Šalátová zálievka
Šalátová zálievka

Osvedčená zálievka na hlávkový šalát

mariamka - fotkamariamka, 12. augusta 2017

Na šaláte sme závislí :) Minule sa ma syn pýtal, mami, ako robíš ten šalát, jedol som u priateľky a nebol taký. Banálna záležitosť, Zobraziť celý popisNa šaláte sme závislí :) Minule sa ma syn pýtal, mami, ako robíš ten šalát, jedol som u priateľky a nebol taký. Banálna záležitosť, ale možno sa to niekomu hodí.

Suroviny

2-3 veľké hlávky
6 dl
5 PL
4 rovné PL
3 KL
1-2 PL




Postup

  1. 1

    U mňa osvedčený pomer 6:5:4:3:2 t.j. voda : ocot : cukor : soľ : olej /ľahko sa to pamätá :) / v slovenskej reči 6 dl vody, 5 PL octu, 4 PL cukru, 3 KL soli, 1-2 PL olej, Rozpustíme za tepla, olej až na konci. Ak máte menej šalátu, pomery upravte.

  2. 2

    Určite nezalejte celé množstvo šalátu celým nálevom, zvädol by a bol by mdlý. Je lepšie dávkovať postupne. Umytý šalát (list po liste) natrhať rukou akurátnu dávku, poliať a prehodiť rukou. Škoda, že už je po sezóne, ukázala by som, ako to jeme :) Skrátka z veľkej misy namáčame do nálevu. Nič viac netreba :)

Diskusia k receptu

izabella929
@marianka , vyskúšaj tento môj tip..2PL.ocot,2PL.kryštálový cukor, štipka soli...nechaj postáť aspoň 15.min. bez miešania, potom pomiešaj ..ja nikdy nič nepančujem...voda je na pitie nie na pančovanie .-))bylinky môžeš použiť aké sa ti páčia..
kikusiatko1507
Aj my mame radi ako Izka, len miesto octu davam citronovu stavu.
Ale manzel ma rad s nalevom,aby ho nakoniec mohol ako lahodku vypit :-).robievam ho od oka, tak nie je vzdy rovnaky, dakujem za presny pomer :-)
garanco
Robím podobne, voda, ocot, cukor, soľ, no len tak od oka, ale bez oleja, no nemyslím si, že voda nálev pančuje. Šťava je za obedom tiež ako pochúťka-:))
Nám zjari od šalátu už začali " pučať " zajačie uši. A asi pred dvoma týždňami som zasiala letný šalát, už sa začínajú robiť hlávočky, tak zas bude šalát na programe.
mariamka
@Garanco (13.8.2017 10:06)

Niekto to ma "v oku", ja radsej cez tu matematiku a vzorce :) mali sme zjari stale dodavky salatu, tak aby som nemusela vymyslat, zaviedla som vzorec, je to prakticke a rychle, dik za kom. Nech sa uroda vydari.
kukulienka71
Rada skusam osvedcene, tiez robim len odoka. Myslim ze tu nejde o pancovanie, ved aj nalevy na uhorky ci inu odkladanu zeleninu sa robia s vodou.
1x vera29
izabella929
@mariamka , prosím neber to vážne.-) nerada riedim všetko vodou,, pretože iba tak sa dá vychutnať pravá chuť zeleniny..iste, že nálevy sa robia s vodou..ospravedlňujem sa , ak vás to slovo urazilo..napokon každý si robí podla svojej chuti.
evanaaa
Vodu do šalátov dávam, ale nie do každého, napríklad do uhorkového asi nik vodu nedáva, nakrájané uhorky si po vrstvách (ako krájam) postupne osolím a bez miešania dám nabok, až potom pridám sladidlo a ocot (5%-ný, nie 8) a cesnak, dobre premiešam......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia