Orechovo-škoricové záviny so slivkami

Autor receptu: elixir

Tento recept som našla v nemeckom časopise zameranom na vegetariánsku stravu. Koláčiky vyzerali nádherne, tak som skúsila... mne dnes tak úplne krásne nevyšli, ale ja sa nevzdám. :) A chcem sa aj s vami o prípravu tejto dobroty podeliť.

12
porcií
45 minút
príprava
25-35 minút
na 180 °C

Postup

  1. Dáme si topiť maslo v hrnci. Do misky medzitým vsypeme a premiešame suché ingrediencie potrebné na cesto: múku, cukor, sušené kvasnice. Keď sa maslo roztopí, vlejeme k nemu mlieko, premiešame a pridáme do misy. Vypracujeme si cesto a necháme ho pol hodinu odpočívať.
  2. Dáme si zmäknúť maslo potrebné na plnku. Vlašské orechy si pomelieme, spojíme so škoricou, cukrom a vanilkovým cukrom, nakoniec pridáme aj bielko a spolu to dobre rozmiešame.
  3. Po pol hodinke si dáme predhrievať rúru. Rozdelíme cesto na dve časti, ktoré postupne rozvaľkáme na asi 2mm hrúbku, prípadne tenšie, aby bolo na každom výslednom koláči viac závinov (ja to tak nabudúce určite spravím). Nemusela som pomúčiť dosku, cesto sa nelepí a výborne sa s ním pracuje. Povrch oboch častí postupne potrieme na povrchu maslom a potom vrstvičkou škoricovo-orechovej zmesi.
  4. Rozvaľkané a potreté cesto krájame na 2 cm široké pásy. Vezmeme si jeden pás, sušenú slivku a zrolujeme pás cesta okolo nej. Takto to spravíme so všetkými 12 pásikmi, ktoré nám vznikli.
  5. Plech vystelieme papierom na pečenie a záviny naň poukladáme. Pečieme na 180°C 25-35 minút, záleží od rúry a aj od toho, aké jemné či chrumkavé koláčiky chceme. Nakoniec, kto má rád, posype aj práškovým cukrom.
  6. Dobrú chuť. Podávala som to aj s jahodami, trochou čokoládového toppingu a mätovým lístkom.