Pizza

Originálna pletená syrová pizza z celozrnnej špaldovej múky (videorecept)

Autor receptu: lukas1983

Mate radi pizzu? Tak tento recept si zamilujete. Nielen, že je originálna, ešte je aj zdravšia! A ako bonus, táto pizza bude mäkká aj na druhý deň. To je, čo?! :-)

3
porcie
150 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme múku, droždie, 3 lyžičky soli, olej, vodu a prelisovaný cesnak. Suroviny vymiešame a vypracujeme cesto. Prikryjeme ho a necháme vykysnúť (cca 2 hodiny).
  2. Pripravíme omáčku. Zmiešame lúpané paradajky, 1 lyžičku soli a oregano podľa chuti.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri rovnaké časti.
  4. Pripravíme plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý potrieme troškou oleja.
  5. Rozvaľkáme prvú časť cesta (hrúbka 0,5 cm / priemer 30 cm) a preložíme na plech. Na cesto vyznačíme kruh s priemerom 27 cm. Použite tortovú formu alebo napr. tanier. Vyznačenú časť potrieme paradajkovou omáčkou a posypeme 100 g nastrúhaného syra.
  6. Rovnako rozvaľkamé aj druhé cesto a položíme - prikryjeme prvé cesto na plechu. Znovu označíme kruh s priemerom 27 cm, potrieme omáčkou a posypeme zvyšným syrom a prikryjeme posledným rozvaľkaným cestom.
  7. Na vrch položíme formu a odstránime zvyšné cesto. Formu vyberieme a do stredu cesta položíme formu s priemerom 5 cm. Cesto nazrežeme na 12 rovnakých častí.
  8. Každú narezanú časť (trojuholník) zatočíme 2x. Jeden trojuholník vľavo, druhý vpravo, ďalší vľavo a zasa vpravo. Takto pokračujeme do konca.
  9. Formu zo stredu vyberieme a celú pizzu potrieme vajíčkom. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 °C / 15 - 18 minút.