Ovarová polievka s hríbami a pečené koleno (fotorecept)

Autor receptu: janazjarku

Cez víkend ma napadlo uvariť jedlo "dva v jednom" ako to robievala voľakedy moja mamka a určite aj viaceré gazdinky šetriace korunkami. Takýto obed robievam zriedkavo napriek tomu, že je veľmi chutný :-) upozorňujem aspoň týždeň po konzumácií si nedávajte vyšetriť cholesterol !

6
porcií
30 minút
príprava
240 minút
na 180 °C

Postup

  1. Bravčové koleno najlepšie zadné dáme variť spolu s dvomi stredne veľkými hlávkami cesnaku, novým korením, čili papričkami a soľou. Keď je mäso mäkké vyberieme ho a necháme vychladnúť.
  2. Vývar z kolena prelejeme do menšieho hrnca bez vyvareného cesnaku a pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú na kolieska , cibuľu nakrájanú na štvrťky, vopred namočené krúpy, šošovicu, dubáky /alebo iné sušené hríby/ a varíme pokiaľ zelenina nie je polomäkká.
  3. Na záver pridáme zemiaky a pokrájaný pôr a varíme pokiaľ nie sú zemiaky uvarené.
  4. Po uvarení zemiakov je veľmi chutná polievka hotová !
  5. Vychladnuté uvarené koleno naporcujeme do nádoby na pečenie /ja som piekla v remoske/ a podlejeme čiernym pivom. Už nesolíme stačí soľ v ktorej sa mäso varilo a dáme piecť.
  6. Pred dopečením asi 15 minút potrieme mäso medovou vodou, aby dostalo chrumkavú a voňavú kôrku :-)
  7. K takto upečenému kolienku podávame chren, horčicu, kečup a čerstvý chlieb. Samozrejme tiež ho môžeme podávať s knedlou a kapustou trebárs aj červenou. Prajem všetkým dobrú chuť . Takto pripravujem aj koleno údené, ale ten recept som sem už vložila no bez obrázkov :-)