Oškvarkové pagáčiky fotorecept

tassiedevil - fotkatassiedevil, 18. júna 2014

Tento postup na pagáčiky som sa naučil od mojej mamky...

Suroviny

700 g
2 čl
400 g
4 ks
250 ml
25 g
1 lyžica




Postup

  1. 1

    200 g múky, na jemno pomleté oškvarky a ocot spolu spracujeme a tvarujeme do gule. Zo zbytku múky, troch žľtkov /jeden žľtok necháme na potretie/a ostatných surovín zamiesime polotuhé cesto, ak sa nám zdá cesto tvrdé,tak pridáme trochu vody a dobre vymiesime ako na chleba..necháme odpočívať 10 minút. Potom cesto rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme na veľkosť taniera. Taktiež vyvaľkáme oškvarkové cesto a vložíme ho medzi dve vyvaľkané polovice cesta a okraje dookola dobre spolu postláčame, aby sa nám cesto dobre spojilo.

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na vrch položíme druhú polovicu cesta, vlastne vytvoríme sendvič...

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vyvaľkáme do tvaru obdľžnika na hrúbku asi 10 mm, a prekladáme ako lístkové cesto,/vid. Lístkové cesto inverse/ medzi mojimi receptmi. Necháme prikryté na teplom mieste odpočívať 15 min. Celý proces zopakujeme 3x.

  4. 4

    nakoniec cesto vyvaľkáme na hrúbku 10-15 mm, ostrým nožom nahusto jemne pozarezávame a vykrajujeme pagáčiky o priemere 45-50mm. Pokiaľ nechcete mať z cesta odpad, tak ich môžete nakrájať na štvorce...ale to už nie sú tie pravé pagáčiky... Povrch vykrojených pagáčikov jemne za pomoci štetca potrieme žľtkom, rozmiešným s trochou vody alebo mlieka....Pečieme na 200 stupňov C v predhriatej rúre asi 20 -25 min. Pokiaľ sa vám naraz nevmestia do rúry, tak ich môžete piesť na dva krát, len ich je potrebné prikryť, pokiaľ sa prvá várka pečie.. Ako dlho vydržia čerstvé, to vám neviem povedať, lebo sa po nich v ten deň zapráši....Prajem dobrú chuť.

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    upečené

    Oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

pusta
@ @ tassiedevil, vydarili sa ti nádherné pagáčiky, pomer múky a oškvarkov je asi 2:1, zrozumiteľne popísaný postup. z chlebovej múky som ešte nerobila, postup je pre mňa úplne nový - rada vyskúšam. :-)
5* + kk.
1x surka
safran
pochvala v prvom rade pre Tvoju mamku, Tebe, samozrejme, tiež
kukulienka71
Dobrý, starý recept, krásne pagáčiky! máš moju poklonu, si všímam tvoje čarovanie s cestom:-)5*
babkamt
ukážkové oškvarkové pagáče:-) Zaslúžene som ti dala 5*
tassiedevil
dakujem Vám za komentáriky:) @pusta , ja som ich robil z chlebovej, lebo som doma inú nemal:) robievam ich aj z hladkej, alebo polohrubej, ale pravdu povediac som veľký rozdiel v konečnom výsledku nespozoroval...recept so pridal viac menej kôli postupu a druh múky sa môže použiť akýkoľvek....je potrebné s tým experimentovať...ja rád experimentujem:)5* s radosťou prijímam...samozrejme aj od Teba @kukulienka :)
boxik
Moje najobľubenejšie ,,zákusky´´ a vyzerajú nádherne.
lianka
@tassiedevil , ja tie výkrojky z pagáčikov nezmiesujem, ale ich dám na plech do takých hniezd, tie sa minú prvé sú chutné a chrumkavé a nemám navyše robotu s pagáčikmi, ktoré už nelístkujú a nie sú také chutné. Skús, uvidíš.
marienka44
@Tassiedevil . pozorne som precitala recept krok za krokom, lebo pagace su moja srdcova zalezitost. Nikdy som nenapiekla take, aby som bola absolutne spokojna a tajne obdivujem take ako Tvoje.
Kedy treba pripravit kvasok alebo kedy pridat kvasnice do cesta? V akej fáze? O kvasniciach nie je v postupe zmienka. Mam v mraznicke oskvarky, tak by som vyskusala podla Teba take nadherne pagaciky. Dakujem za odpoved.
tassiedevil
@marienka44 , dve káv. lyžičky t.j. asi 8-10g sušených, pokiaľ použiješ čerstvé tak asi 20 g...sušené pridám spolu so všetkými surovinami, a čerstvé nechám napučať v trochu vlažného mlieka a tak pridám k ostatným surovinám...ja preferujem sušené, tie pracujú spoľahlivejšie, tie čerstvé musia byť naozaj čerstvé,pokiaľ dlho stoja už to nie je ono...a naviac tie sušené nie je potrebné nechať napučať...verím, že sa Ti podaria:) Aj ja dakujem.
bebemana
zavidim vsetkym,ktori maju domace skvarky.ked sme davno robili zabijacky,tak nikto nechcel skvarky jest, tie sa pouzili len na pomazanku.ale take skvarkove pagace sme nikdy nerobili,co bola Skoda. teraz ked man moznost /vacsinou v Bratislave na stanici/ Tak si stale kupim.su vyborne,ale so slivkovym lekvarom by chutili este lepsie. dakujem za skvely recept,pokusim SA zohnat domace a urobim.
yllen
@pusta (18.6.2014 12:05)

Pagace sa povodne piekli z chlebovej (a polohrubej) muky, nie z bielej!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia