Jahodová roláda

Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Veľmi jemná a osviežujúca roláda z piškótového cesta. Na krém som použila zakysanú smotanu. V podstate náhodou, omylom som ju kúpila namiesto šľahačky. Výsledok je naozaj výborný, hlavne v kombinácii s jahodami. Také jarno-letné osvieženie. U nás teraz bude najobľúbenejšia. Všetkým veľmi chutila.

12
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 185 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky vymiešame asi s tretinou cukru do penista.
  2. Zvlášť vymiešame bielky spolu so soľou a šťavou z 1/2 citróna do jemných kopčekov snehu, postupne po lyžičkách pridávame zvyšný cukor, stále šľaháme až sneh nie je pevný a lesklý. Sneh z bielkov pridáme k žĺtkom a jemne venčekom spolu spojíme.
  3. Múku so škrobom preosejeme a zľahka primiešame k vajciam, aby sa zachovala penová nadýchaná hmota.
  4. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 185 °C cca 15 minút do zlatista.
  5. Kuchynskú utierku trochu poprášime práškovým cukrom a upečené horúce cesto prevrátime spolu s papierom na pečenie na utierku. Papier potrieme vodou a opatrne odstránime z cesta. Potom som cesto prevrátila späť na utierku tou stranou, kde bol papier (bola krajšia, pôjde navrch rolády). Cesto zvinieme spolu s utierkou, priryjeme papierom na pečenie (aby roláda nevyschla) a necháme vychladnúť.
  6. Urobíme krém. Smotanu vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do nadýchanej peny. 30 % zakysanú smotanu som kúpila v Lidli, neviem, či sa dá kúpiť aj niekde inde. S nižším obsahom tuku smotana asi nebude taká pevná a bude sa roztekať.
  7. Cesto rozvinieme, natrieme krémom (asi 2/3, zvyšok necháme na ozdobu), poukladáme naň pokrájané jahody. Roládu zvinieme. Vrch potrieme zvyšným krémom.
  8. Ozdobíme pokrájanými jahodami a mätou. Roládu dáme na 2-3 hodiny stuhnúť do chladničky. Dobrú chuť!