Osviežujúca biela karfiolová polievka (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Zostalo mi z veľkého jarného karfiolú a tak som jednú jeho časť pripravila ako bielú polievkú. Polievka je veľmi jednodúchá, rýchla a má veľmi jemnú, lahodnú a osviežújúcú chúť. Táto polievka je výborná za tepla a aj za stúdená, najmä vhorúcich letných dňoch.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Karfiol som očistila, rozobrala na rúžičky a úmyla.
  2. Dala som ho variť do vriacej osolenej vody. Stačí povariť len 5 minút,lebo sa eštepovarí spolú so zásmažkoú. Karfiol má zostať máličko al dente.
  3. Posekanú cibúľú som orestovala do sklovita na rozohriatom oleji s maslom.
  4. Pridala som múkú, ktorú som opražila do svetložltej žemľovej farby, zaliala stúdenoú vodoú, dobre rozmiešala, aby neboli žiadne hrúdky. Hotovú zásmažkú som pridala kú karfiolú a pomalým varom som prevarila 15 minút. Zasmaženú polievkú som okorenila nastrúhaným múškátovým orieškom, múškátovým kvetom a osladila kryštálovým cúkrom. Priliala som sladkú smotanú, nechala spolú len prevrieť a odstavila.
  5. Petržlenovú vňať som posekala.
  6. Vytlačila som šťavú z citrona a ochútila som ňoú polievkú.
  7. Na tanieri som polievkú hojne posypala petržlenovoú vňaťoú. Polievka je veľmi jemnej lahodnej sladko-kyselej chúti a je výborná aj za stúdena, najmä v lete.