Orechovo-karamelový a bezlepkový zákusok (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Vyskúšala som bezlepkovú verziu, ale ak urobíte z bežnej múky, bude cesto kompaktnejšie a nebude sa krušiť.

10
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si múku, studené maslo, ktoré rozdrobím a spracujem s múkou.
  2. Potom pridám žĺtko, studenú vodu a cukor. Ja som cukor nedala, ale upečené cesto som tenko potrela lekvárom. Cesto dobre vypracujem a dá sa aj robotom. Ak je dobre vymiesené, zabalím do fólie a dám na 30 min. do chladu.
  3. Potom rozvaľkám a dám do tortovej formy, okraje trocha dvihnem, popichám vidličkou a dám do rúry vyhriatej na 180°C asi na 25 min. Takéto maslové cesto sa doporučuje prikryť pokrčeným papierom (kvôli lepšiemu tvarovaniu papiera) a zaťažiť strukovinou, alebo kamienkami, ale ja to nerobím a vždy sa mi pekne upečie, nenafukuje sa.
  4. Vychladnuté upečené cesto natriem tenko lekvárom,posypem mletými orechmi ....moja skúsenosť-vynechať lekvár, lebo pre mňa je zákusok presladený, alebo natrieť ešte tenšie. Ale som chcela tie mleté orechy prilepiť :-)
  5. ... a ešte pridám celé orechy. Podarilo sa mi kúpiť nelúpané dosť lacné, tak nešetrím :-).
  6. Na to nalejem karamel, ktorý som pripravila z trstinového cukru, vanilkovej esencie, Alsanu a šľahačkovej smotany. Ak karamel vzkypí, stíšim plameň a ešte varím asi 7 min., nechám trocha odstáť a nalejem na orechy. Dám na balkón vychladiť. A ak je karamel chladný, polejem polevou, na ktorú použijem čokoládu...Fotku s karamelom som omylom vymazala z aparátu, takže pridám aspoň horkú čokoládu, ktorú som vylepšila kúskami 81%, ktorá ma zachraňuje pred chuťou na mlsanie :-)
  7. ... a šľahačkovú smotanu. Vyberiem z tortovej formy, polejem,nechám vychladnúť a pokrájam. Takto vyzerá v reze a cesto z bezlepkovej múky sa kruší, tak som návšteve maskovala šľahačkou. Doporučujem krájať na menšie rezy, lebo je sýty a mne jeden kúsok stačil, lebo od podobných sladkostí odvykám.Len kysnutý makovník, orechovník a slivkáč majú zelenú kedykoľvek :-). Pekný deň každému,kto dočítal:-) .
  8. A tu je ešte kúsok bezlepkového, aby ste videli v reze, že na špici sa kruší. Ale ten zákusok som robievala a z bežnej múky bol vydarený:-)