Ossobuco alla milanese s gremoládou a grilovanou polentou fotorecept

bonvivanka - bez fotkybonvivanka, 15. októbra 2016

Ossobuco alla milanese je typickým jedlom regiónu Lombardia a mesta Miláno. Jeho pôvod je síce nejasný, ale v Miláne ho nájdete v ponuke v Zobraziť celý popisOssobuco alla milanese je typickým jedlom regiónu Lombardia a mesta Miláno. Jeho pôvod je síce nejasný, ale v Miláne ho nájdete v ponuke v rôznych variáciách a podáva sa so šafránovým rizotom. Osso znamená kosť a buco znamená diera. Základom tohto pokrmu je časť telacieho lýtka z mladého teliatka, ktoré má v strede špikovú kosť. Ako prílohu som si zvolila pre recept grilovanú polentu, ktorá sa mi zdá byť vhodnejšia a jedlo odľahčí. Polenta má naopak pôvod v regióne Veneto a je to kukuričná kaša

2
porcie
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g s kosťou
250 g
1 ks
100 g
50 g
500 ml
1 ks
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    V originálnom recepte sa používa teľacie lýtko. Ja som ho včera nezohnala, tak som kúpila hovädzie. Je tiež výborné, len sa dlhšie varí. Takže môžete použiť aj hovädzie mäso. Nezabudnite prerezať alebo prestrihnúť blanu okolo mäsa lebo inak sa vám skrúti.

    Ossobuco alla milanese s gremoládou a grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso obalíme v hladkej múke a medzitým si pripravíme nakrájanú cibuľku, ktorú speníme na masle. Cibuľu si dáme bokom a vložíme mäso, aby sa opieklo a stiahlo. Ak by sa cibuľa pripekala, môžeme podliať trochou vývaru. Keď je mäso opečené, osolíme ho a okoreníme.

    Ossobuco alla milanese s gremoládou a grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne podlejeme hovädzím vývarom. Ak nemáte vývar, môžete použiť aj bujón. Do šťavy pridajte aj jednu maličkú ošúpanú rajčinu alebo jednu lyžicu rajčinového talianskeho pretlaku. Necháme podusiť prikryté asi 50 minút, ak máte teľacie, stačí 25 minút.

    Ossobuco alla milanese s gremoládou a grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je mäsko mäkké, pripravíme si gremoládu. Gremoláda je taká konečná posýpka, ktorú treba pridať k mäsu chvíľu pre dokončením. Na prípravu gremolády potrebujeme petržlenovú vňať, cesnak a citrónovú kôru. Cesnak pretlačíme, kôru z jedného citróna postrúhame a vňaťku posekáme. Všetko zmiešame a pridáme k mäsu.

    Ossobuco alla milanese s gremoládou a grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnca nalejeme 1 l vody a pripravíme si 250 gr. polenty - kukuričnej múky. Ak ju nenájdete, môžete použiť aj kukuričnú krupicu, ktorú som použila ja a je bežne dostupná v našich obchodoch. Keďže krupica je hrubšieho zrna, bude potrebovať viac vody. Ja som použila asi 1,5 litra, aby nebola veľmi hustá. Vodu osolíme cca jednou lyžičkou soli a tesne predtým ako voda zovrie, začneme pomaly pridávať polentu a miešame metličkou.

    Ossobuco alla milanese s gremoládou a grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do kaše pridáme plátok masla, aby nevytvárala hrudky a treba ju často miešať, aby sa nepripálila. Keby sa vám zdala príliš hustá, môžete kľudne pridať trochu vody. Varí sa na najslabšom plameni. Varíme cca 50 minút. Keď je hotová, pridáme strúhaný parmezán a prípadne dochutíme maslom a dosolíme.

    Ossobuco alla milanese s gremoládou a grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotovú polentu vylejeme na tácku, drevenú misku alebo podobne a necháme vychladnúť.

    Ossobuco alla milanese s gremoládou a grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď je vychladnutá, nakrájame na kocky a ogrilujeme nasucho na grilovacej panvici alebo opečieme.

    Ossobuco alla milanese s gremoládou a grilovanou polentou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Čaro ossobuca na milánsky spôsob spočíva v jeho chutnej šťave, lebo špik z kostí sa rozpustí a krásne šťavu ochutí a zahustí. Polenta z kukuričnej krupice je dokonca jemnejšia ako tá z kukuričnej múky a zvyšnú polentu môžete zúžitkovať aj na ďaľší deň. Napríklad ju môžete zapiecť s gorgonzolou alebo iným druhom syra v rúre. Je to dobrá chuťovka k vínu alebo pivu.

Diskusia k receptu

jozka2
tak ti poviem tie kusky masa mas ukazkove.Musela to byt fajnota.Polenta by mi stacila aj nepecena,mam ju velmi rada.Obcas si robim namiesto lahkej veceri poliatu maslom a s kefirom.Vdaka za krasny recept.
bembo
krásny recept.len slovenský dôchodca najprv musí rozmýšľať ako a kde si privyrobiť,aby si mohol dopriať aj takéto dobroty.ale ja si vždy nájdem cestu ako si dopriať navariť podľa varechy.až ho vyskúšam,dám vedieť.každý recept z varechy,ktorý vyskúšam okomentujem aj s obrázkom ako sa mi podaril.prajem Ti pekný deň,a vďaka za pekný recept
afataga
na ossobuco je vela rcp a kazdy je iny, paci sa mi aj tento tvoj, ale nezda sa mi, ze by bola hovadzina makka za 45 min., ked dusim v rure , trva to min. 2,5 hod. aj viac
radox1
pekny recept,ale opravil by som cas dusenia.pri telacine ok,ale tu je to velmi kratka doba,aby mäso bolo udusene do mäkka.
bonvivanka
Ahojte...hovädzie síce potrebuje svoj čas, ale toto je hovädzia nožina, ktorá nepotrebuje tak dlhý čas prípravy. Má jemnejšiu štruktúru. Tieto mäská som dusila hodinu, minule som mala až 5 cm hrubé plátky a tie som dusila 2 hodiny. Záleží na hrúbke plátkov aj na veku zvieraťa. Čas prípravy je vždy orientačný pri každom jedle, takže treba si odskúšať. Ja mám napríklad 90 cm rúru a veľmi silnú a na pečenie potrebujem polovičný čas, ako je uvádzané v receptoch :)

bonvivanka
Ahoj@Bembo (16.10.2016 09:13), práve toto hovädzie nie drahé ako teľacie, ak si dobre pamätám stálo okolo 5-6 eur na kilo.

evanaaa
Hovädziu nožinu mávajú v Kauflande, už som ju mala, a teraz sa objavilo aj teľacie pri pulte ( kúpila som stehno-orech), tak je možné, že budú mať aj tú nožinu, spýtam sa......
bembo
@Bonvivanka (16.10.2016 14:01)

Už som ho raz kupoval v Kauflande.u mňa nie je problém cena,ale stále som niekde na robotách,a nemám potom čas na varenie.max tak v nedeľu,a tých receptov čo chcem vyskúšať je dosť veľa.dúfam,že k tomuto Tvojmu sa dostanem ešte tento rok