Ovocná torta od francúzského špičkového cukrára Erika Lamárta fotorecept

zuzana300 - fotkazuzana300, 3. januára 2017
Ovocná torta od francúzského špičkového cukrára Erika Lamárta (fotorecept)
Foto: zuzana300

Túto tortu som si zapísala z TV Paprika od svetoznámeho francúzskeho cukrára Erika Lamárta, ktorý je ocenený Michelinskymi hviezdami, a u ktorého si objednávajú Zobraziť celý popisTúto tortu som si zapísala z TV Paprika od svetoznámeho francúzskeho cukrára Erika Lamárta, ktorý je ocenený Michelinskymi hviezdami, a u ktorého si objednávajú umelecky vytvorené torty slávne celebrity, akými je Madonna a iní slávni umelci. Táto torta je jeho obľúbená, v detstve mu ju pekávala mama. Nám bežným ľuďom ukazuje sladké recepty s neodolateľným šarmom, ktoré si môže urobiť doma každý sám.

12
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
200 g
100 g
200 g
200 g
200 g
150 g
Mrvenka:
30 g
30 g
30 g
1 ČL
 mleté (vlašské, pekanové...)




Postup

  1. 1

    4 žĺtky dobre vymiešať s cukrom (ja používam trstinový), vanilkou a škoricou, rozdrveným klinčekom (možno pridať aj perníkové korenie, pretože je v ňom badián), s trochou soli, práškom do pečiva (ja dávam pol čaj. lyž. jedlej sódy bikarbóny). Zmenšiť obrátky šľahača a pridávať zmäknuté maslo (v žiadnom prípade umelý tuk), roztopenú čokoládu, pridať obrátky šľahača a spolu vymiešať do penista. Odstaviť z prístroja, pridať tuhý sneh, múku a ľahko zamiešať, pridávať na kocky pokrájané a ošúpané hrušky, pokrájané sušené slivky. Francúzi pridávajú do múčnikov aj štipku mletého muškátového orieška a dokonca štipku chili.

    Ovocná torta od francúzského špičkového cukrára Erika Lamárta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Predtým, než ideme piecť, pripravíme si zmes na mrvenku z cukru, vanilky, masla, múky, mletých orechov (orieškov, pekanových, akýchkoľvek). Používam pravý vanilkový cukor, alebo vanilku zo struku, v žiadnom prípade vanilínový cukor, je zdraviu škodlivý. Vanilkový sa dá kúpiť v DM, alebo v Kauflande.

    Ovocná torta od francúzského špičkového cukrára Erika Lamárta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do tortovej formy, ktorá je vystlaná pečiacim papierom, vyliať zmes, rovnomerne roztrieť, jemne poklopať tortovou formou o kuchynskú dosku, vrch posypať mrvenkou. Piecť v rozohriatej rúre 40 min. na 180 °C. Špajľou alebo ihlicou napichnúť v strede a keď je čistá, torta je upečená. Ak nie, piecť vždy ešte po 5 minútach.

    Ovocná torta od francúzského špičkového cukrára Erika Lamárta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nechať vychladnúť, vybrať z formy, posypať pr. cukrom (nemusí byť) a môže sa jesť. Je šťavnatá, jemná, hodí sa nielen ku káve, ale aj k čaju. Jedli sme ju dokonca na raňajky.

    Ovocná torta od francúzského špičkového cukrára Erika Lamárta (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

luss44
aj mne sa páči, niečo podobné s hruškami som už robila, tu je navyše sušené ovocie, čiže super. Vanilkový cukor je najlepšie urobiť si doma svoj.
zuzana300
@Luss44 (3.1.2017 15:09)

áno, mám ho v cukorničke z vanilkového lusku, tak to mávala moja mama. Dnes som dostala v Carefoure pravý Vanilkový cukor za 0,27 EUR, vidno, že je z lusku, lebo je tmavý a vonia pravou vanilkou. Vedľa neho ležal vanilínový, ktorý je zdraviu škodlivý, čítala som o tom vedecký článok a ten varuje.
Inak torta je riadne vysoká, myslím, že cesto by sa dalo roztrieť aj na plech a posypať mrvenkou, stačilo by ho piecť oveľa kratšie, aby sa zachovala šťavnatosť, ale aj torta je pekne šťavnatá.
gold
Vynikajúci, šťavnatý, ja som dala na malý plech a piekla 35 minút.
gold
Výborný, šťavnatý,ja som dala na plech a piekla 35 minút.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia