Osviežujúca polievka minestrone fotorecept

julica - fotkajulica, 7. októbra 2010
Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept)
Foto: julica

Hneď ako sme prvýkrát uvarili túto polievku, zaradila sa medzi najobľúbenejšie. Akokoľvek sofistikovane môže taliansky názov znieť, nejde o nič náročné na prípravu či Zobraziť celý popisHneď ako sme prvýkrát uvarili túto polievku, zaradila sa medzi najobľúbenejšie. Akokoľvek sofistikovane môže taliansky názov znieť, nejde o nič náročné na prípravu či suroviny. Stačia rôzne zvyšky zeleniny a chuť na dochutenie.

30 minút
príprava

Suroviny

 , zelerová vňať alebo petržlen
 ,alebo červená z konzervy
 (môžu byť aj konzervované)
 uvarená




Postup

  1. 1

    V hrnci si na oleji dobre popražíme pokrájanú cibuľu, pridáme koreňovú zeleninu. Okoreníme, pridáme rascu, bobkový list, bazalku a chvíľu ešte prežíme, aby sa zmes poriadne prevoňala. My pridávame aj "fúzy", teda stonky vňati, ktorú mi je ľúto vyhodiť, a preto ju skladujem v mrazničke.

    Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zalejeme vodou, osolíme, prípadne dokoreníme a varíme. Teraz je ten správny čas na paradajky, môžu byť čerstvé, nič sa však nestane, ak budú konzervované, alebo spotrebujete zvyšný pretlak, ktorý vám zavadzia v chladničke. Práve paradajky dajú polievke osviežujúcu kyslosť, ktorá mi po ochutnaní minestrone začala chýbať v tradičných zeleninových polievkach.

    Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Polievka sa nevarí dlho, stačí 15-20 minút, pretože praženie urýchlilo mäknutie zeleniny. Pridáme fazuľu (1 alebo 2 konzervy, samozrejme, doma uvarená je zdravšia), v predposlednom kroku nakrájanú (neošúpanú) cukinu. Tá potrebuje variť pár minút, aby sa nerozpadla.

    Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V závere polievku dochutíme soľou, balzamikovým octom či citrónom. V dlani si rozmrvíme ešte bazalku a vsypene do polievky, už nevaríme. Niekedy popraženú zeleninu zalejeme náhodne v chladničke nájdeným červeným vínom, ktoré sa už nehodí na pitie. Rovnako dodá tú polievke tú správnu kyslosť.

  5. 5

    Pred servírovaním do taniera vložíme trochu uvarenej ryže a kto chce, nastrúha si do nej parmezán. Aj keď vás to bude lákať, nepridávajte žiadne mäso, párky či nedajbože vegetu - prebili by ste tú úžasnú kyselkavo osviežujúcu chuť zeleniny, fazule a byliniek.

    Osviežujúca polievka minestrone (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

palokuchki
Minestrone polievku mam velmi rada, hlavne v lete ju castejsie varim. Ja do nej este davam na tenko narezanu kapustu.
evas13
Narobila si mi chute a skúsim podľa teba.
olika
Fajn! Je ráno, rozmýšľam, čo uvariť dnes. Ďakujem za tip. Bude polievka minestrone. Všety suroviny k nej mám doma.
zabiatko66
Táto polievočka vypadá veľmi chutne. A určite dobre chutí. Ďakujem za tip, lebo mám doma cukinu aj tekvicu neviem čo s tým. Mohla by sa dať do nej aj tekvica miesto cukiny? Nepokazila by sa tým chuť?
enerrgizer
...polievocka vyborna, tie stonky vnate v mraznicke, to je dobry napad...ked vino nie je dobre na pitie, nie je dobre ani na varenie a niekedy pokazi cele jedlo....
julica
Jeej, dakujem za reakcie.
Myslim, ze do minestrone moze ist akakolvek zelenina, prave to je ta zabavka - vydedat z taniera rozne chutne vonave kusky zeleniny.
Enerrgizer, ano, uz ma priatel upozornil na nestastnu formulaciu: myslela som to vsak tak, ze vino, ktore mame otvorene v chladnicke par dni a je uz trosku zvetrane, nam nevelmi chuti pit, avsak tejto polievke urobi dobru sluzbu. Nemyslela som zle vino
altyn
Fajn polievka, musí byť osviežujúca... A nesmiem ktomu ani zakusovať klobásu? Ha-ha :-)))
babidka
recept prisiel ako na zavolanie :-) Som teraz u dcery ktora dojci a tak jej kazdy den vyvaram polievky . Budem musiet vynechat akurat tu fazulu aby nam dietatko vela neprdkalo :-)
julica
Ďakujem, ďakujem, som strašne potešená, vôbec som to nečakala. Teraz som taká motivovaná, že už aj požičiavam foťák a pripravujem ďalšie recepty. Budú také jesenné, oba netypické (aspoň som sa s nimi okrem našej a priateľovej domácnosti ešte nestretla). Juchú
evusik
stonky vňatí dávam aj ja do mrazáku a potom ich nechám vyvariť v polievke..... polievka je základ a mnohokrát varím na večeru len polievku, hlavne keď je taká výdatná ako tá tvoja, pekný recept.... gratulujem k výhre :-)
1x finczi
evas13
Veľmi dobručká polievočka, pripravila som ju na nedeľu a mala úspech. Gratulujem k výhre. :)
marianne69
Varila som tvoju minesrtone polievocku dnes na obed,je vyborna:-))),dcera sa oblizovala az za usami a to je co povedat,ona moc polievky nemusi....
elixir
@julica tak dnes sme mali túto polievku doma na večeru, bola výborná :) ľahká a pritom sýta... šla do bruška jedna radosť :)
gidasz
Úžasný recept, odkedy som ho objavila asi pred 3 rokmi, robím túto polievku veľmi často. Aj dnes. Nevieme sa jej dojesť. Ďakujem za tento recept.
,




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia