z nas ako zaobchadza so svojim telom.
redakcia
Odpoveď od @pusta : "liama, tvoja odpoved je naozaj veľmi zaujímavá. pozrela som sa do wikipedie, na vegetariánstvo, lakto-ovo-vegetariánstvo,. vegánstvo, makrobiotiku a zdravú výživu. nikde som však nenašla jednotný a vyhranený názor, že sa to nesmie kombinovať v ich vlastnej strave. V žalúdku kvasí cukor aj z iných potravinových článkov. dokonca v Zdravej výžive MUDr. Peter Minárik píše, že to, že sa nesmie kombinovať ovocie a zelenina, je len mýtus. ja osobne nie som vegetarián a nepatrím do žiadnej zo spomenutých skupín. napriek tomu by som sa o tom rada dozvedela viac a preto ťa prosím, keby si ma odkázala na zdroje, kde sa toto píše. dakujem za odpoved."
liama
Mojim zdrojom su 25 rokov stare vegetarianske knihy, kde sa pise aj o spravnom kombinovaní potravín. A asi intuícia a vychova. Naozaj si neviem predstavit jest mandarinku s cibulou a kvasenou uhorkou,bez urazky. Jednotný a vyhranený názor nenajdes ani v odbornych kruhoch.
Mudr Minarik zastava nazor ze pitie kravskeho mlieka je pre cloveka zdrave, co je mytus pre inych. Treba asi pocuvat vlastne telo. Ja to mam takto.
redakcia
Odpoveď od @pusta : "liama, potešila ma tvoja odpoved. tiež som si nevedela kedysi predstaviť určité kombinácie, napr. cibule a pomarančov. prvý raz som videla to videla pred rokmi v tv na svadbe dcéry španielskeho kráľa Juana Carlosa I., Kristíny a tiež na anglickom kráľovskom dvore a prípravu tohoto šalátu na tv paprika. vyskúšala som ho a je úžasný. je to ten istý, ktorý uverejnil 2010 pod názvom Sicílsky pomarančový šalát. rada by som ochutnala aj ten jeho Vietnamský mangový šalát, mango zbožňujem. čo sa týka mlieka, som presvedčená, že jeho konzumácia je zdravá. ale stretla som sa aj s názorom čínskeho kuchára Vang-a na tv paprika, že syr je pokazené mlieko a preto sa ho nedotkne. o vhodnosti kombinácie potravín a čo sa môže jesť po ktorom jedle a za ako dlho, som sa stretla v židovskej kuchyni, ktorá ma priam fascinuje.podľa môjho názoru treba jednoducho ochutnať, vyskúšať a potom hodnotiť. áno, vo všeobecnosti platí vzdelanie, zvyklosti, intuícia, výchova, náboženské presvedčenie, tradície a organizmus si sám povie, čo môže a čo nie. a pravda, predovšetkým platí, že koľko ľudí, toľko chutí."
liama
Pusta, mas pravdu je to asi o chuti, vychove,o tom co citame atd...Mrkla som na tvoje recepty a urcite vyskusam urobit tvoju domacu kvasenu kapustu. A vidis, kombinacia kapusty a jablka. Tu mi to nevadi. Dakujem za recept a vymenu nazorov :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia